Γενέθλια σήμερα για την Ελευθερία Αρβανιτάκη
Πόσων χρόνων γίνεται η αγαπημένη ερμηνεύτρια;
Πόσων χρόνων γίνεται η αγαπημένη ερμηνεύτρια;
Πόσων χρόνων γίνεται η αγαπημένη ερμηνεύτρια;
Πόσων χρόνων γίνεται η αγαπημένη ερμηνεύτρια;
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεvvήθηκε τον Οκτώβριο του 1957 και μεγάλωσε σε μία γειτovιά τoυ Πειραιά – στηv Καλλίπoλη. Η καταγωγή της όμως είναι από τους Παξούς και την Ικαρία (και συγκεκριμένα το χωριό Οξέ).
Από μικρή έδειξε τηv αγάπη της και τo ταλέvτo της για τηv μoυσική αλλά όχι τo εvδιαφέρov ότι αργότερα θα ακoλoυθήσει μία επαγγελματική καριέρα.
“Το μηδέν” σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και λόγια Λάκη Λαζόπουλου
Οταv τo καλoκαίρι τoυ 1980 γvωρίστηκε με τα μέλη της Οπισθoδρoμικής Κoμπαvίας σε έvα vησί , δoύλευε ακόμα ως λoγίστρια σε μία εταιρία εvώ τo ovειρό της ήταv vα γίvει αρχαιoλόγoς απoκαλύπτovτας και αvακαλύπτovτας χαμέvoυς πoλιτισμoύς.
Τo πρώτo της βήμα στις αρχές τoυ ’80 ήταv με τηv Οπισθoδρoμική Κoμπαvία, μία oμάδα μoυσικώv πoυ έπαιζαv ερασιτεχvικά ρεμπέτικα, τραγoύδια τoυ Τσιτσάvη, Παπαϊωάvvoυ, Βαμβακάρη και άλλωv.
Έπειτα από λίγο καιρό, το 1981, συμμετέχει στον πρώτο δίσκο του Βαγγέλη Γερμανού, τα “Μπαράκια”. Ένας δίσκος που διέθετε την υπογραφή του Διονύση Σαββόπουλου στην παραγωγή.
Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στη σκηνή δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο, μα δεν ξέρει ακόμη αν το τραγούδι είναι αυτό που θα επιλέξει για τη ζωή της. Κι ενώ σκέφτεται να τα παρατήσει και να μετακομίσει στη γειτονική Ιταλία για να σπουδάσει αρχαιολογία, δεν το κάνει.
Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας με τίτλο “Στης Ξανθής, Στο Αιγινήτειο, στο Αρματαγωγό Κώς” σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο “Κέντρο Διερχομένων” του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη και του ποιητή Γιάννη Ιωάννου, καθώς και στο δίσκο “Οι Κακές Μας Πράξεις” του συγκροτήματος Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω.
“Ζωή κλεμμένη” σε μουσική και λόγια Σταμάτη Σπανουδάκη
Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος “Μια Νύχτα με την Οπισθοδρομική Κομπανία”. Η Οπισθοδρομική Κομπανία πραγματοποιεί σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1984 είναι μια σημαντική χρονιά για την καριέρα της, αφού κυκλοφορεί η πρώτη της προσωπική δουλειά με τίτλο “Ελευθερία Αρβανιτάκη”, όπου ερμηνεύει παλιά τραγούδια του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Χρυσίνη και άλλων.
Παράλληλα, κυκλοφορεί και ο τρίτος δίσκος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας με τίτλο
“Στη μέση της κομπανίας”. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο “Τραπεζάκια Έξω”.
Το 1985 η Οπισθοδρομική Κομπανία διαλύεται και η Ελευθερία -που έχει ήδη συναντηθεί με τον Νίκο Μαμαγκάκη στο Κέντρο Διερχομένων και με τους Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω στο δίσκο “Οι κακές μας πράξεις”- σκέφτεται ξανά να τα παρατήσει. Τελικά όμως συνεχίζει συμμετέχοντας στο δίσκο του Σταύρου Λογαρίδη “Με τα Φεγγάρια Χάνομαι” σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα. Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας “Μανία” του Γιώργου Πανουσόπουλου, σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη και στίχους του Κώστα Γουδή.
Το 1986 συναντά τον Σταμάτη Σπανουδάκη και ο δίσκος Κοντραμπάντο που κυκλοφορεί γίνεται η απαρχή μιας συνεργασίας που κράτησε αρκετά χρόνια.
“Με το ίδιο μακό” σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου και λόγια Λίνας Νικολακοπούλου
Έχοντας μπει για τα καλά πλέον στο παιχνίδι της δισκογραφίας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη εισβάλει δυνατά και στο χορό των live. Βρισκόμαστε ήδη στο 1987, και η Λεωφόρος Α΄ (Α. Βουτσινάς, Στ. Κραουνάκης και Λ. Νικολακοπούλου) ταρακουνάει τα λιμνάζοντα νερά της νυχτερινής διασκέδασης. Παρέα με την ΄Αλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Κώστα Γανωτή η Ελευθερία εμφανίζεται στην παράσταση Λεωφόρος Α΄, τραγουδάει το “Αν σ΄ αρνηθώ” και αφήνει εποχή. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο “Κοντά στη δόξα μια στιγμή” του Νίκου Ξυδάκη τραγουδώντας το “Ερωτικό” (σε ποίηση Ν. Λαπαθιώτη) και το “Ένα όχι” ενώ ένα χρόνο αργότερα ερμηνεύει στο “Σείριο” του Μ. Χατζιδάκη τραγούδια που ήδη ανήκουν στο προσωπικό της ρεπερτόριο.
Το 1989 ξανασυναντά στον Σταμάτη Σπανουδάκη και κυκλοφορεί το δίσκο “Τανιράμα”, ενώ συμμετέχει στο “Κούρεμα” του Δ. Σαββόπουλου και το “Κάπου ανατολικοδυτικά” του Ν. Μαυρουδή.
Το 1991 αποτελεί μια χρονιά καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, καθώς κυκλοφορεί έναν ακόμη προσωπικό της δίσκο καθόλου τυχαίο για την ελληνική δισκογραφία. Το “Μένω εκτός” συμπεριλαμβάνει τραγούδια πολλών και διαφορετικού ύφους συνθετών (΄Αρα Ντινκτζιάν, Χρ. Νικολόπουλου, Αντ. Μιτζέλου, Γ. Ζήκα, Ν. Ξυδάκη) , σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και του Θοδωρή Γκόνη. Ποιο είναι το μυστικό του “Μένω Εκτός”; Ο ενιαίος και συμπαγής ήχος του δίσκου ή καλύτερα η ενορχηστρωτική δουλειά του Νίκου Αντύπα. ΄Ολα τα τραγούδια του άλμπουμ γίνονται επιτυχίες. Πόσα χρόνια έχει να συμβεί αυτό στην ελληνική δισκογραφία; … Το πιο σημαντικό είναι δε ότι 10 σχεδόν χρόνια αργότερα, στις μέρες μας δηλαδή, ακούγονται -με την ίδια συχνότητα- σαν να είναι σημερινά.
Την ίδια χρονιά ακολουθεί η συμμετοχή της στην “Τένεδο” του Νίκου Ξυδάκη αλλά και ένας δίσκος των Οπισθοδρομικών (Πάλι μπρος) , στον οποίο ερμηνεύει 4 τραγούδια. Το 1993 είναι επίσης μια ξεχωριστή χρονιά για την Ελευθερία, όχι μόνο για την κυκλοφορία του δίσκου “Η νύχτα κατεβαίνει” (ζωντανή ηχογράφηση από τις εμφανίσεις της στον Απόλλωνα, παρέα με τον Δ. Ζερβουδάκη, σε ενορχήστρωση του Κ. Γανωσέλη) αλλά και επειδή όλη η Ελλάδα τραγουδάει την “Αναστασία” και το “Θέλω να σε δω” σε στίχους της Λ. Νικολακοπούλου.
“Τα λιανοτράγουδα” σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και λόγια Νίκου Γκάτσου (με την Δήμητρα Γαλάνη)
Είναι το 2ο τηλεοπτικό σάουντρακ (μετά τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά), το οποίο γίνεται επιτυχία. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει την ενορχήστρωση του επόμενου δίσκου της που τιτλοφορείται “Τα κορμιά και τα μαχαίρια” (1994) σε μουσική ΄Αρα Ντινκτζιάν και στίχους Μ. Γκανά & Λ. Νικολακοπούλου.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη με μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας Η συνάντησή της με το βασικό μέλος των Night Ark διευρύνει το ρεπερτόριό της και ανοίγει ουσιαστικά ένα καινούριο κεφάλαιο στην πορεία της. Το καλοκαίρι του ΄95 πραγματοποιεί περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο με τον ΄Αρα Ντινκτζιάν και τον ΄Αρτο Τουκμπογιατζιάν (αμφότεροι αρμένιοι μουσικοί, μέλη των Night Ark) αλλά και τους Αλκίνοο Ιωαννίδη και Γιάννη Κότσιρα. Αποκορύφωμα αυτής της περιοδείας η εμφάνισή τους στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, η κυκλοφορία του CD-single Ζωντανά στους Βράχους που ξεπερνά τις 120.000 πωλήσεων.
“Ιλισσός” σε μουσική Νίκου Ξυδάκη και λόγια Διονύση Καψάλη (με τον Νίκο Ξυδάκη)
Το επόμενο βήμα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη αποτελεί ένα ακόμη ρίσκο. Στα Τραγούδια για τους μήνες ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποιήματα των Καρυωτάκη, Ελύτη, Πολυδούρη, Σαπφούς κ.α. Ο δίσκος γίνεται πλατινένιος.
Το 1998 πραγματοποιεί αφιλοκερδώς συναυλία στο Θέατρο Βράχων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεολαίας Ικαρίας όπου τα έσοδα διατίθονται για αναδάσωση της Ικαρίας.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της ακόμα.
“Πάω να πιάσω ουρανό” σε μουσική και λόγια Σταμάτη Κραουνάκη