Κίνα: Κύμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων για τον κορονοϊό – Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου


Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε στην πόλη αυτή το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδίδονταν απευθείας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε στην Ουχάν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Aνάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Σαγκάη αλλά και στο Πεκίνο.

Στη Σαγκάη οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού – που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας – και λευκά λουλούδια, ενώ στέκονταν σιωπηλά σε διάφορες διασταυρώσεις, προτού έρθει η αστυνομία και διαλύσει το πλήθος.

«Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου»
Διαμαρτυρίες κατά των λοκντάουν είχαν ξεσπάσει και σε άλλες πόλεις της Κίνας, όπου αυξάνεται η οργή κατά της αυστηρής πολιτικής για «μηδενική COVID» που εφαρμόζουν οι αρχές της χώρας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο ίντερνετ δείχνει κάποιους διαδηλωτές να φωνάζουν «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!» και να καταφέρονται επίσης κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια πολύ σπάνια δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου και του κόμματος στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η οποία είχε τεθεί στις αρχές της χρονιάς σε λοκντάουν για δύο μήνες.

Η διαμαρτυρία αυτή έγινε την αυγή στην οδό Ουλουμούτσι -το όνομα στα μανδαρινικά της πόλης Ουρούμτσι στην Σιντζιάνγκ της δυτική; Κίνα;, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά την Πέμπτη. Πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα κατηγορούσαν τα μέτρα κατά της COVID-19 για επιδείνωση της τραγωδίας, καθώς πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα λόγω της καραντίνας σε στενό που οδηγούσε στο φλεγόμενο κτίριο, εμπόδισαν την άφιξη βοήθειας. 

Επίκεντρο διαδηλώσεων τα πανεπιστήμια
Ένας από τους μετέχοντες στην πρώτη διαδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στη Σαγκάη δήλωσε στο AFP, ότι έφτασε εκεί γύρω στις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα). «Ομάδα ανθρώπων που πενθούσαν άφηνε λουλούδια στο πεζοδρόμιο, ενώ άλλη ομάδα φώναζε συνθήματα», διηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Υπήρξαν κάποιες μικροσυμπλοκές, αλλά η αστυνόμευση ήταν εν γένει πολιτισμένη», συνέχισε. «Είναι τρελό να ξέρει κανείς ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ακόμη τόσοι γενναίοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν», σημείωσε. Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της τάξης απομάκρυναν τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Παράλληλα 200 ως 300 φοιτητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Τσινγκχουά στο Πεκίνο διαδήλωσαν επίσης σήμερα στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο AFP και εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Η κόπωση είναι μεγάλη έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της COVID-19, ενώ ένας αριθμός περιστατικών, στα οποία φέρεται ότι οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών καθυστέρησαν λόγω των υγειονομικών περιορισμών με μοιραίες συνέπειες, έλαβαν μεγάλες διαστάσεις στα social media και τροφοδότησαν περαιτέρω τη δημόσια δυσαρέσκεια.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, και αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα κατέγραψε σήμερα 39.506 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό ρεκόρ σε 24ωρη βάση, ο οποίος ωστόσο παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με αυτούς που καταγράφηκαν αλλού στον κόσμο στο απόγειο της πανδημίας.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!