Από το χασμουρητό μέχρι την αγένεια: 7 συμπεριφορές που είναι μεταδοτικές

Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές, όπως το γέλιο και το χασμουρητό, που είναι πιο μεταδοτικές και από το κρύωμα.


Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες. «Η μεταδοτική συμπεριφορά» είναι ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί πολλές φορές από ψυχολόγους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι συνδεδεμένος με την κοινωνική αλληλεπίδραση και τους δεσμούς. Μιμούμενοι τις πράξεις που βλέπουμε γύρω μας είναι ένας φυσικός τρόπος για να μπούμε στη θέση του άλλου και να δούμε πως νιώθουν.

Γνωρίζουμε ήδη ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό, αλλά δεν είναι η μόνη συμπεριφορά που μπορεί να «κολλήσει» ο ένας στον άλλον.

Ρίσκο
Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί πολλές ομάδες εφήβων κάνουν μαζί, πράγματα που τους βάζουν σε κίνδυνο. Το να παίρνει κανείς ρίσκο είναι μεταδοτικό.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι αφού έρθουμε αντιμέτωποι με συμπεριφορές που έχουν οικονομικό ρίσκο, όπως η χαρτοπαιξία, ήταν πιο πιθανό να πάρουν ένα αντίστοιχο ρίσκο.

Χασμουρητό
Είναι ίσως η πιο γνωστή μεταδοτική συμπεριφορά. Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι ένα σημάδι ενσυναίσθησης (η δυνατότητα να μπαίνεις στην θέση του άλλου) και ένας τρόπος για να δημιουργηθεί κοινωνικός δεσμός. Υπάρχει, όμως, και μία ομάδα ανθρώπων που δεν αντιδρούν αντίστοιχα στο χασμουρητό και αυτοί είναι όσοι πάσχουν από Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας, οι οποίοι επειδή δεν έχουν ενσυναίσθηση δεν αντιδρούν στο χασμουρητό των γύρω τους.

Γέλιο
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλός μας αντιδρά στον ήχο του γέλιου και αυτόματα νιώθει την ανάγκη να συμμετέχει, ακόμα κι αν δεν έχουμε ακούσει οι ίδιοι ένα αστείο.

«Γνωρίζουμε από καιρό πως όταν μιλάμε σε κάποιον, συχνά καθρεφτίζουμε την συμπεριφορά τους, αντιγράφουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούν και μιμούμαστε τις χειρονομίες τους. Τώρα, αποδείξαμε ότι το ίδιο ισχύει και στο γέλιο, τουλάχιστον σε εγκεφαλικό επίπεδο», ανέφερε η Sophie Scott, νευροεπιστήμονας στο University College London.

Χαμόγελο
Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν βλέπετε κάποιον να χαμογελάει είναι πιθανό να αντιδράσετε με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να πάρετε μία γεύση από το πως νιώθει εκείνη τη στιγμή. Αυτό το φυσικό φαινόμενο της μίμησης των εκφράσεων μας βοηθά να μπούμε στην θέση του άλλου και να βιώσουμε αντίστοιχα συναισθήματα.

Κατσούφιασμα
Το ίδιο ένστικτο που έχουμε στο γέλιο, έχουμε και όταν βλέπουμε κάποιον να κατσουφιάζει.

Αγένεια στο γραφείο
Δεν είναι μόνο οι θετικές συμπεριφορές μεταδοτικές, αλλά και αρνητικές όπως η αγένεια προς τους συναδέλφους. Έρευνα που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, διαπίστωσε ότι όταν κάποιος έρθει αντιμέτωπος με αγενή συμπεριφορά στην δουλειά, είναι περισσότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν κι εκείνοι ένα συνάδελφο με τέτοιο τρόπο.

Ρίγος
Σύμφωνα με έρευνα μόλις δείτε κάποιον να κρυώνει, θα νιώσετε κι εσείς αντίστοιχο ρίγος. Η έρευνα που έγινε στο Brighton και Sussex Medical School, έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν ένα βίντεο με κάποιον να έχει τα χέρια του σε παγωμένο νερό, έπεφτε η θερμοκρασία και των δικών τους χεριών. Δυστυχώς, η ζέστη δεν έχει αντίστοιχα αποτελέσματα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!