Γενέθλια σήμερα για την Meryl Streep
Την αγαπημένη και επιτυχημένη ηθοποιό.
Την αγαπημένη και επιτυχημένη ηθοποιό.
Την αγαπημένη και επιτυχημένη ηθοποιό.
Την αγαπημένη και επιτυχημένη ηθοποιό.
Η Μέριλ Στρίπ είναι γεννημένη στις 22 Ιουνίου 1949 και θεωρείται μία από τις πιο σεβάσμιες και ταλαντούχες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής.
Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1971 στο έργο «The Playboy of Seville» και στην τηλεόραση το 1977 με την τηλεταινία «The Deadliest Season». Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία «Τζούλια» . Γρήγορα ήρθαν καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες με ρόλους στις ταινίες «Ο Ελαφοκυνηγός» και «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Για την πρώτη ταινία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ενώ για τη δεύτερη κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ. Το 1982 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Εκλογή της Σόφι» και το 2012 κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ για την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» .
Η Στριπ έχει λάβει συνολικά 17 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τρία και 26 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας οκτώ. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί με δύο Βραβεία Έμμυ, δύο Screen Actors Guild Awards, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, το Τιμητικό βραβείο της Χρυσής Άρκτου για το 2012, ενώ έχει λάβει και πέντε υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι Το 2004 βραβεύτηκε με το Life Achievement Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Η Στριπ γεννήθηκε με το όνομα Μέρι Λουίζ Στριπ στο Σάμιτ του Νιου Τζέρσεϊ. Μετά το λύκειο σπούδασε δραματική τέχνη στο Βάσαρ, στο Ντάρτμουθ και στο Γέιλ, όπου εμφανίστηκε σε πάνω από 30 θεατρικές παραγωγές.
Η Στριπ ξεκίνησε να κάνει δοκιμαστικά για κινηματογραφικούς ρόλους. Πέρασε από μια αποτυχημένη οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας Κινγκ Κονγκ όπου ο παραγωγός της ταινίας Ντίνο Ντε Λαουρέντις είπε γι’ αυτήν στο γιο του στα ιταλικά“Είναι άσχημη. Γιατί μου έφερες αυτό το πράμα;” και έμεινε έκπληκτος όταν η Στριπ του απάντησε σε άπταιστα ιταλικά.
Η Στριπ ζούσε στη Νέα Υόρκη με τον αρραβωνιαστικό της και ηθοποιό Τζον Καζάλ, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο των οστών. O Kαζάλ έπαιζε στην ταινία «Ο Ελαφοκυνηγός» και η Στριπ ήταν χαρούμενη που θα συμμετείχε έστω και με ένα μικρό ρόλο επειδή θα της επέτρεπε να είναι μαζί του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Δεν την ενδιέφερε και πολύ ο ρόλος, λέγοντας, “Χρειάζονταν ένα κορίτσι ανάμεσα στους δύο άντρες και εγώ ήμουν αυτό”.
Έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική μίνι σειρά «Ολοκαύτωμα» όπου υποδύθηκε μια Γερμανίδα παντρεμένη με έναν Εβραίο καλλιτέχνη την εποχή της Ναζιστικής Γερμανίας. Αργότερα εξήγησε ότι θεωρούσε το πρότζεκτ “αδυσώπητα ευγενικό“ και δέχτηκε το ρόλο μόνο επειδή χρειαζόταν χρήματα. Η Στριπ ταξίδεψε στη Γερμανία και στην Αυστρία για τις ανάγκες των γυρισμάτων ενώ ο Καζάλ παρέμεινε στη Νέα Υόρκη. Μόλις επέστρεψε, η Στριπ ανακάλυψε ότι η ασθένεια του Καζάλ είχε χειροτερέψει και έμεινε μαζί του μέχρι το θάνατό του στις 12 Μαρτίου 1978. Μίλησε για τη θλίψη της και την ελπίδα ότι η δουλειά θα λειτουργούσε ως αντιπερισπασμός. Δέχτηκε να παίξει στην ταινία «The Seduction of Joe Tyna»n το 1979, λέγοντας αργότερα ότι έπαιζε σε “αυτόματο πιλότο”. Για την ερμηνεία της στο «Ολοκαύτωμα», βραβεύτηκε με Βραβείο Έμμυ Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή Ταινία, ενώ για την ταινία «Ο Ελαφοκυνηγό»ς έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.
Το 1979, η Στριπ έπαιξε ένα β’ ρόλο στην ταινία «Μανχάταν» σε σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν, δηλώνοντας αργότερα ότι δεν διάβασε ολόκληρο το σενάριο και της δόθηκαν μόνο οι έξι σελίδες με τις σκηνές της και δεν της επιτρεπόταν να αυτοσχεδιάσει ούτε μία λέξη.Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το σενάριο της ταινίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ», σε μια συνάντησή της με τον παραγωγό Σταν Τζάφι, το σκηνοθέτη Ρόμπερτ Μπέντον και τον πρωταγωνιστή Ντάστιν Χόφμαν, η Στριπ επέμενε ότι ο χαρακτήρας της δεν ήταν αντιπροσωπευτικός των περισσότερων αληθινών γυναικών που αντιμετώπισαν προβλήματα στο γάμο τους και μάχη επιμέλειας παιδιών, και ότι γράφτηκε ως “υπερβολικά διαβολική”. Οι Τζάφι, Μπέντον και Χόφμαν συμφώνησαν μαζί της και άλλαξαν το σενάριο. Για να προετοιμαστεί για το ρόλο, η Στριπ μίλησε με τη μητέρα της για τη ζωή της ως μητέρα και νοικοκυρά χωρίς καριέρα. Ο Μπέντον επέτρεψε στην Στριπ να γράψει τους διαλόγους σε δύο πολύ σημαντικές σκηνές παρά τις αντιρρήσεις του Χόφμαν. Ο Χόφμαν αργότερα είπε γι’ αυτήν “Εργάζεται εκπληκτικά σκληρά, σε βαθμό να της γίνεται εμμονή. Νομίζω ότι δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από αυτό που κάνει”. Η Στριπ έλαβε κριτική αποδοχή για την ερμηνεία της στις ταινίες «Μανχάταν», «The Seduction of Joe Tynan» και «Κράμερ εναντίον Κράμε»ρ για την οποία βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρακαι Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.
Το 1981 η Στριπ έπαιξε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Η Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού» και βραβεύτηκε με BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο. Το 182 πρωταγωνίστησε ως Πολωνή επιζήσασα του ολοκαυτώματος στην ταινία «Η Εκλογή της Σόφι» . Ο Γουίλιαμ Στάιρον έγραψε το βιβλίο έχοντας στο μυαλό του την Ούρσουλα Άντρες για τη Σόφι, αλλά η Στριπ ήταν αποφασισμένη να διεκδικήσει το ρόλο. Αφού πήρε στα χέρια της το σενάριο, πήγε στο Άλαν Τζ. Πακούλα και τον ικέτευσε να της δώσει το ρόλο. Η Στριπ γύρισε τη σκηνή της “εκλογής” με μία μόνο λήψη και αρνήθηκε να το κάνει ξανά καθώς βρήκε το συγκεκριμένο γύρισμα εξαιρετικά επώδυνο και συναισθηματικά εξαντλητικό. Ανάμεσα στα πολλά βραβεία που έλαβε κέρδισε και το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της.
Μετά από πολλούς ρόλους το 1988 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Κραυγή στο Σκοτάδι» όπου υποδύθηκε τη Λίντι Τσάμπερλεν, μια Αυστραλέζα που κατηγορήθηκε για το φόνο της νεογνής κόρης της ενώ η ίδια υποστήριξε ότι την είχαν απαγάγει. Για την ερμηνεία της η Στριπ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών.
Το 1989 η Στριπ έπαιξε τον πρώτο της κωμικό ρόλο στην ταινία «Διαβολογυναίκα» . Το περιοδικό Time σχολίασε για τη Στριπ ότι ήταν ο μόνος λόγος για να δει κάποιος την ταινία.
Αρχές του ’90 και μαζί με τη φίλη της Γκόλντι Χον, ήθελαν να κάνουν μια ταινία μαζί. Αφού κοίταξαν αρκετά πρότζεκτ, αποφάσισαν το «Θέλμα & Λουίζ» , αλλά η εγκυμοσύνη της Στριπ συνέπεσε με τα γυρίσματα και οι παραγωγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν με τις Σούζαν Σαράντον και Τζίνα Ντέιβις. Τελικά πρωταγωνίστησαν μαζί στη μαύρη κωμωδία «Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ».
Για τις ταινίες «Οι Γέφυρες του Μάντισο»ν, «Κάτι Αληθινό» και «Μια Τρυφερή Σχέση» η Στριπ έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου.
Το 2002 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ στο «Adaptation». Η ταινία έλαβε πολύ καλά σχόλια από κοινό και κριτικούς και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου ενώ η Στριπ κέρδισε την τέταρτη Χρυσή Σφαίρα. Tην ίδια χρονιά, εμφανίστηκε μαζί με τις Νικόλ Κίντμαν και Τζούλιαν Μουρ στην ταινία «Οι Ώρες» βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάικλ Κάνινγκαμ. Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και η Στριπ έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου στην κατηγορία δράμα.
Το 2003 πραγματοποίησε μια κάμεο εμφάνιση ως ο εαυτός της στην κωμωδία «Οι Κολλητοί» των αδερφών Φαρέλι και πρωταγωνίστησε μαζί με τους Αλ Πατσίνο και Έμα Τόμσον στη μίνι σειρά «Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο» για την οποία έλαβε το δεύτερο βραβείο Έμμυ και την πέμπτη Χρυσή Σφαίρα. Το 2004 βραβεύτηκε με το Life Achievement Award από τοΑμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Το 2006 η Στριπ πρωταγωνίστησε στην μεγάλη εισπρακτική επιτυχία «Ο Διάβολος Φοράει Prada» όπου υποδύθηκε τη δυναμική και απαιτητική συντάκτρια ενός περιοδικού μόδας και ήταν το αφεντικό μιας προσφάτως απόφοιτης κολεγίου, που υποδύθηκε η Αν Χάθαγουεϊ. Η ερμηνεία της Στριπ έλαβε εξαιρετικά σχόλια και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Μέχρι τότε ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην καριέρα της Στριπ, με εισπράξεις 326,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Το 2008, η Στριπ γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο «Mamma Mia! Η Ταινία», την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μιούζικαλ, βασισμένο στα τραγούδια του σουηδικού συγκροτήματος ABBA.Το «Mamma Mia!» έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 602,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της Στριπ καθώς και το μεγαλύτερο σε εισπράξεις μιούζικαλ όλων των εποχών. Η ερμηνεία της Στριπ έλαβε κυρίως θετικά σχόλια και έλαβε άλλη μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε μαζί με τους Έιμι Άνταμς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Βαϊόλα Ντέιβις στην ταινία «Αμφιβολία» . Η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Στριπ.
Την επόμενη χρονιά η Στριπ υποδύθηκε τη σεφ Τζούλια Τσάιλντ στην ταινία «Τζούλι & Τζούλια» και πρωταγωνίστησε μαζί με τους Άλεκ Μπάλντουιν και Στιβ Μάρτιν στο «Είναι Μπερδεμένο». Έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και για τις δύο ταινίες αλλά κέρδισε για το «Τζούλι & Τζούλια». Επίσης για την ίδια ταινία έλαβε τη 16η υποψηφιότητά της για Όσκαρ.
Το 2011 ενσάρκωσε την πρώην Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» και για την ερμηνεία της βραβεύτηκε με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Α’ Γυναικείου Ρόλου και έλαβε υποψηφιότητα για Screen Actors Guild Award…
Παντρεύτηκε με τον Ντον Γκάμερ στις 15 Σεπτεμβρίου 1978 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.