Η Αλέξια στο θέατρο της Unesco στο Παρίσι!
Η Αλέξια Βασιλείου παρουσιάζει τη συναυλία «η Τραγουδίστρια και η Φωνή της» την Τρίτη 27 Μαΐου στο θέατρο της Unesco στο Παρίσι, και φέρνει στην UNESCO την πράξη και την τέχνη του Αυτοσχεδιασμού.
Μαζί της, ο επί σειρά ετών στενός της συνεργάτης από το Λος Άντζελες, εξαιρετικός κιθαρίστας και παραγωγός Ronan Chris Murphy, ο οποίος συνεργάστηκε με τους: King Crimson, Terry Bozzio (Zappa, Missing Persons), Steve Stevens (Billy Idol), Tony Levin (Peter Gabriel, John Lennon, Pink Floyd), Martin Sexton, Jamie Walters, Ulver, The California Guitar Trio, Chucho Valdes y Groupo Irakere, Joan LaBarbara (Philip Glass Ensemble, Steve Reich) Nels Cline (Wilco), όπως και με τους Yes.
Η Αλέξια παρουσιάζει μία οπτικοακουστική συναυλία με αποσπάσματα από τη συλλογή των δίσκων της Σειρά Αυτοσχεδιασμών, τις πειραματικές ταινίες μικρού μήκους της ιδίας, αφηγηματικό λόγο/ποίηση, αυτοσχεδιασμό, φωνή με άνεμο, με αποσπάσματα από τον δίσκο της Re-bE μαζί με ένα βίντεο ντοκουμέντο με τον Μίκη Θεοδωράκη: ο αυτοσχεδιασμός της Αλέξιας με τον σπουδαίο συνθέτη από την μεταξύ τους συνεργασία στον διπλό δίσκο της Αλέξιας: Αλέξια – Μίκης Θεοδωράκης.
Η Αλέξια αυτοσχεδίαζε από πάντα, πρώτα ήταν τα χρόνια της στην Αμερική με την Τζάζ, η οποία είναι βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό, μετά στους δίσκους της: Αγάπη μου – Αγάπη μου του Ζαμπέτα από τα “Κλασσικά” της αυτοσχεδιαστικό variation, ακολούθησε ο δίσκος της με τον Chick Corea και τον John Patitucci στο περίφημο Spain, όπου η Αλέξια είναι η μοναδική γυναίκα παγκόσμια που τραγούδησε το Spain συνοδευόμενη από τον ίδιο τον Chick Corea, οι δύο προκάτοχοί της είναι οι σπουδαίοι Al Jarreau και Bobby McFerrin. Ακολούθησε το αυτοσχεδιαστικό ντουέτο της με τον Μίκη Θεοδωράκη.
Η ενασχόληση της Αλέξιας με τον Αυτοσχεδιασμό, άρχισε πιο συνειδητά και συνέχισε με την δημιουργία του τριπλού δίσκου της Re-bE, που υπήρξε προπομπός της Σειράς Αυτοσχεδιασμών.
Οι Σειρές Αυτοσχεδιασμού είναι μια συλλογή από ηχογραφήματα, που κυκλοφόρησαν ηλεκτρονικά και περιέχουν: Φωνή μόνη της, με πιάνο, κιθάρα, με την συμμετοχή διαφόρων μουσικών από πολλά μέρη της γης, με συχνότητες (Μusique Concrète), Φωνή με άνεμο.
Ο Αυτοσχεδιασμός παρέχει στην Αλέξια μία αίσθηση του οικείου και του ασφαλούς. Με αυτό τον τρόπο έκφρασης, η Αλέξια νοιώθει σπίτι της, σύνδεση με τον εαυτό της και με τα πάντα γύρω της.
“Θεωρώ τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη κοντά στην φιλοσοφία του κινήματος της Άρτε Πόβερα, εφόσον δουλεύω και αντλώ την έμπνευση μου από ότι έχω διαθέσιμο δίπλα μου, την κάθε καινούργια στιγμή. Εάν τη νύχτα ή την ημέρα φυσάει αέρας, το αποτέλεσμα της έκφρασης και της δημιουργίας μου θα είναι: με άνεμο.
Εάν περπατώ στα σοκάκια μιας οποιασδήποτε πόλης, τότε οι σκιές, τα φώτα της, οι ήχοι της θα γίνουν οι συνδημιουργοί μου σε ότι παράγω την ημέρα εκείνη. Εάν πάλι βρίσκομαι κοντά στην θάλασσα, η θάλασσα και οι ήχοι της θα αποφασίσουν για το αποτέλεσμα της δημιουργίας, είτε είναι βίντεο είτε Φωνητικός Αυτοσχεδιασμός. Εάν περπατώντας συναντήσω μουσικό που παίζει κιθάρα, κρουστά ή ukelele, τότε από αυτό θα εμπνευστώ και με αυτό θα δουλέψω.
Θυμάμαι την εποχή που ηχογραφούσα τον διπλό μου δίσκο με την Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μια μέρα ήρθε στο στούντιο του Κώστα Τουρνά ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, να μας δει και να ακούσει πως προχωρούμε. Ένοιωθα έντονα ότι έπρεπε να του ζητήσω να τραγουδήσουμε ένα Αυτοσχεδιασμό σε ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια σε Μουσική του Μίκη και ποίηση του Γιώργου Σεφέρη: τις Θαλασσινές Σπηλιές.
Ο Μίκης, ως ο πραγματικά χαρισματικός δημιουργός που είναι, το δέχτηκε αμέσως. Έτσι και έγινε. Το αποτέλεσμα συνεχίζει να με μαγεύει ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά. Ήταν αληθινό. Ο Αυτοσχεδιασμός με βοηθάει να είμαι παρούσα στην κάθε στιγμή, να την απολαμβάνω, να τιμώ την κάθε μου μέρα υπάρχοντας και υποστηρίζοντας την αυθεντική μου φύση.”