Η libido μειώνεται πάντα με την αύξηση της ηλικίας;
Για τους περισσοτέρους ισχύει ότι η libido μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα αφού η libido εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενικό επίπεδο υγείας του ατόμου, τον τρόπο ζωής του, το εάν βρίσκεται σε σχέση, καθώς και από τον τύπο της σχέσης που διατηρεί.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει τη libido στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι η μείωση των ορμονών του φύλου. Τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να πέφτουν από την ηλικία των 30 και μετά με ρυθμό περίπου 1% κάθε χρόνο. Η πτώση αυτή προκαλεί μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε πολλά άτομα. Οι άνδρες μπορεί επίσης να έχουν στυτικά προβλήματα, να νιώθουν αδυναμία ή να είναι κακοδιάθετοι. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής προς την κατεύθυνση της ισορροπημένης διατροφής ή της τακτικής φυσικής δραστηριότητας ενδέχεται να βοηθήσουν. Κάποιοι ιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη εάν το κρίνουν απαραίτητο.
Στις γυναίκες τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση. Η πτώση αυτή επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική ορμή. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που διατηρούν τον κόλπο υγρό και ελαστικό αλλά μετά την εμμηνόπαυση ο κόλπος ξηραίνεται, γίνεται λιγότερο ελαστικός και η συνουσία μπορεί να είναι επώδυνη. Οι γυναικολόγοι μπορεί να συστήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που έχουν αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον μετά την εμμηνόπαυση, κυρίως γατί δεν ανησυχούν πια για το ενδεχόμενο μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης.
Τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι ο μόνος λόγος μείωσης της libido. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και γίνονται πιο έκδηλοι καθώς η ηλικία αυξάνεται. Αυτοί είναι:
-Προβλήματα υγείας. Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα υγείας που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη libido, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.
-Φάρμακα. Η μειωμένη σεξουαλική ορμή αποτελεί σεξουαλική παρενέργεια πολλών φαρμάκων, όπως είναι τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα οπιοειδή.
-Στρες, άγχος και κατάθλιψη. Ανησυχίες σχετικά με την υγεία, την οικογένεια, τα οικονομικά και τις συνθήκες διαβίωσης μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση και να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή.
Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: govastileto.gr