Γενέθλια σήμερα για τον Μάνο Ελευθερίου

Σαν σήμερα, πίσω στο 1938, γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός.


Σαν σήμερα, πίσω στο 1938, γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός.

Σαν σήμερα, πίσω στο 1938, γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός.

Σαν σήμερα, πίσω στο 1938, γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός.

 Ο Μάνος Ελευθερίου είναι Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
(Σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και τη φωνή του Χρήστου Θηβαίου, το 2002)

Για το πρώτο του μυθιστόρημα, “ο Καιρός των Χρυσανθέμων”, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2005. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες. Έγινε γνωστός ως στιχουργός τη δεκαετία του ’70, συνεργαζόμενος με το Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση και τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Αργότερα στίχοι του θα γίνουν τραγούδια από τον Γιάννη Σπανό, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Θάνο Μικρούτσικο , τον Ηλία Ανδριόπουλοκαι τον Χρήστο Νικολόπουλο. Θεωρείται μάλιστα ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.
(Σε μουσική Γιάννη Σπανού και τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, το 1977)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Το 1962, σε ηλικία μόλις 24 χρονών δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Οι πρώτες του πεζογραφικές εμφανίσεις έγιναν με τα διηγήματα «Το διευθυντήριο» και «Η σφαγή» σε αυτοτελή βιβλία το 1964 και 1965. Ο ίδιος όμως σε συνέντευξή του έχει δηλώσει ότι τα έχει «αποκηρύξει σιωπηρά». Εκείνη την εποχή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συναναστραφεί με σημαντικές προσωπικότητες από διάφορους χώρους της τέχνης, όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι Τσαρούχης και Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
(Σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου και τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη,το 1979)

Το 1964 πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική δισκογραφία με τους στίχους των Ρημαγμένων Κήπων, που εμπιστεύθηκε στο Χρήστο Λεοντή. Ένα χρόνο αργότερα γνωρίστηκε με τον Θεοδωράκη στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής. Ο συγγραφέας Φώντας Λάδης ήταν αυτός που έδωσε στον μουσικοσυνθέτη τα δώδεκα τραγούδια που είχε γράψει ο Ελευθερίου κατά τη διάρκεια της θητείας του όπως το «Τρένο Φεύγει στις Οκτώ». Λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει όμως ο δίσκος, τους πρόλαβε η Δικτατορία. Τελικά τα τραγούδια κυκλοφόρησαν το ’70 στο εξωτερικό (Παρίσι).
(Σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τις φωνές του συνθέτη και Κατερίνας Στανίση, το 2003)

Τρέφει αντιπάθεια προς τις συνεντεύξεις και προς τον μη ελεγχόμενο προφορικό λόγο. Καθώς όμως μερικές φορές αναγκάζεται να υποκύψει στον πειρασμό της δημοσιεύσιμης συνομιλίας κάποιες από τις αγαπημένες του συνήθειες ή προτιμήσεις έχουν διαρρεύσει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Όπως, λόγου χάρη, ότι απολαμβάνει τη μουσική του Νίνο Ρότα ή ότι θαυμάζει τη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ότι του αρέσει το ουίσκι. Ότι είναι μανιώδης καπνιστής. Αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε και αγαπημένη του ταινία το φελινικό «Και το πλοίο φεύγει». Ότι φτιάχνει μόνος του σταφύλι γλυκό του κουταλιού…
(Σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη με τις φωνές του συνθέτη και της Δάφνης Λεμπερού, το 2007)
http://www.youtube.com/watch?v=XVyxOUfWbqY
O ίδιος παραδέχεται χαριτωμένα: «Εγώ θα έλεγα πάλι ότι ήμουν τυχερός. Μέσα από τα τραγούδια γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους, κέρδισα χρήματα, χρήματα τόσα ώστε να ζω αξιοπρεπώς για πάρα πολλά χρόνια και να αγοράζω πράγματα που με ενδιέφεραν. Αυτή ήταν η ανταμοιβή μου. Τώρα, αν όλα αυτά τα πράγματα είναι καταξίωση και όντως έκανα κάτι σημαντικό, τι να πω, φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει κάπου μια αλήθεια σε όλες αυτές τις υπερβολές»
(Σε μουσική Γιάννη Σπανού με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου, το 2000)
http://www.youtube.com/watch?v=21nUXk6sqnM



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!