Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο κίνδυνος για κατολισθητικά φαινόμενα


Μικρής έντασης σεισμικές δονήσεις και με μικρότερη συχνότητα καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη, με τους κατοίκους του νησιού που είχαν φύγει να γυρνούν στο νησί, προσπαθώντας σταδιακά να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο, διατηρώντας τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σε ύφεση βρίσκεται πλέον το φαινόμενο, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί μόνο μικρού μεγέθους σεισμοί που δεν ξεπερνούν τα 3 με 4 Ρίχτερ.

O κ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στο Open ανέφερε: «Ως προς της σεισμικότητα, έχει πέσει ο ρυθμός ακόμα περισσότερο, έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Περιμένουμε να βελτιωθούν και οι παραμορφώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει σεισμός 5 Ρίχτερ και 4,8.».

Ο Δημήτρης Γάκης, αερολιμενάρχης Σαντορίνης, μιλώντας στο ίδιο μέσο δήλωσε: «Υπολογίζουμε ότι επιστρέφουν περίπου 600-700 συμπολίτες μας καθημερινά, αεροπορικώς».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνοι που δεν φαίνεται να επιστρέφουν προς το παρόν, τουλάχιστον, είναι οι εργαζόμενοι, με τους επιχειρηματίες του νησιού να ανησυχούν ότι δεν θα καλυφθούν φέτος οι ανάγκες σε προσωπικό.

 

«Ο κίνδυνος δεν μηδενίστηκε» λέει ο Λέκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην ΕΡΤ για την ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας στα νησιά των Κυκλάδων.

Στην ερώτηση για το αν τελειώσαμε με το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας είπε «δεν τελειώσαμε. Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία για αρκετές εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες, καθώς δεν αποσβένονται τόσο εύκολα αυτού του τύπου οι σεισμικές δραστηριότητες».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: «Έχουμε να κάνουμε με μια σμηνοσειρά, η οποία εξελίχθηκε για έναν περίπου μήνα με ιδιαίτερη ένταση, καθώς είχαμε σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Το σύνολο των σεισμών αντιστοιχεί περίπου σε 20.000 και πλέον σεισμούς».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο φαινόμενο σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Ο κίνδυνος δεν μηδενίστηκε, όπως δεν είναι μηδενικός και σε όλη την Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή, μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός», ολοκλήρωσε ο κ. Λέκκας.

 

 

Συνεδρίασαν το Σάββατο οι επιτροπές

Η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ συνεδρίασαν το Σάββατο (22/02), προκειμένου να εξετάσουν θέματα που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θήρας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ύστερα από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:

  1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει ύφεση, με 1.368 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
  2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
  3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης μείωση του ρυθμού της εδαφικής παραμόρφωσης, η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
  4. Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα

Οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων σε ικανό χρόνο θα επανεξεταστεί στην επόμενη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Οι αναρτήσεις των σεισμολόγων 

«Η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει σταδιακά μετά τον ισχυρό σεισμό»

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέροντας τα εξής:

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Ακολουθεί η ενημέρωση που έστειλα σήμερα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και στον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Αξιότιμοι κύριοι,

Στην αντιμετώπιση της σεισμικής κρίσης που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε με τις γνώσεις, εμπειρίες και εισηγήσεις μας. Με αυτό το πνεύμα σας ενημέρωσα τις προηγούμενες μέρες και ανανεώνω την ενημέρωση για τη νεότερη ανάλυσή μας που ολοκληρώθηκε στις 11.00 π.μ. σήμερα Σάββατο 22.2.2025 με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Συγκεκριμένα, η σεισμική δράση που ακολούθησε τον ισχυρότερο σεισμό της σειράς μεγέθους 5.3 στις 10.2.2025 μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από:

(α) Συστηματική μείωση του πλήθους των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0. Από τις 15/2 και μετά καταγράφηκε για πρώτη φορά μείωση του ημερήσιου πλήθους κάτω από τον αριθμό 20 ενώ στα δύο τελευταία 24ωρα η πτώση είναι κάτω του 10.
(β) Συστηματική μείωση του μέσου ημερήσιου μεγέθους των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0.
(γ) Μείωση του μέγιστου ημερήσιου μεγέθους. Στα δύο τελευταία 24ωρα για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.8.
(δ) Σημαντική αύξηση της τιμής της κρίσιμης παραμέτρου b σε σχέση με την χαμηλή τιμή πριν τον σεισμό μεγέθους 5.3.

Από τις προηγούμενες μεταβολές μπορούμε με επιφύλαξη να πούμε ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης μάλλον αλλάζει σταδιακά μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5.3 στις 10.2.2025 και δεν χαρακτηρίζεται από τα σαφή χαρακτηριστικά της προσεισμικής ακολουθίας που εμφάνισε πριν τον ισχυρό σεισμό. Η συμπεριφορά αυτή αποκλίνει και από το πρότυπο της «σμηνοσειράς» το οποίο προβάλλεται δημόσια.
Η ανάλυση της σεισμικότητας θα επικαιροποιείται τακτικά για την επικύρωση ή όχι αυτών των ενδείξεων.
Επιπλέον, ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι αυξάνει ο ηφαιστειακός κίνδυνος.
Πρόσθετες πληροφορίες για τα δεδομένα και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκαν είναι διαθέσιμες. Διαθέσιμα είναι επίσης σενάρια επιπτώσεων από τυχόν μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή.

Με εκτίμηση,
Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος»

 

 

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη»

Από την πλευρά του, ο κ. Άκης Τσελέντης υποστήριξε σε ανάρτησή του:

«Παρατηρούμε μια ύφεση στα μεγάλα μεγέθη αλλά με τα μικρότερα δεν συμβαίνει το ίδιο. ΣΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΩ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ!

Το φαινόμενο είναι ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ αλλά όπως έχω αναφέρει το νησί αντέχει και στο πιθανό μέγιστο μέγεθος που λέμε όλοι οι ειδικοί.

==>Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για τις παρανομίες της Καλδέρας όπου δυστυχώς συνεχίζουν κάποιοι να οικοδομούν (κάτω από τα μάτια της πολεοδομίας) και προχθές από κατάρρευση ενός υπόσκαφου σκοτώθηκε ένα νέο παλικάρι. Φοβάμαι θα χάσουμε πολλές Ιφιγένειες όχι εν Αυλίδι αλλά εν Καλδέρα….
Πρέπει όλοι να δώσουμε στο κόσμο να καταλάβει ότι αν τηρεί τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και να καταβληθεί προσπάθεια να μην χαθεί η σαιζόν.

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΛΕΩ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ».

 

 

ΕΚΠΑ: Αποστολή στη Σαντορίνη για τα κατολισθητικά φαινόμενα

Το πρωί του Σαββάτου, ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης με επικεφαλής τον διευθυντή, καθηγητή Μανώλη Βασιλάκη, μετέβησαν στην περιοχή και, με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεανίχνευσης μικρής εμβέλειας (close range remotesensing), επιχειρούν να αποτυπώσουν περιοχές όπου ενδέχεται να επιδεινωθούν τα κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται συχνά στο νησί.

Η νέα μελέτη που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που έχει κηρύξει το ΕΚΠΑ μέσω της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων που δημιουργήθηκε με αφορμή το ζήτημα της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Τα δεδομένα θα προέλθουν από τη χρήση σύγχρονου καινοτόμου εξοπλισμού και συγκεκριμένα, επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), εφοδιασμένων με κάμερες υψηλής διακριτικότητας και αισθητήρες LiDAR, προκειμένου να συλλεχθούν πολύ υψηλής ακρίβειας και λεπτομέρειας πληροφορίες για τη διάβρωση των πρανών.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Τηλεανίχνευσης και Μορφοτεκτονικής, διευθυντής του εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Μανώλης Βασιλάκης, η μελέτη θα διεξαχθεί με έμφαση στις περιοχές που έχουν αυξημένη επικινδυνότητα και στις οποίες υπάρχει έντονη ανθρώπινη παρουσία. Οι περιοχές αυτές, όπως αναφέρει είναι ο όρμος του Αθηνιού, το Παλαιό λιμάνι, το Αμμούδι, η Αρμένη και ο Κόρφος στη Θηρασιά. Σε αυτά τα σημεία η ομάδα του εργαστηρίου Tηλεανίχνευσης του Tμήματος Γεωλογίας θα εφαρμόσει μεθοδολογία που βασίζεται σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ώστε να μελετήσουν τις μεταβολές της επιφάνειας της γης πάνω στα πρανή των παραπάνω περιοχών.

 

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!