Στους Δελφούς γιορτάζεται το έτος Καβάφη

Από τις 4 ως τις 31 Ιουλίου με δεκάδες εκδηλώσεις.


Από τις 4 ως τις 31 Ιουλίου με δεκάδες εκδηλώσεις.

Το φετινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (4 έως 31 Ιουλίου) είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη αλλά και στα 80 χρόνια από τον θάνατό του. 

Διανύοντας το ” Έτος Καβάφη”, πληθώρα πολιτιστικών δράσεων θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν “από την αρχή” το σημαντικό ποιητή ενώ στο επίκεντρο θα βρίσκεται το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο.

Αυλαία εκδηλώσεων (4 Ιουλίου) με την προβολή της ταινίας “Ο Βυζαντινός Καβάφης” στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών. Επιστημονική εποπτεία, σχόλια και εισαγωγή: πρύτανης Ελένη Αρβελέρ. Σκηνοθεσία : Πάνος Κυπαρίσσης. Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Μουσικός : Κωστής  Ζευγαδέλης.  Ανάγνωση ποιημάτων από γνωστούς μελετητές του Καβάφη.

Εν συνεχεία:

Η μουσική παράσταση “Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των” από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Θέατρο Φρύνιχος, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ομάδα Χορού της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Διεύθυνση:  Λουκάς Καρυτινός. Σολίστ: Φωτεινή Δάρρα.

Η “Hellenic Dance Company” (Ομάδα Χορού της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης), δίνει σάρκα, οστά και ψυχή στην ποίηση του Καβάφη σε μουσική του Δ. Παπαδημητρίου και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Παυλίνας Βερεμή. Η σκηνοθεσία και δραματοποίηση είναι  της Έρσης Πήττα και οι χορογραφίες από τους Πένυ Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Γουζαλή και Πολ Μπλάκμαν.

Το Διεθνές Συμπόσιο “Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός” θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7Ιουλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών και μελετητών του ποιητή. 

Η έκθεση “Ωραία λουλούδια κι άσπρα ως ταίριαζαν πολύ” θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών (εγκαίνια την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 8 το βράδυ) όπου Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και εκθέτουν νέο έργο για το Έτος Καβάφη.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση οκτώ χαρακτικών  του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό (βιβλίο ποιημάτων του με χειρόγραφες διορθώσεις από τον ίδιο).

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αθήνα

Μουσείο Ακρόπολης, 19 Ιουνίου
Ποίηση και Μουσική με έμπνευση από το ποίημα “Φωνές” του Κ. Π.  Καβάφη (Σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Dmitri Shostakovich)

Εθνικός Κήπος, 26 Ιουνίου

“Επέστρεφε”, μουσικές διαδρομές στα βήματα του Καβάφη.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη
Εικαστική έκθεση Κωνσταντίνος Καβάφης, “Ζωγρραφίζοντας” 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί – Εγκαίνια 25/9

Θέατρο Άττις, 11-13/10: “Τρία τραγούδια για την Οφηλία” από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (από τις 6 έως τις 29 Νοεμβρίου) θα παρουσιαστεί η Έκθεση για την “Εκδοτική δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια στα χρόνια του Καβάφη” (1863-1933) και στις 29 Νοεμβρίου θα γίνει η συναυλία Mediterraneo/Μεσόγειος με μουσικές από τη “Θάλασσα του πρωϊού”.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη το μήνα Δεκέμβριο και για τρεις ημέρες (13-15 Δεκεμβρίου) θα λάβει χώρα το “Τριήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ @ μέρες του 2013”.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!