Crowd funding: Μάζεψαν σε 9 ώρες λεφτά για να στείλουν 50 τεθωρακισμένα στην Ουκρανία


Σε εννέα ώρες το Ίδρυμα Prytula συγκέντρωσε 5,5 εκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες δωρητές για να αγοράσει 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού FV103 Spartans, που χρησιμοποιήθηκαν από τον βρετανικό στρατό. 

Πλέον τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί αρκούν για την αγορά ακόμη και 60 οχημάτων.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μέχρι τα Χριστούγεννα τα τεθωρακισμένα FV103 Spartan, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες σε μυστικές τοποθεσίες στη Βρετανία, θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και μάλιστα σε μία εποχή με πολύ σκληρές καιρικές συνθήκες. 

Η μεταφορά, η μεγαλύτερη τέτοιων οχημάτων στην Ουκρανία, δεν γίνεται με πρωτοβουλία του βρετανικού στρατού ή του υπουργείου άμυνας της Ουκρανίας. Αλλά αντίθετα είναι το τελευταίο παράδειγμα της αποτελεσματικότητας που έχουν οι εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού.

Η εκστρατεία που απέφερε την αγορά των βρετανικών τεθωρακισμένων άρχισε μόλις την Τετάρτη, από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Serhiy Prytula, που φέρει το όνομα του ιδρυτή του, ενός δημοφιλούς κωμικού και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, με πάρα πολλούς φίλους στο διαδίκτυο. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν τα 5,5 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των οχημάτων μέσα σε μία εβδομάδα. Αλλά μέσα σε εννέα ώρες  δωρητές είχαν σπεύσει να δώσουν χρήματα. Είναι ιδιώτες και διαφόρου μεγέθους ουκρανικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και μία στοιχηματική. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η εκστρατεία αφού είχε συγκεντρωθεί όλο  το ποσό και άρχισε ο σχεδιασμός για τη μεταφορά των οχημάτων στους λασπότοπους του Ντονμπάς.

 
Ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιούσε αυτά τα οχήματα από το 1978, αλλά μπήκαν στις αποθήκες όταν αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα. Τα 50 FV103 Spartans που πωλούνται βρίσκονται πλέον σε χέρια ιδιωτών.

Ο ίδιος ο δημοφιλής κωμικός που πήρε την πρωτοβουλία για την συγκέντρωση χρημάτων μετέβη στη Βρετανία για να δει από κοντά σε τι κατάσταση βρίσκονται τα τεθωρακισμένα.

Η επίσημη δωρεά 35 τέτοιων οχημάτων από τη βρετανική κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ σημαντική για την Ουκρανία και γι αυτό το Ίδρυμα Prytula πλησίασε τον ουκρανικό στρατό για να δει κατά πόσο ενδιαφερόταν για να ενισχυθεί με περισσότερα. Και οι στρατηγοί ήταν πολύ θετικοί.

«Είμαστε η πρώτη οργάνωση που αγοράζουμε τέτοια οχήματα, όχι ένα κράτος, αλλά μία ΜΚΟ που θα τα δώσει στο υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Μαξίμ Κοστέτσκι, που έχει αναλάβει να συντονίσει τη μεταφορά των τεθωρακισμένων για λογαριασμό του Ιδρύματος Prytula. «Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς βρέχει καθημερινά πλέον και σύντομα θα αρχίσει να χιονίζει, τα Spartans είναι πολύ καλά για το μέτωπο στο νότιο τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα για το Ντονμπάς, όπου διεξάγονται οι πιο σφοδρές μάχες», πρόσθεσε.

 
Η ιδέα να αναλαμβάνουν πολίτες και εταιρίες την συγκέντρωση χρημάτων για να εξοπλίζονται οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι καινούρια. Σε ντοκιμαντέρ του BBC, του 2020, με τίτλο «Crowdfunding: A lesson from World War II», περιγράφεται η επιτυχημένη εκστρατεία που άρχισε από τον βαρόνο του Τύπου Λόρδο Μπίβερμπρουκ, το 1940, με στόχο την αγορά αεροσκαφών Spitfire. Από την εκστρατεία αυτή συγκεντρώθηκαν 13 εκατομμύρια λίρες για το Ταμείο Spitfire – το ένα αεροπλάνο κόστιζε 8.000 λίρες- χάρη στη συγκέντρωση δωρεών από πόρτα σε πόρτα και τον ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε σε κάθε περιφέρεια για το ποιος θα συγκέντρωνε τα περισσότερα χρήματα.

Η ουκρανική προσπάθεια γίνεται στην ψηφιακή εποχή, λέει η Μαρία Πισαρένκο, διευθύντρια Τύπου του Ιδρύματος Prytula, σημειώνοντας ότι τώρα είναι πιο εύκολο να γίνουν δωρεές και οι ίδιοι οι δωρητές να δουν πως χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους. «Βλέπουμε τα πάντα online, μπορούμε ακόμα και να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στα χαρακώματα μέσω εφαρμογών όπως το messenger, Twitter, το WhatsApp», πρόσθεσε η Μαρία Πισαρένκο. 
Τέτοιες εκστρατείες είναι μερικές φορές περίπλοκες στον σχεδιασμό τους, αλλά το Ίδρυμα  Prytula έχει εμπειρία, καθώς έχει συγκεντρώσει κι άλλες φορές χρήματα για αυτοκίνητα, drones, συστήματα επικοινωνιών και ιατροφαρμακευτικό υλικό , όπως και για την αγορά τριών μη επανδρωμένων μαχητικών Bayraktar TB2 από την Τουρκία.

Άλλες φορές οι εκστρατείες είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης που προκαλείται από τον θυμό ή την απόγνωση. Όταν ο Έλον Μασκ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, έγραψε στο Twitter τις σκέψεις του για το πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος, υπήρξε έντονη αντίδραση στην ιδέα να δεχθούν οι Ουκρανοί να παραχωρήσουν εδάφη στους Ρώσους.

«Αποφασίσαμε, ΟΚ, οι άνθρωποι είναι τόσο θυμωμένοι και αυτόν τον θυμό μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε κάτι που θα βοηθήσει», δήλωσε η Μαρία Πισαρένκο. «Και ανακοινώσαμε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για να αγοράσουμε έναβιβλίο ιστορίας για τον Μασκ. Και ξέρετε, σε μία ώρα, είχαμε 1 εκατομμύριο χρίβνια  (24.000 λίρες). Κι εμείς σκεφτήκαμε ότι, ωραία έχουμε αρκετά χρήματα, για να αγοράσουμε βιβλία, αλλά επίσης και για συστήματα επικοινωνιών για μία μονάδα».

Δεν είναι μόνο εθελοντικές οργανώσεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση χρημάτων. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει την πλατφόρμα United24, μέσω της οποίας συγκεντρώνονται δωρεές. Αυτή την εβδομάδα, ο Τίμοθι Σνάιντερ, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Γέιλ, έγινε ο δεύτερος πρεσβευτής των υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση φιλανθρωπικών  πρωτοβουλιών μετά  τον ηθοποιό Μαρκ Χάμιλ. Αυτές οι προσπάθειες γίνονται με στόχο να ενθαρρυνθούν ξένοι δωρητές να συνεισφέρουν για την αγορά ενός αντιαεροπορικού συστήματος για την απόκρουση των επιθέσεων με  drones.

Οι εθελοντικές οργανώσεις δεν έχουν στόχο να πάρουν ένα μερίδιο από τις κυβερνητικές προσπάθειες, δήλωσε η Πιρασένκο, αλλά να τις ενισχύσουν.

Τον περασμένο μήνα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από μία εθελοντική οργάνωση με επικεφαλής τον νεαρό ακτιβιστή Serhiy Sternenko για να επικηρυχθεί ο Ίγκορ Γκίρκιν, ένας Ρώσος εθνικιστής που ήταν επικεφαλής των υποστηριζόμενων από το Κρεμλίνο αυτονομιστών στην πρώτη εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, το 2014.

«Ήταν ένα αστείο που ξέφυγε από κάθε έλεγχο», είπε γελώντας η Πισαρένκο. «Αλλά έτσι επιβιώνουν τώρα οι Ουκρανοί. Ζούμε στο μεταίχμιο του αστείου και της τραγωδίας. Τα αστεία γίνονται για να μειώσουμε την ένταση της τραγικότητας. Είναι ένας τρόπος για να επιζήσουμε μέσα σε αυτή την τραγωδία. Ναι, οι γραμμές είναι πραγματικά θολές».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!