«Ανάσα» ζωής στους κατοίκους μπορούν να δώσουν τα φυτεμένα δώματα
Πάνω από τις μισές ταράτσες του δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου
Πάνω από τις μισές ταράτσες του δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου
Πάνω από τις μισές ταράτσες του δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου
Πάνω από τις μισές ταράτσες του δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου
«Ανάσα» ζωής στους κατοίκους του πυκνοδομημένου κέντρου της Θεσσαλονίκης μπορούν να δώσουν τα φυτεμένα δώματα που μπορούν να δημιουργηθούν στο 55% των πολυκατοικιών, αυξάνοντας μέχρι και 13 φορές την επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο, κατακρατώντας το 33% των όμβριων υδάτων και μεγιστοποιώντας το ρυθμό απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την επίδραση των φυτεμένων δωμάτων στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο δήμο Θεσσαλονίκης προέκυψαν από, χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο, έργο που υλοποίησε για τον δήμο η ομάδα δώμαTHESS, με υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Μιχάλη Καρτέρη.
Σκοπός του έργου ήταν η προσομοίωση της εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων, με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης ενώ εκτιμήθηκαν και τα εύρη ύψους βροχής στη Θεσσαλονίκη.
«Στην ουσία, «σκανάραμε» από ψηλά τις ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων και εμπλουτίσαμε τα στοιχεία με δεδομένα που αφορούσαν, για παράδειγμα, τα έτη κατασκευής των οικοδομών ή τα συστήματα δόμησης» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο μηχανολόγος- μηχανικός Μαρίνος Καρτέρης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα- μηχανικό Ιφιγένεια Θεοδωρίδου η οποία επεξεργάστηκε τα συμπεράσματα του έργου, εμφανίζονται διαφοροποιήσεις ανά περιοχή του δήμου σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και των συστημάτων δόμησης. Διαπιστώνεται δηλαδή, μειωμένη δυνατότητα παρεμβάσεων σε κέντρο (1ο Δημοτικό Διαμέρισμα) και Άνω Πόλη (3ο Δημοτικό Διαμέρισμα) εξαιτίας των δωμάτων και ρετιρέ.
Ωστόσο, η εφαρμογή των φυτεμένων δωμάτων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο με χαρακτηριστική περιοχή την Τούμπα όπου από 1,4 τετραγωνικά μέτρα που είναι τώρα, μπορεί να αυξηθεί σε 9,4. Στο κέντρο της πόλης μπορεί να αυξηθεί από 4,6 σε 13,2, στην Ξηροκρήνη από 2,3 σε 11,2 και στην περιοχή του Ντεπώ, από 1,8 σε 8,5.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα φυτεμένα δώματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μπορούν να μειώσουν τόσο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο απορροφούνται από 26 έως 84 στρέμματα δάσους ανά χρόνο ενώ τα αρωματικά φυτά στις ταράτσες απορροφούν άνθρακα που ισοδυναμεί με την ποσότητα που παράγεται από 1420 αυτοκίνητα ετησίως στο δήμο Θεσσαλονίκης!
Πάντως τα μεγαλύτερα ενεργειακά οφέλη παρατηρούνται σε κτίρια μη θερμομονωμένα, με έτος κατασκευής πριν το 1980, με συνεχές σύστημα δόμησης, με λιγότερους ορόφους, με υψηλό ποσοστό αξιοποίησης του δώματος και μικρότερη στεγασμένη επιφάνεια.
Οσον αφορά τη συγκράτηση όμβριων υδάτων, με τις φυτεύσεις μπορεί να κατακρατηθεί το 33% της υφιστάμενης απορροής από τα δώματα.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Προσομοίωση της εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο δήμο Θεσσαλονίκης με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεπισκόπησης» θα παρουσιαστούν το απόγευμα σε ημερίδα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.