Η Λένα Πλάτωνος μελοποιεί Κ.Καβάφη και Κ.Καρυωτάκη

Με τους Σαββίνα Γιαννάτου και Γιάννη Παλαμίδα.


Με τους Σαββίνα Γιαννάτου και Γιάννη Παλαμίδα.

Στον Κήπο του Βυζαντινού Μουσείου στις 5 Ιουνίου. Με την φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και του Γιάννη Παλαμίδα.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με ποίηση και μουσική. Στην καλλιτεχνική “δίνη” του Έτους Καβάφη, με σημαντικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, η συνθέτις Λένα Πλάτωνος μελοποιεί ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, που έχουν “γράψει” για τα καλά στην ανθρώπινη ψυχή ενώ  την ίδια στιγμή  παρουσιάζει και ορισμένες μελοποιήσεις σε ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη.
Αν και στο παρελθόν η  Λένα Πλάτωνος δήλωνε πως ο Καβάφης δε μελοποιείται και υποστήριζε ότι δεν θα τολμούσε ποτέ κάτι τέτοιο οι ενστάσεις και οι αρνήσεις παραμερίστηκαν, μπρος τη χάρη της πρόκλησης και της τόλμης, μα κυρίως της δημιουργίας. Με την φωνή του Γιάννη Παλαμίδα, την απόλυτη φωνή του σύμπαντος των δύο δημιουργών, το αποτέλεσμα “προμηνύεται” παράξενο και καθηλωτικό, μιας και σου δίνει την αίσθηση πως ο Καβάφης είναι πρόσωπο σημερινό.
Ο Κύκλος Καρυωτάκη ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1980 με τη φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και έκτοτε παραμένει ένα οριακό έργο, όχι μόνο για τη δημιουργό του, αλλά και για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. 13 τραγούδια που ακούγονται με την αίσθηση ότι το πνεύμα του αυτόχειρα ποιητή κατηύθυνε τη Λένα Πλάτωνος στη μελοποίηση των στίχων του. Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στη συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 1980, στο πλαίσιο παρουσίασης νέων συνθετών.

Καρυωτάκης – Καβάφης,
τα 2 Κ στη ζωή της, όπως τα ονομάζει η Λένα Πλάτωνος, ζωντανά επί σκηνής σε μία μοναδική κοινή συναυλία!

Διαβάζει η Λουκία Μιχαλοπούλου

Info

05 Ιουνίου 2013 
Ώρα: 21:00. Κήπος Βυζαντινού Μουσείου. Β. Σοφίας 22, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ τα πρώτα 100 εισιτήρια, 10 ευρώ (προπώληση, φοιτητικό, ανέργων) & 12 ευρώ (ταμείο). .Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, Παπασωτηρίου.

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!