Kύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα: Στο μικροσκόπιο η προϋπηρεσία των επίορκων υπαλλήλων – Oι εκβιασμοί, η κρύπτη και το «χοντρό πακέτο»


Δεκάδες υποθέσεις της Εφορίας Κέρκυρας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος των επίορκων υπαλλήλων.  Στο σπίτι ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε κρύπτη με χιλιάδες ευρώ. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Σε κρύπτη μίας πόρτας, στο σπίτι ενός από τους κατηγορούμενους για εμπλοκή στο κύκλωμα των επίορκων εφοριακών βρήκαν οι αστυνομικοί χαρτονομίσματα χιλιάδων ευρώ. Πιστεύουν ότι προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα και γι’ αυτό ο επόπτης της εφορίας δεν τα κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν άκουσε, όπως φαίνεται, τις οδηγίες του φερόμενου ως αρχηγού που είχε πει στο τηλέφωνο: «Δεν βάζεις ποτέ χοντρό πακέτο μέσα στο σπίτι»

Έκλεισε η εφορία του νησιού

Η εφορία της Κέρκυρας από σήμερα εξυπηρετεί πολίτες μόνο ηλεκτρονικά και κατόπιν ραντεβού. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να ελέγχουν όποιον μπαίνει στο κτίριο καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η έρευνα από τις Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης δράση του κυκλώματος.

«Δεν μπαίνει κανένας μέσα σήμερα κύριε. Θα κάνετε ηλεκτρονικά το αίτημα. Θα πάτε στον λογιστή σας, ή εσείς, ότι θέλετε θα το κάνετε ηλεκτρονικά» , ανέφερε υπάλληλος εφορίας.

Στελέχη της ΑΑΔΕ ήδη έχουν ξεκινήσει επανέλεγχο σε δεκάδες υποθέσεις φορολογικών ελέγχων.

Ο Νίκος Κολετζάκης, πρώην Διευθυντής ΣΔΟΕ Πελοποννήσου αναφέρει: «Είναι εύκολο και απλό πράγμα. Για τον κάθε ελεγκτή να δούμε ποιες υποθέσεις έχει χειριστεί ο καθένας και από εκεί και πέρα μπορούμε να κρίνουμε εάν έχει συμβεί κάτι μεμπτό».

Ψάχνουν και άλλους εμπλεκόμενους 

Οι αστυνομικοί θεωρούν πολύ πιθανό οι εμπλεκόμενοι λογιστές και τα θύματα να είναι πολλά περισσότερα, καθώς μέσα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, άκουσαν τους κατηγορούμενους να απειλούν και για άλλες περιπτώσεις.

  • Επόπτης: 600 τον χρόνο είναι πολλά;
  • Yποδιευθυντής: Eίναι πολλά; λέω, μας δουλεύεις; Του λέω. Είσαι καλά; Του λέω. Εσύ κλέβεις καλά τόσα χρόνια. Μόνο τα πρόστιμα…Να σφίξουν οι κ…ι δεν πειράζει. Πιάνεις το μεγάλο ψάρι, σου έρχονται άλλα δέκα μικρά.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλες περιπτώσεις λογιστών τους οποίους προσέγγισε το κύκλωμα των εφοριακών προκειμένου να εκβιάσει τους πελάτες του, ζητώντας, βέβαια, χρήματα. Σε επόμενο στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας θα κληθούν και εκείνοι να καταθέσουν.

«Εγκέφαλος» ο Υποδιευθυντής

Οι δικαστικές αρχές προσωποποίησαν τις κατηγορίες σε βάρος των 5 συλληφθέντων. Ο ρόλος του εγκεφάλου αποδίδεται στον υποδιευθυντή, οποίος φέρεται να καθόριζε τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν, να μοίραζε ποσοστά στα μέλη, να απειλούσε υπαλλήλους και λογιστές να μην αποκαλύψουν τη στάση των επίορκων.

  • Υποδιευθυντής: «Κυρίως, λέω, αν μιλήσει, θα το ακούσω. Αν το ακούσω, λέω, τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια, θα βγουν όλα για έλεγχο και θα το βγάλω εγώ του λέω. Και θα πάει απέναντι και ό,τι το βγάλουν, βγάλανε. Και μετά, λέω, καλή του επιτυχία».

Συνάδελφοι των συλληφθέντων είχαν υποπτευθεί τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος από την πρώτη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς του.

«O υποδιευθυντής ήταν αλαζόνας. Αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα που ήρθε με ύφος στην εφορία και στυλ ‘θα υποφέρετε όλοι σας’. Η πόρτα του γραφείου του ήταν μονίμως κλειστή σε αντίθεση με τους προκατόχους του», ανέφερε στον ΑNT1 υπάλληλος εφορίας.

Οι άμεσοι συνεργοί

Οι άμεσοι συνεργοί φαίνονται οι δύο επόπτες των φορολογικών ελέγχων που καθόριζαν την ταχύτητα και τον τρόπο διαπεραίωσης των υποθέσεων και είχαν τον έλεγχο των υπαλλήλων. Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φαίνεται πως είχε ένας ελεγκτής, φίλος του αρχηγού, ο οποίος πραγματοποιούσε ελέγχους κατόπιν εντολής. Τον ρόλο του απλού μέλους αποδίδουν οι αρχές στον λογιστή, ο οποίος μετέφερε τα χρήματα από τα θύματα στο κύκλωμα και είχε προνομιακή μεταχείριση.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του λογιστή ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, «Είναι μια πολυσέλιδη δικογραφία, όπως αντιλαμβάνεστε. Εγώ και οι συνεργάτες μου διαβάζουμε εξονυχιστικά τη δικογραφία.»

Αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι συλληφθέντες.

Οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες και τα αντίποινα 

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, θα γίνει έλεγχος των πεπραγμένων των επίορκων υπαλλήλων, σε βάθος χρόνου και ανεξαρτήτως του αν βρίσκονταν εδώ, στην εφορία της Κέρκυρας, όπως για παράδειγμα ο Υποδιευθυντής, ο οποίος βρίσκεται τον τελευταίο, μόλις, χρόνο στην Κέρκυρα, ενώ πριν υπηρετούσε σε άλλη υπηρεσία της Αττικής.

Θα ελεγχθούν δηλαδή, όλοι οι φάκελοι που φέρουν τις υπογραφές των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Από εκεί και πέρα, ο Διευθυντής της ΑΑΔΕ, ο κ. Πιτσιλής, ήδη έδωσε εντολή να παυθούν από τα καθήκοντα τους οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, ενώ υπέγραψε και την απόφαση για να τεθούν στην λεγόμενη δυνητική άδεια, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ το οποίο αναμενόταν να έρθει για να κάνει αυτόν τον εξονυχιστικό έλεγχο, σε βάθος δεκαετίας, στις υποθέσεις της Εφορίας της Κέρκυρας, έχει ήδη φτάσει στο νησί.

Νέες μαρτυρίες

Την ίδια ώρα τα στόματα έχουν αρχίσει και ανοίγουν. Κάτοικοι, φορολογούμενοι, πολίτες, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν διάφορα προβλήματα στις συνδιαλλαγές τους με την συγκεκριμένη εφορία, έχουν αρχίσει να μιλούν.

Όπως αναφέρουν:

«Η καταγγελία μου ήταν επίσημη. Από την πρώτη Απριλίου, εδώ, στην Αθήνα με δικαστικό επιμελητή και όταν ήρθε εδώ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, έδωσαν εντολή ελέγχου στις 27 Αυγούστου, μετά, αφού εγώ πήγαινα και ρωτούσα τι γίνεται. Η εφορία δεν μου απαντάει εμένα, να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι για να διεκδικήσω τα χρήματα μου. Είναι προσωπικά δεδομένα λένε. Ένας από αυτούς που έλεγξε την υπόθεση, είναι ένας από αυτούς που είναι μέσα. Θέλω να μου πούνε, αν έγινε έλεγχος».

«Ταλαιπωρήθηκα εγώ πολύ από την εφορία, σε ένα δικαίωμα που ήταν νόμιμο. Και με τραβήξανε μέχρι το ΣΤΕ, γιατί δεν τα πλήρωσα. Με κυνηγήσανε, αλλά τελικά, τα κέρδισα. Αλλά δεν πλήρωσα κιόλας. Δεν τους πλήρωσα! Με παιδέψανε για να αναγκαστώ να υποκύψω. Η κατάσταση στην Κέρκυρα είναι χάλια. Δικαστικοί, δικηγόροι, μηχανικοί είναι όλοι έτσι, δεν βρίσκεις δίκιο. Πρέπει να αλλάζουν κάθε μερικά χρόνια, για να μην γίνονται κλίκες. Είναι κλίκες!».

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!