Μεγάλη φυτεία κάνναβης εντοπίστηκε στην Μαγνησία: Γνωστός κτηνοτρόφος ο «εγκέφαλος» – Δείτε βίντεο


Στα ίχνη τεσσάρων ανδρών, που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε ορεινό δασικό όγκο σε περιοχή της Μαγνησίας, έφτασαν οι Αρχές, πρωινές ώρες της Παρασκευής (20/09).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο Έλληνες ηλικίας 21 και 35 ετών, αλλά και για δύο άνδρες με καταγωγή από την Αλβανία, ηλικίας 22 και 40 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι Αρχές εντόπισαν τις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, όταν έλαβαν πληροφορία για τον 35χρονο – γνωστό κτηνοτρόφο του Βόλου – ότι κατέχει και διακινεί ποσότητες κάνναβης.

Έτσι, έπειτα από την διακριτική παρακολούθηση από αστυνομικούς, εντοπίστηκε την Τετάρτη (18/09), σε ορεινό όγκο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαβριανής, Δήμου Αλμυρού, Μαγνησίας, πλησίον του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Ταράτσα -Αετοφωλιά, ειδικά διαμορφωμένος χώρος, επτά επιπέδων, που ενώνονταν μεταξύ τους με αυτοσχέδια, μεγάλου μήκους, μονοπάτια, στον οποίο καλλιεργούνταν δενδρύλλια κάνναβης. Στους χώρους της φυτείας παρεχόταν φυσική κάλυψη από την υπάρχουσα πυκνή δασώδη βλάστηση, αλλά και ασφάλεια από το απομακρυσμένο και δύσβατο της περιοχής.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο 35χρονος από κοινού με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους είχαν συναποφασίσει και προβεί στην καλλιέργεια των δενδρυλλίων κάνναβης, σε δασικό όγκο, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε έκταση που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο ίδιος για την εκτροφή βοοειδών, καθώς επίσης ήταν το πρόσωπο, το οποίο είχε επιφορτιστεί με το ρόλο να μεταφέρει τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια και περιποίηση των δενδρυλλίων, αλλά και για την σίτιση των συνεργών του, χρησιμοποιώντας τρία οχήματα, ιδιοκτησίας του.

Το χρονικό διάστημα μέχρι και την 19-9-2024, αστυνομικοί της Υ.Α. Πατρών προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των καλλιεργητών και τις συνθήκες διαβίωσής τους, πλην όμως λόγω του δύσβατου της περιοχής, της έλλειψης σαφούς εικόνας και της επικινδυνότητας που παρουσίαζε το εν λόγω σημείο, αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικής επιχείρησης πρώτες πρωινές ώρες της 20-9-2024 σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ε.Κ.Α.Μ. και ομάδας ΟΠΚΕ/Υ.Α.Π.

Όπως προέκυψε από την έρευνα:

  • στον χώρο είχαν κατασκευάσει αποξηραντήριο, χρησιμοποιώντας κορμούς δένδρων, ώστε να επεξεργάζονται επιτόπου τις ποσότητες κάνναβης,
  • ο χώρος εκτεινόταν συνολικά σε έκταση -6,5- στρεμμάτων, χωρισμένα σε -7- επίπεδα, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους με αυτοσχέδια μονοπάτια, συνολικού μήκους περίπου 800 μέτρων,
  • για το πότισμα των δενδρυλλίων χρησιμοποιούσαν λάστιχα ποτίσματος, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, τα οποία αντλούσαν νερό από αυτοσχέδια δεξαμενή συλλογής υδάτων, που βρισκόταν εντός του εδάφους, κατασκευασμένη από νάιλον και κορμούς δένδρων και τροφοδοτούνταν από παρακείμενο χείμαρρο,
  • τα απαραίτητα εργαλεία (αξίνες, τσάπες, φτυάρια, πριόνια) και εφόδια για την καλλιέργεια και περιποίηση των δενδρυλλίων, αλλά και για την σίτιση των συνεργών του, μετάφερε ο 35χρονος χρησιμοποιώντας τρία οχήματα, ιδιοκτησίας του, ενώ
  • στο σημείο είχαν διαμορφώσει αυτοσχέδιους χώρους και κατείχαν τα αναγκαία σκεύη, με σκοπό τη μακροχρόνια διαμονή τους (ξύλινες κατασκευές, με κρεβάτια και ρουχισμό, πλήθος μαγειρικών σκευών, κονσερβών, λοιπών τροφίμων, φιάλες και εστίες υγραερίου που χρησίμευαν ως χώροι εστίασης).

Σχεδόν 40.000 ευρώ είχε στην κατοχή του ο 35χρονος

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 35χρονος και ακινητοποιήθηκε ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε οχήματα και οικία, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 4 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 39.900 ευρώ.

Τα άλλα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν εντός σκηνής, σε κοντινή απόσταση από τη φυτεία, όπου, από ειδικό χώρο επεξεργασίας που είχαν δημιουργήσει σε εγκαταλειμμένη και μισογκρεμισμένη στάνη, περισυλλέχθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 33 κιλά αποξηραμένης κάνναβης καθώς και 4 κινητά τηλέφωνα.

Λόγω του δύσβατου και του μεγάλου αριθμού και όγκου των δενδρυλλίων (περίπου 1.600 με κυμαινόμενο ύψος από 1,7 μ. έως και 3,20 μέτρα), η εκρίζωσή τους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, Όπως διαπιστώθηκε, ο χώρος στον οποίο είχαν προβεί σε καλλιέργεια δενδρυλλίων εκτεινόταν συνολικά σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, χωρισμένα σε επτά επίπεδα. Αυτά επικοινωνούσαν μεταξύ τους με αυτοσχέδια μονοπάτια, συνολικού μήκους περίπου 800 μέτρων

 

Τα επίπεδα των δενδρυλλίων καλύπτονταν από λάστιχα ποτίσματος, συνολικού μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, τα οποία κατέληγαν σε μία αυτοσχέδια δεξαμενή συλλογής υδάτων, που βρισκόταν εντός του εδάφους, κατασκευασμένη από νάιλον και κορμούς δένδρων και τροφοδοτούνταν από παρακείμενο χείμαρρο, ενώ ανευρέθηκε μεγάλο πλήθος σκαπτικών εργαλείων (αξίνες, τσάπες, φτυάρια, πριόνια) και λιπασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την περιποίηση των δενδρυλλίων κάνναβης.

Για την επεξεργασία της τεράστιας ποσότητας κάνναβης που θα συγκομιδούσαν, είχαν προβεί στη κατασκευή με κορμούς δένδρων, ενός αποξηραντηρίου. Παραπλεύρως των καλλιεργήσιμων επιπέδων και σε απόσταση 40 μέτρων, καλυμμένες από τα δένδρα, εντοπίστηκαν 2 αυτοσχέδιες ξύλινες κατασκευές, με κρεβάτια και ρουχισμό.

Επίσης, ανευρέθηκε ένας αυτοσχέδιος ειδικός διαμορφωμένος χώρος με πλήθος μαγειρικών σκευών, κονσερβών, λοιπών τροφίμων αλλά και με φιάλες και εστίες υγραερίου που χρησίμευαν ως χώροι εστίασης.

Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν μεταφερθεί εκτός του χώρου φυτείας σε ασφαλή χώρο με την συνδρομή των εναέριων μέσων της Π.Υ. 680 δενδρύλλια κάνναβης κι εκτιμάται πως συνολικά θα εκριζωθούν περί τα 1600 δενδρύλλια κάνναβης . Η εκρίζωση των δενδρυλλίων από τη φυτεία συνεχίζεται.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!