Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, προκειμένου να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής, 19 Σεπτεμβρίου, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν για τρίτο διαδοχικό βράδυ τις προσπάθειες να καταστείλουν τις διάσπαρτες εστίες και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο μικρές εστίες φωτιάς εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές όπως η Ευρωστίνα, το Ξανθοχώρι, τα Σοφιανά, η Κουμαριά Ριζενών, το Χελυδόρεο και τα Άνω Πιτσά. Οι εστίες αυτές βρίσκονται κυρίως σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ασθενείς.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Κορινθία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η γεωμορφολογία των περιοχών που πλήττονται, με χαράδρες, ρέματα και απόκρημνες κορυφές, καθιστά την πρόσβαση των δυνάμεων ακόμα πιο περίπλοκη.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή» και τόνισε την ανάγκη για «ψυχραιμία, υπομονή και μεθοδική εργασία». Όσον αφορά τις ζημιές, η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 40.000 με 50.000 στρέμματα καμένης γης.

Στην περιοχή επιχειρούν 570 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από 24 ομάδες δασοκομάντος και 160 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ συμμετέχουν και εθελοντές, ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον, επιχειρήσεις από αέρος πραγματοποιούνταν μέχρι τη δύση του ηλίου με τη βοήθεια 31 εναέριων μέσων, εκ των οποίων 17 ελικόπτερα (τρία εκ των οποίων για συντονισμό) και 14 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο ιταλικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ζητώντας αεροπορική υποστήριξη για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία.

Συγκεκριμένα, η διεθνής βοήθεια περιλαμβάνει τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415, δύο εκ των οποίων προέρχονται από την Ιταλία και το τρίτο από την Κροατία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν συνολικά 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!