Ελληνικές πόλεις υπό άλλη σκοπιά

Πόλεις που αλλάζουν, εξελίσσονται.


Πόλεις που αλλάζουν, εξελίσσονται.

Πόλεις που αλλάζουν, εξελίσσονται.

Πόλεις που αλλάζουν, εξελίσσονται.

 

Καρδίτσα. Η λιγότερο δημοφιλής πόλη της Θεσσαλίας αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είσαι Γενεύη για να προσφέρεις στους κατοίκους σου πραγματική ποιότητα ζωής. Ή, τουλάχιστον, να το προσπαθήσεις. Η Καρδίτσα έκανε «όνομα» την τελευταία δεκαετία χάρη σε δύο, βασικά, πρωτοβουλίες. Τη χρήση ποδηλάτου και την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου που επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, κατασκευάστηκε μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο εκτείνεται σε περίπου 15 χλμ. σε ολόκληρη την πόλη, συνδέει δημόσιες υπηρεσίες και παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ταχύτητας στους κατοίκους της πόλης. Όσο για το πρωτοποριακό δίκτυο ποδηλατόδρομων, διαρκώς επεκτείνεται και βγαίνει και εκτός της καθαρόαιμης αστικής ζώνης.

Δράμα. H Δράμα είχε πάντα δύο «θέματα»: δεν διέθετε έξοδο προς τη θάλασσα και ήταν θύμα ενός σιωπηλού ανταγωνισμού με τη θεωρητικά πιο ελκυστική Καβάλα. Οι Αθηναίοι τουρίστες θα προσπερνούσαν τη Δράμα για να απολαύσουν το πολύ πιο ενδιαφέρον αστικό τοπίο της Καβάλας. Σήμερα, δικαίως οι Δραμινοί μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν κάνει πάρα πολλά για να διασκεδάσουν τον μύθο της αδιαμφισβήτητης «ανωτερότητας» της γειτονικής τους πόλης.

Ερμούπολη. Συμφωνούμε ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστικά σκηνικά στη χώρα. Αλλά, μερικές φορές, δεν αρκεί αυτό. Στην περίπτωση της Ερμούπολης η επένδυση στον πολιτισμό είναι ένα χαρτί που ευτυχώς το παίζει καλά και ακόμα καλύτερα της βγαίνει. Δύο σημαντικά φεστιβάλ με γερές βάσεις στην κλασική μουσική, η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο παλιό Τελωνείο και, φυσικά, το θέατρο Απόλλων.

Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη θέλει να αφήσει πίσω της μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας και το επικοινωνιακά θετικό άστρο του Γιάννη Μπουτάρη μοιάζει σήμερα με καλή αφετηρία. Η πόλη έχει πληγεί από την κρίση, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την Αθήνα, τουλάχιστον στο κέντρο. Στο μέτωπο των μεγάλων έργων υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Πρέβεζα. Η έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου έχει στερήσει από τους Αθηναίους μια καλύτερη γνώση της Δυτικής Ελλάδας. Έτσι, η Πρέβεζα παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό, περιτριγυρισμένο από χιλιόμετρα ατελείωτων ακτών που ελάχιστοι γνωρίζουν. Όμως, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να την ανακαλύψετε. Τα τελευταία 15 χρόνια η πόλη έχει κάνει άλματα.

Πηγή: Lifo



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!