Κορoνοϊός: Η παράξενη περίπτωση της Ρωσίας. 290.000 κρούσματα, 2.722 νεκροί
Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι την Δευτέρα έφταναν τα 4.748.356 παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να έχουν σχεδόν το 1/3 από αυτά. Συνολικά 315.822 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, με τις ΗΠΑ κι εδώ να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό, πλησιάζοντας τους 90.000 νεκρούς.
Πριν από λίγες ημέρες, η Ρωσία ξεπέρασε σε κρούσματα την Βρετανία και πλέον έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως, μετρώντας λίγο περισσότερα από 290.000 κρούσματα. Ωστόσο οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί είναι μόλις 2.722, κάτι που έχει προκαλέσει την περιέργεια αλλά και την δυσπιστία στους ειδικούς. Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει μόλις το 0,9%, την στιγμή που στις ΗΠΑ είναι 6%, στην Μεγάλη Βρετανία 14%, στην Ιταλία το ίδιο και στην Γερμανία το 4,5%.
Το χαμηλό αυτό ποσοστό αμφισβητείται από τους ειδικούς επιστήμονες, ενώ μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στους Financial Times πριν από μια εβδομάδα, υποστηρίζει πως ο αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι 70% υψηλότερος από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Η Ρωσία άργησε πολύ να πάρει μέτρα, με την καραντίνα να επιβάλλεται στις 30 Μαρτίου. Από τις 3 Μαΐου, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά κατά περίπου 10.000. Ωστόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα και να ανοίξει επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ ακόμα περισσότερες άνοιξαν στην επαρχία. Οι πολίτες πρέπει βέβαια να μένουν μέσα και να βγαίνουν μόνο για δουλειά, για άσκηση, για ψώνια και για να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδια, ωστόσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να πηγαίνουν στην δουλειά τους παρά την μεγάλη καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων.
Την Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamalei, Aleksandr Gintsburg, απέδωσε το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με άλλες χώρες στην «ανοσία αγέλης» του πληθυσμού της χώρας.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ρωσία, Melita Vujnovic, δήλωσε πως οι αρχές «εξετάζουν ξανά το ποσοστό θνησιμότητας για να διαπιστώσουν αν έχει γίνει κάποια παράλειψη», ενώ προσέθεσε πως δεν πιστεύει πως οι αρχές έχουν επίτηδες μειώσει το ποσοστό και πως ενδέχεται να γίνει ένας νέος υπολογισμός.
Ο μέσος όρος θανάτων στην Μόσχα αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με τα στοιχεία των προηγούμενων 10 ετών, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Αγία Πετρούπολη. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Ένας Ρώσος αξιωματούχος έδωσε μια διαφορετική εξήγηση. Υποστήριξε πως ο λόγος που η Ρωσία έχει χαμηλό ποσοστό θανάτων είναι γιατί τα στατιστικά συμπεριλαμβάνουν τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από τον COVID-19, την στιγμή που χώρες με υψηλότερα ποσοστά χρησιμοποιούν περισσότερα κριτήρια.
Πράγματι, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας στον ιστότοπο του, περισσότερο από το 60% των θανάτων, ατόμων που υπήρχε η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, δεν ταξινομούνται ως θάνατοι από κορωνοϊό, επειδή «συνέβησαν υπό σαφώς διαφορετικές αιτίες». Στην ίδια ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Μαΐου, επισημαίνεται πως οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στο 100% των περιπτώσεων που ήταν ύποπτες για κορωνοϊό τον Απρίλιο και καταμέτρησαν όσους πέθαναν άμεσα από τον ιό, συμπληρώνοντας πως «Σε περισσότερο από το 60% των ύποπτων κρουσμάτων, ο θάνατος προκλήθηκε από άλλες προφανείς αιτίες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, λευχαιμία και άλλες ανίατες ασθένειες».
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχρισε τους κυβερνήτες των περιφερειών υπευθύνους για την περεταίρω χαλάρωση των μέτρων. Η Ρωσία διεύρυνε τις τελευταίες εβδομάδες τη διενέργεια τεστ, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται δραματικά. Η περιφέρεια του Chelyabinsk στα Ουράλια, έχει χωρίσει τα στατιστικά των άμεσων θανάτων από κορωνοϊό (6 θάνατοι), από εκείνους που προέκυψαν σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον ιό αλλά έχασαν την ζωή τους από άλλες αιτίες (9 θάνατοι). Την ίδια ώρα τα εθνικά στατιστικά έχουν καταγράψει μόλις 5 θανάτους στην περιφέρεια του Chelyabinsk.
Την περασμένη Τρίτη, η αναπληρωτής πρωθυπουργός Tatyana Golikova, αρνήθηκε πως η αύξηση του μέσου όρου των θανάτων σε περιοχές της χώρας υποδηλώνει πως η Ρωσία υποβαθμίζει το ποσοστό θνησιμότητας. Με την απόφαση του Πούτιν να αφήσει τις τύχες κάθε περιφέρειας στον εκάστοτε κυβερνήτη, κάποιοι μιλούν για το «τέλος του μύθου» του, ενώ κάποιοι τον αναφέρουν ως τον πολιτικό που χειρίστηκε χειρότερα την κατάσταση, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ.