Νέα πρόκληση Ερτογάν – Ότι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν
Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους η Τουρκίας με τον Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει νέο προκλητικό μήνυμα σχετικά με την παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ομιλία του με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Κουραστήκαμε με αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία».
Μάλιστα, με αφορμή και την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς και μιλώντας ενώπιον δικαστών, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Γαλλία, λέγοντας ότι «η εποχή των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει. H προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αποικιοκρατίας. Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες που χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».
Πολεμικοί τόνοι από τη Γενί Σαφάκ: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά»
Δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά δημιουργείται για την Τουρκία, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών βάσει των οποίων η Ελλάδα μεταφέροντας στρατιώτες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της
Τουρκικά μέσα υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες ότι η Ελλάδα μετέφερε με πλοίο της γραμμής Έλληνες στρατιώτες στο Καστελλόριζο. Σήμερα η εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε τώρα στρατιώτες και στη Ρόδο.
Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ με τίτλο “Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας”, αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Σελαμί Κουράν, η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.
“Αν με αυτή την αποστολή στρατιωτών η Τουρκία αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ανεξαρτησία τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά”, αναφέρει.