Μανώλης Γλέζος : Να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του
Διαβάστε την ακριβή δήλωση του Μανώλη Γλέζου.
Διαβάστε την ακριβή δήλωση του Μανώλη Γλέζου.
Διαβάστε την ακριβή δήλωση του Μανώλη Γλέζου.
Διαβάστε την ακριβή δήλωση του Μανώλη Γλέζου.
M. Γλ.: Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα μεγάλο γεγονός, και από εκεί και πέρα υπάρχει και μια μεγάλη πίκρα.
Τι είναι αυτό που σηματοδοτεί την εξέγερση του Πολυτεχνείου;
Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, ότι τους εκπροσώπους των τμημάτων των Πανεπιστημιακών Σχολών, τους διόριζε η χούντα. Τον Οκτώβριο του 1973 οι Σχολές, ύστερα από κοινή συνεννόηση σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισαν και κατήργησαν τους διορισμένους από την χούντα εκπροσώπους, και με λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, σε κάθε σχολή, σε κάθε έτος, εξέλεξαν τους δικούς τους εκπροσώπους.
Αυτό, η χούντα το θεώρησε ότι αποτελεί καταπάτηση της εξουσίας της και γι’ αυτό και επήλθε αυτή η σύγκρουση. Περικύκλωσαν τις σχολές και αξίωσαν την εφαρμογή του χουντικού καθεστώτος.
Το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών -καθ’ ολοκληρία- συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια και έγινε επίκεντρο το Πολυτεχνείο, επειδή εκεί προσήλθαν και οι εκπρόσωποι των άλλων σχολών των Πανεπιστημίων της Αθήνας.
Το γεγονός, δε, το μεγάλο, είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε την λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Για όλα απεφάσιζε η συνέλευση του κάθε τμήματος, της κάθε σχολής, του κάθε έτους. Αυτή είναι και η μεγάλη κατάκτηση, την οποία αποκρύπτουν οι υπέρμαχοι του κομματισμού.
Κι αυτό είναι και η μεγάλη πικρία. Γιατί αποκρύπτεται; Γιατί στις επετείους κυριαρχεί η κομματικοποίηση; Στην εξέγερση δε λειτουργούσαν κομματικά οι φοιτητές. Λειτουργούσαν μόνο οι συνελεύσεις τους.
Γιατί, λοιπόν, παρελαύνουν στις επετείους του Πολυτεχνείου, κατά κόμματα; Αυτό είναι το κρίμα.
Γι’ αυτό το λόγο, δεν συμμετέχω σε αυτές τις εκδηλώσεις. Πήρα μέρος στην πρώτη μεγαλειώδη διαδήλωση που έγινε, και πήγα επίσης κανά δυο φορές ακόμα, προσπαθώντας να τους πείσω ότι άλλο ήταν το πνεύμα του Πολυτεχνείου (πέρα από τα αιτήματα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα), αλλά δεν τα κατάφερα, και γι’ αυτό απέχω από τις εκδηλώσεις που γίνονται, όπως είπα.
Αν και συμμετέχω ολοψύχως σε αυτή την μνημειώδη εκδήλωση της λαϊκής εξουσίας, όπως την πραγμάτωσαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, κλαίω και για την κατάντια μας, για την κομματικοποίηση αυτής της μεγαλειώδους εξέγερσης.
Και το βασικότερο αίτημα του Πολυτεχνείου: “Κάτω η χούντα”;
Σήμερα, είναι το “Κάτω η Τρόικα” και η εσωτερική και η εξωτερική, όπως και το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, τα βασικά αιτήματα του Πολυτεχνείου, που εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα. Δεν καταφέραμε στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα να τα πραγματώσουμε. Γίνανε κάποια βήματα, αλλά όλα τα πήγανε πίσω τα μνημόνια.
Για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα;
Σε κρίσιμες εποχές, πάντα ο φασισμός προσπαθεί να πάρει το πάνω χέρι, χρησιμοποιώντας τα ίδια συνθήματα που χρησιμοποιούσε σε όλες τις εποχές.
Δεν θα ξεχάσω, ότι η πρώτη οργάνωση που έφτιαξαν οι Γερμανοί εδώ στην Ελλάδα, και αποτελούνταν και από Γερμανούς και από Έλληνες, η ΕΣΠΟ, την οποία ανατίναξε η ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων), είχε τον εξής αποκαλυπτικό τίτλο:ΕΣΠΟ: Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση. Αυτό τα λέει όλα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εξηγήσεις.
Πρέπει βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή; Όχι εκτός νόμου, αλλά εκτός της συνείδησης των Ελλήνων, πρέπει να τεθεί η Χρυσή Αυγή. Αποκαλύπτοντας, όλα αυτά τα ψεύτικα τα οποία εξαγγέλλει και προσπαθεί να δελεάσει τους ψηφοφόρους. Πρέπει να γίνει η αποκάλυψη, η απογύμνωση του ιδεολογικού της υπόβαθρου.
Για την πολύ δύσκολη για τους Έλληνες, γενική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, τι έχετε να πείτε; Τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός;
Να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!
Να εμπνευστεί από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου; Να αξιοποιήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πάρει όλα τα καλά της σημεία, και να απορρίψει όλα τα κακά –αν είχε- και να προχωρήσει μπροστά. Όσο έχουμε ανάγκη από φωστήρες, σωτήρες και αρχηγούς, δεν πάμε μπροστά.
Οι σωτήρες του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι…
Να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας! Επιμένω σε αυτό.
Πηγή: tvxs Πηγή: left.gr