Απο Έλληνες Φραγκολεβαντίνοι

Προτιμώ και επιμένω Ελληνικά.


Προτιμώ και επιμένω Ελληνικά.

Προτιμώ και επιμένω Ελληνικά.

Προτιμώ και επιμένω Ελληνικά.

Το είδος γραφής των Γκρίκλις (Greeklish) είναι η αιτία για τον σημερινό προβληματισμό μου. Αφορμή η καθημερινή χρήση τους, αφύπνιση από ένα τηλεοπτικό σποτ που με επιτάσσει μαζί με όλους εσάς να το κάνω! Όλοι μαζί! Όχι ένας ή δύο τρείς, ΟΛΟΙ!
Από Έλληνες θα καταλήξουμε να μας λένε Φραγκολεβαντίνους, όνομα της συγκεκριμένης γραφής και κάθε άλλο παρά αδιάφορους θα έπρεπε να μας αφήνει. Η ελληνική γλώσσα έχει το δικό της αλφάβητο και δεν χρειάζεται να δανειζόμαστε το λατινικό για να επικοινωνούμε μεταξύ μας, όταν βαλλόμαστε από παντού και με όλα τα μέσα, με το να δεχόμαστε χτυπήματα όχι εμφανή αλλά σίγουρα κάτω από τη ζώνη.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σήμερα, οι ελληνικοί χαρακτήρες υποστηρίζονται θαυμάσια στο διαδίκτυο. Επομένως δεν υπάρχει λόγος χρήσης των greeklish. Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση.
Τα greeklish στις ιστοσελίδες, αποτελούν τροχοπέδη για βασικές λειτουργίες, όπως αυτήν της αναζήτησης. Εκτός αυτού, σήμερα, τα greeklish σε μια ιστοσελίδα μειώνουν το κύρος της. Πολλοί προσπαθούν να κρύψουν την ανορθογραφία τους, οχυρωμένοι πίσω απ’ αυτόν τον τύπο γραφής. Αυτή δεν είναι λύση. Είναι προτιμότερο να διαβάζει κάποιος ένα ανορθόγραφο κείμενο γραμμένο στα ελληνικά, παρά τα τρισάθλια greeklish. Εξάλλου, αν δεν προσπαθήσετε να γράφετε στα ελληνικά, πως θα μάθετε να γράφετε ορθογραφημένα;
Πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο γραφής, επικαλούνται την δικαιολογία ότι “με τα greeklish” δεν χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα. Αυτό τώρα δηλαδή, θεωρείται καλό; Παρ’ όλα αυτά όμως, υποσυνείδητα οι περισσότεροι προσπαθούν να γράψουν “ορθογραφημένα greeklish”! Μια άλλη δικαιολογία είναι «η συνήθεια». Έχετε αποπειραθεί άραγε ποτέ να συμπληρώσετε δημόσια και μη έγγραφα, χρησιμοποιώντας greeklish; Προφανώς όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτή η επίκληση στο διαδίκτυο;
Το να γράφει πλέον κάποιος σε greeklish, αφ’ ενός υποδηλώνει μια ασέβεια προς τους αναγνώστες, με την έννοια ότι τους ταλαιπωρεί κατά την ανάγνωση κι αφ’ ετέρου δηλώνει μια έλλειψη σεβασμού και προς το ίδιο του το γραπτό. “Μαγκιά” δεν είναι να γράφεις γρήγορα, ή να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες σου οχυρωμένος πίσω απο αυτή τη γραφή. “Μαγκιά” σήμερα είναι να προσπαθείς να γράφεις σωστά ελληνικά και ας κάνεις ορθογραφικά λάθη στην αρχή. Άλλαξε συνήθειες.
Γιατί πραγματικά μπορούμε ΟΛΟΙ!



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!