EBU – Το Ισραήλ θα συμμετάσχει κανονικά στη Eurovision!


Κανονικά θα συμμετάσχει και φέτος το Ισραήλ στo διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπως ανακοίνωσε επίσημα η EBU!

Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης έρχεται μετά τις εκκλήσεις για αποκλεισμό της χώρας λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Η EBU δήλωσε την Πέμπτη ότι διεξήγαγε επανεξέταση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, και αποφάσισε ότι το Ισραήλ μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Οι δηλώσεις αναφορικά με την επιβεβαίωση της συμμετοχής του Ισραήλ έγιναν από τον Γενικό Διευθυντή της EBU, Noel Curran:

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό μουσικό γεγονός και ένας διαγωνισμός μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων που είναι μέλη της EBU. Δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων. Τα διοικητικά μας όργανα εξέτασαν όντως τον κατάλογο των συμμετεχόντων για τον διαγωνισμό του 2024 και συμφώνησαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan πληροί όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για φέτος και μπορεί να συμμετάσχει, όπως κάνει τα τελευταία 50 χρόνια.

Έτσι λοιπόν, η Eden Golan θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Toν Φεβρουάριο αναδείχτηκε νικήτρια μετά από μια τρίμηνη εθνική επιλογή, το “HaKokhav HaBa”. Οι επικριτές της συμμετοχής του Ισραήλ έκαναν συγκρίσεις με την αποπομπή της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Noel, η περίπτωση της Ρωσίας δεν είναι ίδια με αυτή του Ισραήλ:

Ο ρόλος της EBU δεν είναι να κάνει συγκρίσεις πολέμων. Στην περίπτωση της Ρωσίας, οι ίδιοι οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ανεστάλησαν από την EBU λόγω των συνεχών παραβιάσεων των υποχρεώσεων μέλους και της παραβίασης των αξιών της δημόσιας υπηρεσίας.

Η σχέση μεταξύ του Kan και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των εν λόγω ρωσικών μελών και του κράτους, με την ισραηλινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να απειλεί να κλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Noel Curran

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος YNET σε χθεσινό του δημοσίευμα, επισημαίνει ότι ο επίσημος λόγος για την αναβολή της δημοσιοποίησης του τραγουδιού της Eden, είναι ένα αίτημα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, η οποία ζήτησε να εξεταστεί το τραγούδι που θα αποσταλεί στον διαγωνισμό, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να περιλαμβάνει στίχους που να φέρουν πολιτικό μήνυμα, μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η ισραηλινή εταιρεία επιβεβαίωσε τις δηλώσεις και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, οπότε δεν στρέφεται άμεσα κατά του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η φετινή συμμετοχή της Ισπανίας πήρε και αυτή το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθούν οι στίχοι του “Zorra” χωρίς αλλαγές!

Οι φωνές διαμαρτυρίας για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό δεν έχουν σταματημό. Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι καλλιτέχνες αντιδρούν για την συμμετοχή του Ισραήλ, είναι η οικοδέσποινα Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Δανία αλλά και η Φινλανδία. Ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας μάλιστα, Windows95man έχει ήδη δηλώσει ότι:

Ελπίζουμε το Ισραήλ να μην λάβει μέρος. Αυτή θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την άνοιξη. Ελπίζουμε η EBU να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμετάσχει κανονικά στο διαγωνισμό και είναι αντίθετοι στο μποϊκοτάζ. Ο Scooter Braun, η Emmy Rossum και η Helen Mirren είναι μεταξύ 400 διασημοτήτων και στελεχών της βιομηχανίας του θεάματος που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστήριξης της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύτηκε ως απάντηση στις φωνές που ζητούν την αποβολή του Ισραήλ. Η επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε από το “Creative Community For Peace”, αναφέρει:

Πιστεύουμε ότι οι ενωτικές εκδηλώσεις, όπως οι διαγωνισμοί τραγουδιού, είναι ζωτικής σημασίας για να γεφυρώσουν τα πολιτιστικά μας χάσματα και να ενώσουν ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα μέσω της κοινής τους αγάπης για τη μουσική.

Όσοι ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ υπονομεύουν το πνεύμα του Διαγωνισμού και τον μετατρέπουν από γιορτή ενότητας σε εργαλείο πολιτικής.

Πηγή: gpstomusic.gr

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!