Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας στα Πανεπιστήμια

Στον ‘’αέρα’’ οι εξεταστικές και η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.


Τη λειτουργία τους αναστέλλουν δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι πρυτάνεις δηλώνουν πως λόγω της κινητικότητας δεν μπορεί να γίνει ούτε ακαδημαϊκό έργο, ούτε εγγραφές νέων φοιτητών. Παράλληλα αναφέρουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα. Η απόφαση της Συγκλήτου του Καποδιστριακού κάνει λόγο για “αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών”.

“Η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή” τονίζεται.

“Με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας” σημειώνουν.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών “εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του”.

Η απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ

Ανάλογη ήταν και η απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, το οποίο ανακοίνωσε αναστολή της λειτουργίας ως την Τετάρτη.

Παράλληλα θα υπάρξει άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως και αναστολής εκτελέσεως της απόφασης που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων ή με άλλον τρόπο θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Το ΕΜΠ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιδιώξει συντονισμό των νομικών του ενεργειών με εκείνες των νομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ.

Σημειώνεται ότι μετά τις πιέσεις των πρυτάνεων ο αριθμός των 1.600 διοικητικών υπαλλήλων που επρόκειτο να τεθούν σε κινητικότητα, μειώθηκε σε περίπου 1.400.

Κλειστό και το πανεπιστήμιο Κρήτης

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρούν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης που κατεβάζουν ρολά στο ακαδημαϊκό ίδρυμα αναστέλλοντας όλες τις λειτουργίες του.

Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στη μαύρη λίστα της διαθεσιμότητας και από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων, σύμφωνα με το Prisma News.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα ανοίξει μέχρι να ξεκαθαρίσει το μείζον θέμα της διαθεσιμότητας, το χειμερινό εξάμηνο έχει μπει στον πάγο ενώ η τάση για επ’ αόριστον λουκέτο βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στις τάξεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος του νησιού.

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης περνάει με σημαντικές απώλειες τις συμπληγάδες της διαθεσιμότητας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 49 διοικητικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 1655 διοικητικών υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό επισημαίνει ότι: “Τα Πανεπιστήμια της χώρας, στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού”.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων της χώρας, για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπάλληλων του Ιδρύματος, με την άμεση κατάθεση αίτησης ακυρώσεως, αναστολής εκτέλεσης, καθώς και κάθε άλλου προσφερόμενου και αναγκαίου ένδικου μέσου κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη σημερινή της συνεδρίαση και εξουσιοδοτεί τον πρύτανη του Πανεπιστημίου για όλες τις ενέργειες.

Στο ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, αναφέρεται ότι για το σκεπτικό της απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

Η αδιέξοδη κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται από τη διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, που θέτει σε κίνδυνο τη συνολική αποστολή του Ιδρύματος, η αντικειμενική αδυναμία της διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!