Κάδοι ξεχειλισμένοι με σκουπίδια στην Αθήνα – Τι λένε κάτοικοι, επαγγελματίες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δύο μήνες μετά την επίσημη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη ∆ούκα ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο σε σχέση με τα απορρίμματα στην Αθήνα, τα βουνά σκουπιδιών δίπλα σε ξεχειλισμένους κάδους παραμένουν καθημερινή εικόνα σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης. Όπως καταγγέλλουν πολίτες και καταστηματάρχες, η πόλη της Αθήνας είναι τους τελευταίους μήνες πιο βρώμικη από ό,τι την τελευταία δεκαετία.
«Η Αθήνα είναι μια πολύ δύσκολη πόλη με πολλές “φυλές” και διαφορετικές χρήσεις. Υπάρχει κατανόηση των δυσκολιών, αλλά πλέον η αίσθηση της βρωμιάς έχει μπει στους πόρους της πόλης. Τα πεζοδρόμια έχουν λεκέδες από τις σακούλες απορριμμάτων που στάζουν, οι κάδοι είναι μονίμως γεμάτοι και τα πεζοδρόμια στο κέντρο μοιάζει να έχουν γλίτσα. Σαν να έχουν πιάσει μάκα», λέει κάτοικος της περιοχής του Παγκρατίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”.
«Παρασκευή και Σάββατο βράδυ βγαίνουν τα πλυστικά μηχανήματα στους πεζόδρομους. Πώς θα δουλέψουμε;», λέει εργαζόμενος σε εστιατόριο με τραπέζια σε πεζοδρόμιο.
Ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης στο ιστορικό κέντρο τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες μοιάζει σαν να μην υπάρχει κάποιο σχέδιο σε σχέση με τα σκουπίδια. «Στο κέντρο ξέραμε ότι θα πρέπει να βγάζουμε τα σκουπίδια συγκεκριμένη ώρα. Υπήρχαν και ώρες που απαγορευόταν να βγάζεις τα σκουπίδια, αλλιώς πλήρωνες πρόστιμο, σταθερά υπήρχε υπάλληλος που σου έκοβε κλήση».
Εργαζόμενος σε εστιατόριο που έχει τραπεζάκια σε πεζοδρόμιο εξηγεί ότι «ο δήμος έπλενε τα πεζοδρόμια μετά τη 1 τη νύχτα. Τώρα Παρασκευή και Σάββατο το βράδυ βγαίνουν τα πλυστικά μηχανήματα στους πεζόδρομους. Πώς θα δουλέψουμε;», αναρωτιέται. Η Β.Ι. κατοικεί στο Κουκάκι και επειδή έχει σκύλο καθημερινά βολτάρει στο κέντρο. Συναντάει πρωί – βράδυ ξεχειλισμένους με σκουπίδια κάδους. Στην οδό Ευριπίδου οι καταστηματάρχες που είχαν κλειδί του κάδου και έριχναν τα βιοαπόβλητα, ξαφνικά έχασαν τον κάδο που μετακινήθηκε πιθανότατα από κάποιους εργάτες, χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα για να επιστρέψει στη θέση του. Σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στο τέλος Αυγούστου εξήγγειλε «πρωτοβουλίες και δράσεις για μια καθαρή Αθήνα».
Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της θητείας του ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδων ελέγχου καθαριότητας, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, για την καταγραφή παραβάσεων και προστίμων, όπως επίσης και την τοποθέτηση επιπλέον κάδων στα δύσκολα σημεία, τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, την εγκατάσταση 62 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, τη δημιουργία νέας ψηφιακής εφαρμογής για την ενημέρωση των πολιτών για τα ωράρια αποκομιδής και δράσεις καθαριότητας έξι φορές την εβδομάδα σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Σε όσα ανακοινώθηκαν δεν υπάρχουν καινοτομίες, αλλά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές με μικρότερη ή και μεγαλύτερη επιτυχία. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα μήνες για να γίνουν κινήσεις προς την άρση του αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Αθηναίων όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων και τη διαχείριση της καθαριότητας.
Περιπολίες στα εργοτάξια της Αθήνας
Προηγούμενοι αντιδήμαρχοι καθαριότητας λένε στην «Καθημερινή» ότι πιθανότατα βρίσκεται η πόλη σε αυτή την κατάσταση γιατί ο δήμαρχος ήθελε να τα αλλάξει όλα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουν οι πολίτες. Ελλειψη σχεδίου και αναποτελεσματικότητα. «Σε κρίσιμους τομείς ό,τι βρίσκει μια δημοτική αρχή από την προηγούμενη καλό είναι να το αξιοποιεί και να προσθέτει και τις δικές της πρωτοβουλίες. Εμείς χρησιμοποιήσαμε κινητό σταθμό μεταφόρτωσης –γιατί δεν υπήρχε τότε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα– ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε διπλά δρομολόγια και να μη χρειάζεται ένα απορριμματοφόρο να πηγαίνει στη Φυλή για να ρίχνει τα σκουπίδια», σχολιάζει στην «Κ» ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς.
Η λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης επιτρέπει στα απορριμματοφόρα να αδειάζουν τα σκουπίδια στον σταθμό και να μην κάνουν μεγάλες αποστάσεις, ώστε να ξαναμπαίνουν άμεσα στη διαδικασία της αποκομιδής μέσα στην πόλη. «Ο ΣΜΑ που φτιάχτηκε από τη διοίκηση Μπακογιάννη παρέμεινε για 10 μήνες σε δοκιμαστική λειτουργία από τη νέα διοίκηση και έτσι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να αυξηθούν τα δρομολόγια των υπαρχόντων απορριμματοφόρων», προσθέτει ο κ. Βαρελάς.
«Σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δεν υπάρχουν φρεάτια»
Ο πρώην αντιδήμαρχος εξηγεί ότι η παρούσα δημοτική αρχή απέφυγε –για ιδεολογικούς λόγους– να κάνει συμβάσεις με ιδιώτες, αλλά την ίδια στιγμή πολλές δράσεις δεν μπορούσαν να γίνουν από τη διεύθυνση καθαριότητας του δήμου, όπως για παράδειγμα οι δράσεις καθαρισμών γκράφιτι. Στην έλλειψη σχεδιασμού αποδίδει και ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Αβραμίδης (δημαρχία Κώστα Μπακογιάννη) τη διόγκωση των προβλημάτων στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αθήνα. «Μοίρασαν, για παράδειγμα, καφέ κάδους στις γειτονιές για να ενισχυθεί το πρόγραμμα της κομποστοποίησης, όμως τα μεγάλα απορριμματοφόρα που υπάρχουν γι’ αυτά τα απόβλητα δεν χωράνε να περάσουν από τους δρόμους της γειτονιάς», εξηγεί. Οσον αφορά την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων λόγω του τουρισμού και την παράλληλη μείωση του προσωπικού καθαριότητας στον δήμο, την οποία αναφέρει η παρούσα δημοτική αρχή, ο κ. Αβραμίδης τονίζει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, οργανισμός υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική) οι ποσότητες απορριμμάτων που ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει στον ΧΥΤΑ Φυλής αυξήθηκαν φέτος κατά 4%. «Επίσης, το 2023-2024 έφυγαν από τον Δήμο Αθηναίων μόνο 13 άτομα λόγω συνταξιοδότησης», επισημαίνει.
Διαγωνισμός και ενημέρωση
Τι απαντάει σε όλα αυτά η νυν αντιδήμαρχος καθαριότητας; Όσον αφορά τον ΣΜΑ Ελαιώνα, η Ρωξάνη Μπέη εξηγεί ότι δεν ήταν λειτουργικός και χρειαζόταν αναδιαμόρφωση, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιήθηκε από την αρχή της θητείας του κ. ∆ούκα. Επίσης προσθέτει ότι ο ∆ήμος Αθηναίων σύντομα θα προκηρύξει διαγωνισμό ώστε να συνεργαστεί με ιδιώτη και να αυξήσει τις δράσεις αντιγκράφιτι. Η κ. Μπέη εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης από την αρχή του νέου έτους, οπότε στη δύναμη καθαριότητας του ∆ήμου Αθηναίων θα ενταχθούν και επιπλέον 370 συμβασιούχοι.
Τονίζει επίσης ότι χρειάζεται στρατηγική ευρύτερης ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τους κανόνες που ισχύουν. «Η πόλη δεν έχει κανόνες, ο τρόπος που πρέπει να λειτουργεί δεν έχει εμπεδωθεί από τους πολίτες. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουν ότι οι σακούλες με τα σκουπίδια δεν πρέπει να ζυγίζουν πάνω από δέκα κιλά, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τις σέρνουμε στον δρόμο και να λερώνουμε».