Κορονοϊός: 2.286 κρούσματα, 30 νεκροί και 381 διασωληνωμένοι. Γεωγραφική κατανομή
Συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα ο κορονοϊός στη χώρα μας και σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 2.286 νέες μολύνσεις.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.286 νέα κρούσματα σήμερα, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 381 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 30 θάνατοι.
Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 2.286 νέα κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 583 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 246.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.286 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 598.667 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.614 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.843 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.998 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 240 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Καμπανάκι Μαγιορκίνη
Αύξηση της μεταδοτικότητας τον Οκτώβριο, όταν η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου και ο κόσμος δεν θα διασκεδάζει πλέον σε ανοιχτούς χώρους «βλέπει» ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Εκτιμά ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ενώ για τα Χριστούγεννα λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά. Όσο για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες απαντά:
«Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα». Διαβάστε αναλυτικά
Τα δύσκολα ερωτήματα
Ενώ η διαθεσιμότητα των εμβολίων έφερε ξανά την πανδημία στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Πρέπει οι εμβολιασμένοι να λάβουν ενισχυτικές δόσεις; Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα; Είναι τα μη εμβολιασμένα παιδιά ασφαλή; Πιστεύουμε πως ένα μεγάλο μέρος της σύγχυσης και της διαφωνίας μεταξύ επιστημόνων και μη εμπειρογνωμόνων οφείλεται τελικά στους απροσδιόριστους στόχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν ο στόχος είναι να φθάσουμε σε μηδενικά κρούσματα και να παραμείνουμε σε αυτόν μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα χρειαστεί ένα σύνολο πολιτικών. Εάν όμως ο στόχος είναι ο ιός να γίνει σαν την εποχική γρίπη, θα ήταν χρησιμότερες άλλες πολιτικές.