Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε νέα επίθεση
Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη σε επίθεση ενόπλων σε βόρειο τομέα της Μπουρκίνα Φάσο, χώρας αντιμέτωπης με τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων από το 2015, δήλωσαν χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και κάτοικοι.
«Πολυάριθμοι ένοπλοι κατέφθασαν στο χωριό Σαμπελγκά», περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τη Ντορί, στην περιφέρεια του Σαχέλ (βόρεια), και «άρχισαν να πυροβολούν κόσμο» ανέφερε τοπικός αξιωματικός των Εθελοντών για την Άμυνα της Πατρίδας (VDP), παραστρατιωτικού σώματος βοηθητικού των ενόπλων δυνάμεων.
«Δυστυχώς θρηνούμε μια δεκαριά νεκρούς, όλους άμαχους», πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης σε «τραυματίες», στους οποίους προσφέρθηκαν φροντίδες. Κάτοικος του χωριού επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, προσθέτοντας πως «καταστήματα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν».
Χθες το πρωί, «ομάδα τρομοκρατών επέστρεψε. Πυρπόλησε σπίτια και έκλεψε ζώα», ανέφερε άλλος κάτοικος, τονίζοντας πως συγχωριανοί του «ετοιμάζονται να φύγουν από το χωριό, αλλά φοβούνται πως θα τους αναχαιτίσουν οι τρομοκράτες καθ’ οδόν».
Μεταξύ της 10ης και της 25ης Ιουνίου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στον άξονα Σαμπελγκά – Ντορί από ένοπλους που έχουν βαλθεί να επιβάλουν αποκλεισμό στην κοινότητα, πρόσθεσε ο τελευταίος.
Προχθές Τετάρτη, περίπου δεκαπέντε άμαχοι δολοφονήθηκαν σε έφοδο φερόμενων ως τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και κατοίκους.
Και, την 26η Ιουνίου, τουλάχιστον 71 άνδρες, 31 μέλη του στρατού και 40 μέλη των VDP, σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις φερόμενων ως τζιχαντιστών.
Την Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο πραξικοπημάτων το 2022, χώρα αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία οργανώσεων τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα προτού εξαπλωθούν πέραν των συνόρων του, κυβερνά από τον Σεπτέμβριο ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα σε οκτώ μήνες.
Η βία τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ χρόνια σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ εξανάγκασε πάνω από δύο εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.