Τέμπη: Η «ακτινογραφία» του δυστυχήματος στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και οι εκατοντάδες συγκεντρώσεις για τα 2 χρόνια της τραγωδίας


Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αναμένεται στην πολύκροτη υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς θα παρουσιαστεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους επιζώντες να ελπίζουν πως θα πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της μαύρης επετείου, στις 28 Φεβρουαρίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ζητώντας να λάμψει η αλήθεια, ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τοξικότητα και διχασμό, ανταλλάσσοντας πυρά.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να παρουσιάσει, στις 27 Φεβρουαρίου, όλα τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως τα έλαια σιλικόνης δεν εξηγούν την πυρόσφαιρα και άρα τη φωτιά που ακολούθησε. Προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή έχει απευθυνθεί και σε ανώτατο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας για επιπλέον γνωμοδότηση σε σχέση με τα έλαια, εν αναμονή και του πορίσματος του ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα αποτελεί μια ακτινογραφία της νύχτας του δυστυχήματος, αναλύει δηλαδή τι συνέβη κατά τη διάρκειά του, αλλά και τι οδήγησε σε αυτό αλλά και τι ακολούθησε.

Συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο για τα δύο χρόνια της τραγωδίας

Συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή (28/02), οπότε και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Ο αριθμός μάλιστα των συγκεντρώσεων φαίνεται πως ξεπερνά εκείνον του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο σύλλογος «Τέμπη 2023», στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε 206 πόλεις ενώ Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 71 πόλεις.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ έχουν προκηρύξει για τις 28 Φεβρουαρίου 2025 24ωρη απεργία ενώ όλοι οι δικηγορικοί καθώς και οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και κάποιες θεατρικές και μουσικές σκηνές ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν στην επέτειο των δύο χρόνων από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα.

Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., για τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων που θα διατεθούν, καθώς και τα σημεία που θα βρίσκονται, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Τέμπη

Λακαφώσης για το πόρισμα της Hellenic Train: Είναι μια καλογραμμένη επιστημονική φαντασία

Την ίδια ώρα, το ethnos.gr δημοσίευσε το πόρισμα της Hellenic Train, όπου σημειώνεται πως το βαγόνι Β2 κάηκε εντελώς, επειδή ένα τμήμα του βρισκόταν ακριβώς πάνω από τη ζώνη πυρκαγιάς του μετασχηματιστή. Στη συνέχεια η φωτιά εξαπλώθηκε οριζόντια σε ολόκληρο το βαγόνι μέσω των υλικών (εσωτερικού, καθισμάτων, …) του ίδιου του βαγονιού και τελικά τροφοδοτήθηκε από άλλα εύφλεκτα υγρά από μπαταρίες και ψυκτικά μέσα κλιματιστικών.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την έκρηξη και την πυρκαγιά ως «μια ατυχή σύμπτωση με το γεγονός ότι η αλυσοειδής γραμμή επαφής βραχυκυκλώθηκε πάνω ή κοντά στον μετασχηματιστή».

Το πόρισμα της Hellenic Train σχολίασε στο Mega ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος οικογενειών των θυμάτων.

«Αυτό όλο είναι μια τεχνική έκθεση που δεν μπορεί να σταθεί ούτε 5 λεπτά στο δικαστήριο, είναι μια καλογραμμένη επιστημονική φαντασία η οποία κάνει διάφορες απίστευτες παραδοχές, ότι κόπηκε το καλώδιο, έμεινε ψηλά στον αέρα, πέταξε και μετά από μερικά δευτερόλεπτα πήγε και χτύπησε ακριβώς στην τρύπα του μετασχηματιστή και ενώ δεν είχε κοπεί το ρεύμα υποτίθεται, είχε ακόμα ρεύμα για να ανάψει η φωτιά. Όπως και να έχει, αυτή η τεχνική έκθεση για να τα αποδείξει όλα αυτά έχει και μια φωτογραφία μέσα η οποία είναι πλαστογραφημένη, είναι κανονικά σκηνοθετημένη».

Όπως λέει ο ίδιος: «Σε πέντε λεπτά στο δικαστήριο θα έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση, δεν μπορεί να δείξει κάποιος μια φωτογραφία από κάτι που δεν είναι στον τόπο που βρέθηκε αλλά από κάπου αλλού και να ισχυρίζεται ότι είναι αληθινό».

«Κάποιος πρέπει να εξηγήσει όχι μόνο την στιγμή της ανάφλεξης αλλά και τη διάρκεια της καύσης. Πρέπει κάποιος να μπορεί να μας το εξηγήσει ολόκληρο, με αρχή, μέση και τέλος», συμπληρώνει. «Δεν γίνεται να έχουμε κάτι που να καίγεται χωρίς να υπάρχει το υλικό που καίγεται. Δεν υπάρχει καύση χωρίς καύσιμη ύλη».

Νέα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν το χάος μετά το δυστύχημα – «Έχουν καεί όλα…»

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δύο χρόνια μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, τα οποία αποτυπώνουν το απόλυτο χάος που επικρατούσε μετά το δυστύχημα.

Ο νεαρός φοιτητής Λεωνίδας Φαλαγκάς έχει καλέσει την γραμμή έκτακτης ανάγκης.

  • Υπάλληλος: Τι έχει γίνει;
  • Επιζών: Εκτροχιάστηκε το τρένο που πήγαινε στη Θεσσαλονίκη .…τράκαρε δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει…έχει πάρει η φωτιά…εγώ έχω βγει έξω και νομίζω….
  • Υπάλληλος: Και πώς λέγεστε;
  • Επιζών: Λεωνίδας Φαλαγκάς με γκ και το Φ μπροστά Φ, φωτιά το πρώτο γράμμα.
  • Υπάλληλος: Πείτε μου λίγο το όνομά σας ξανά.
  • Επιζών: Λεωνίδας Φαλαγκάς το όνομα Φαλαγκάς με Φ σαν φωτιά, Φ Φαλαγκάς και γκ.
  • Υπάλληλος: Στη Λάρισα είστε;
  • Επιζών: Λίγο πιο μετά από εκεί, λίγο πιο μετά από τη Λάρισα, έχω χτυπήσει στο κεφάλι μου και τρέχει αίμα.

Ο Λεωνίδας, φοιτητής, 21 ετών σήμερα κατάφερε να βγει από το φλεγόμενο τρένο. Μιλάει στον ΑΝΤ1 για τις φρικτές στιγμές που έζησε εκείνη την νύχτα.

«Ήμουνα στο δεύτερο βαγόνι, το ένιωσα καλά, πεταγόμασταν μέσα στο βαγόνι όλοι μέσα στην καμπίνα δηλαδή πεταγόμασταν πέρα δώθε. Με το που βγήκα από το τρένο μετά πήρα τηλέφωνο γιατί είχα το κινητό μου στο χέρι μου. Αλλά σώθηκαν όλοι όσοι ήταν μέσα στην καμπίνα μαζί μου, δηλαδή άλλα τρία άτομα. Εκείνη τη στιγμή φόβος, ήμουν αγχωμένος, δεν ήξερα τι γινόταν κιόλας, η κατάσταση ήταν τρομακτική. Είχα χτυπήσει το κεφάλι μου και ήταν και η αδρεναλίνη δεν ένιωθα τίποτα. Μύριζε καμένο, μύριζε περίεργα εκεί πέρα εκείνη τη στιγμή», περιγράφει ο φοιτητής.

«Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αλλά κάποιες φορές συμβαίνει και δεν είναι ευχάριστο. Κάποιες φορές απλά έρχεται στο μυαλό μου και δεν… όνειρα ξέρω ‘γω διάφορα, εφιάλτες. Ξαναγίνεται το συμβάν στο μυαλό μου δεν… Απλά τρακάρει το τρένο, αυτό νιώθω…τι έγινε ξανά και ξυπνάω… δεν προλαβαίνω».

Συγγενείς προσπαθούν να αλιεύσουν έστω και μια πληροφορία για τους ανθρώπους τους.

  • Συγγενής: Μόλις έμαθα ότι έχει πάρει ένα τρένο φωτιά εκεί στη Λάρισα κάπου
  • Υπάλληλος: Μάλιστα
  • Συγγενής: Και ταξίδευε, ερχόταν προς Κατερίνη, είναι μέσα ο αδελφός μου με τη νύφη μου.
  • Υπάλληλος: Έχετε επικοινωνήσει μαζί τους;
  • Συγγενής: Αγνοείται η νύφη μου, με τον αδελφό μου με πήρε ένα τηλέφωνο από κάποια άλλο κινητό, γιατί έχουν καεί όλα…

(…)

  • Συγγενής: Μπορείτε να μου πείτε σε ποιο σημείο είναι για να ξεκινήσουμε απο Κατερίνη;
  • Υπάλληλος: Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από Κατερίνη, είναι εκεί οι αρχές, δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί συμφόρηση.
  • Συγγενής: Που κοντά είναι τουλάχιστον…
  • Υπάλληλος: Κυρία δεν μπορώ να δώσω τέτοιου είδους πληροφορίες, πρέπει να κάνουν οι αρχές τις ενέργειες που απαιτούνται εντάξει;

4 καθηγητές προτείνουν μία Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας με προσωπικότητες κύρους – «Φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε»

Τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής διερεύνησης της αλήθειας και απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διεθνή τεχνογνωσία και ανθρώπους ειδικούς, προτείνουν με άρθρο τους τέσσερις πανεπιστημιακοί, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, με 57 νεκρούς.

«Τα Τέμπη έγιναν κραυγή. Ένα κύμα δίκαιης αγανάκτησης και βαθιάς δυσπιστίας διαπερνά τη χώρα, ανασηκώνοντας στην επιφάνεια ένα συσσωρευμένο αίσθημα αδικίας. Γιατί κάθε πολίτης σε αυτόν τον τόπο κουβαλά τη δική του εμπειρία μη απόδοσης δικαιοσύνης. Κι οι αθροιζόμενες εμπειρίες σχηματίζουν ένα ποτάμι οργής, ένα εκρηκτικό τοπίο. Η κοινωνία δεν αρκείται πλέον σε αόριστες εξηγήσεις· απαιτεί αλήθεια και δικαιοσύνη. Ποτέ άλλοτε στη Μεταπολίτευση αυτό το αίτημα δεν είχε τόσο θεμελιώδη, σχεδόν υπαρξιακή, σημασία.

Τα Τέμπη γίνονται σημείο καμπής για την πορεία της χώρας. Γιατί μια Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα στοιχειώδες επίπεδο εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Είτε θα βρούμε τον τρόπο να αναπνεύσει ξανά η Δημοκρατία μας είτε θα παραδοθούμε σε μια πραγματικότητα όπου οι πολίτες θα είναι έρμαια σε συμπεριφορές που τροφοδοτούν μία τοξική εκτροπή του δημόσιου βίου.

Πώς θα το επιτύχουμε όμως; Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει κρίσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών λόγω επώδυνων και ανεξερεύνητων ζητημάτων. Αν και κάθε κοινωνία καλείται να βρει τις δικές της απαντήσεις, αξιοποιώντας την ιστορική και πολιτική της παράδοση, η διεθνής πείρα προσφέρει πολύτιμα διδάγματα. Μία από τις πλέον δοκιμασμένες πρακτικές είναι η σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητων Επιτροπών Έρευνας, με θεσμική θωράκιση και αρμοδιότητα τη διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών. Γιατί λοιπόν να μην αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, με απόφαση της Βουλής, πέρα από τις ήδη αναληφθείσες για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών;» αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφουν οι: Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Μαραντζίδης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Σε όλο τον κόσμο, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης, λειτουργούν ad hoc Ανεξάρτητες Επιτροπές, με προσωπικότητες κύρους, με διεθνή τεχνογνωσία, με πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και στις υπηρεσίες του κράτους. Συνήθως καλούνται Επιτροπές Αλήθειας και Συμφιλίωσης, γιατί η αλήθεια και η απόδοση της δικαιοσύνης είναι οι μόνες διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν στη συμφιλίωση των πολιτών και στην ενίσχυση των θεσμών.

Επιβάλλεται λοιπόν και στην Ελλάδα να συσταθεί μια ολιγομελής ad hoc Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας. Με προσωπικότητες κύρους, από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συνεργασθεί όχι μόνο με την Βουλή και τις δικαστικές αρχές αλλά και με εκπροσώπους των συγγενών, γιατί το δικαίωμα στην αλήθεια και μάλιστα των οικείων προσώπων ανήκει στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και με εκπροσώπους των σιδηροδρομικών φορέων και των αρχών, που θα είναι υποχρεωμένοι να συνεργασθούν. Μια Επιτροπή διερεύνησης της αλήθειας και απόδοσης ευθυνών για τα Τέμπη η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διεθνή τεχνογνωσία και ανθρώπους ειδικούς.

Η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Η προοδευτική αντιπολίτευση και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών μπορούν αμέσως να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόταση θετικά, κατανοώντας έστω και τώρα, ότι ο τρόπος που χειρίστηκε (και αυτό) το ζήτημα θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία και τη σταθερότητα της χώρας. Τα καθέκαστα της συγκρότησης μιας παρόμοιας ανεξάρτητης επιτροπής μπορούν να συζητηθούν αν υπάρξει συμφωνία επί της αρχής. Θεωρούμε πάντως ότι αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος και για να αποκτήσει χειροπιαστό στόχο το κίνημα των Τεμπών και για να αποφύγει η χώρα περιπέτειες από το άγος του αδικαίωτου θανάτου», καταλήγει το άρθρο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Ανοιχτό Παράθυρο”.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!