Η απάντηση της NASA για τη μπάλα του Μουντιάλ

Σχετικά με την αεροδυναμική της!


Πρεμιέρα χθες για το Mundial της Βραζιλίας με (μούφα πέναλτι…) αρκετές καινοτομίες, όπως η πρώτη μπαλιά από παραπληγικό με τη βοήθεια εξωσκελετού, η εφαρμογή της τεχνολογίας Goal Line (την έδειξαν σε ανούσιο replay για το γκολ της Κροατίας) και φυσικά για τη Brazuca, την επίσημη μπάλα του 2014 FIFA World Cup από την Adidas.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι θα θυμάστε τις αντιδράσεις των παικτών στο Mundial του 2010 για την απαράδεκτη μπάλα Jabulani, η οποία πολλές φορές έπαιρνε περίεργη και απρόβλεπτη τροχιά. Αυτή τη φορά, η Adidas πρόσεξε ιδιαίτερα την αεροδυναμική της μπάλας τοποθετώντας μόνο 6 panels (32 έχει η παραδοσιακή, 8 η Jabulani) και η επιβεβαίωση έρχεται από τη NASA.

Σύμφωνα με τον Dr. Rabi Mehta,

“Οι παίκτες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τη νέα μπάλα. Είναι πολύ πιο σταθερή στην τροχιά της και η διαχείριση γίνεται περίπου όπως οι παραδοσιακές μπάλες των 32 panels. Αυτό οφείλεται και στα σκληρότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, στη διάταξη των panels, αλλά και στο λεπτό στρώμα αέρα που σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια της μπάλας”

Οι δοκιμές έγιναν στο εργαστήριο Fluid Mechanic Laboratory του NASA Ames Research Center και έδειξαν ότι εμφανίζει knuckle effect (χοντρικά τα σκαμπανεβάσματα στην υποτιθέμενα προδιαγραφόμενη τροχιά) εφάμιλλο με αυτό μιας παραδοσιακής μπάλας ποδοσφαίρου όταν χτυπηθεί με ταχύτητα 80km/h (τυπικό σουτ στις δοκιμές). Αντίθετα, η Jabulani έπαιρνε “τρελή πορεία” λόγω της πολύ ομαλής επιφάνειας.

Με αυτά που διαβάζουμε αναρωτιόμαστε γιατί δεν επιστρέφουν στις κανονικές μπάλες ποδοσφαίρου αφού είναι οι καλύτερες…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!