Bία κατά των γυναικών στην Ελλάδα: Πάνω από 600 θύματα κάθε μήνα
Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της έχει αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
Ιστορίες που σοκάρουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά. Η κοινωνία παρακολουθεί μουδιασμένη τις λεπτομέρειες για όσες κακοποιούνται και ξυλοκοπούνται από άνδρες που αγάπησαν και εμπιστεύτηκαν ενώ το 55% με 95% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας κλείνουν το στόμα, προσπαθούν να καλύψουν τα σημάδια στο σώμα και την ψυχή και δεν τολμούν καν να καταγγείλουν τα όσα βιώνουν.
Μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το 40 με 50% των γυναικών που ζουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και όλα αυτά ενώ είμαστε στο 2022.
Το φαινόμενο της κακοποίησης και της βίας κατά των γυναικών έχει πάρει τη μορφή πανδημίας ενώ οι αριθμοί που αφορούν τη χώρα μας μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν η συχνότητα των επιθέσεων είναι γνώρισμα της εποχής ή εάν απλώς πλέον βγαίνουν στο φως όσα πάντα συνέβαιναν αλλά κανένας δεν τολμούσε να θίξει.
Πάνω από 600 γυναίκες τον μήνα καταγγέλλουν ότι πέφτουν θύματα βίας στην Ελλάδα. Είκοσι γυναίκες κάθε ημέρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 τηλεφώνησαν στη Γραμμή SOS 15900 και ζήτησαν βοήθεια ενώ 200 βρήκαν καταφύγιο στους 19 ξενώνες φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί.
Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο 2022 συνολικά 9.192 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.196 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.
Στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα 4.705 άτομα.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες – θύματα
Για τις γυναίκες – θύματα λειτουργεί η Γραμμή SOS 15900. Πρόκειται για µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας η οποία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες – θύµατα βίας ή και σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.
Τη συγκεκριμένη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι αλλά και κοινωνιολόγοι οι οποίοι παρέχουν άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα οι γυναίκες θύματα μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στέλνοντας e-mail στο sos15900@isotita.gr.
Στο «τραπέζι» της Πολιτείας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπαίνει το επόμενο διάστημα και το Panic Button η ψηφιακή εφαρμογή «Κομβίον Πανικού» που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά. Στόχος της εφαρμογής είναι να ειδοποιεί άμεσα την Αστυνομία όταν κάποια γυναίκα πέφτει θύμα.
Πώς θα λειτουργεί το Panic Button
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα εξηγεί πως η εφαρμογή «Panic Button» θα βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν έγκαιρα βοήθεια και στήριξη.
«Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό, οι γυναίκες που κινδυνεύουν, θα ζητούν βοήθεια. Οι αρχές θα εντοπίζουν το στίγμα και θα παρεμβαίνουν άμεσα για να προλάβουν βίαιες συμπεριφορές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή των γυναικών» τονίζει.
Σε πρώτη φάση, όπως εξηγεί η υφυπουργός το «Panic Button» που αποτελεί ένα «σιωπηλό συναγερμό» θα δοθεί σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, μέσα από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
«Στόχος μας είναι το κουμπί άμεσης ανάγκης που είναι πολύ απλό στη χρήση του, να είναι σε δεύτερη φάση διαθέσιμο σε όλη την Περιφέρεια και να έχουν πρόσβαση σε αυτό και άλλες γυναίκες και άλλοι συμπολίτες μας» συμπληρώνει.
«Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας. Δημιουργήσαμε το ”Οριζόντιο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας στην Ελλάδα” που μετρά τον κίνδυνο υποτροπής ενός περιστατικού βίας και το οποίο μπορεί να μειώσει τα ποσοστά βίας αλλά και να σώσει ζωές.
Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα βίας, η αστυνομία, οι εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα» μας λέει η Μαρία Συρεγγέλα.
Κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου και ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, η Μαρία Συρεγγέλα επισημαίνει πως στις προτεραιότητές της κυβέρνησης είναι «η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα
«Καταδικάζουμε κάθε πράξη που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση» σημειώνει.
«Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας, έχοντας ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών -με 44 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900- που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης. Συμβουλεύουμε τις γυναίκες να μιλήσουν και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Τα θύματα βίας έχουν φωνή και εμείς είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα στηρίξουμε» επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Αναλαμβάνουμε παράλληλα πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Πραγματοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα ”Εργαστήρια Δεξιοτήτων” που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, μαθαίνουμε στα παιδιά ότι η βία κατά των γυναικών είναι μη αποδεκτή και επιδιώκουμε, μέσω της εκπαίδευσης, την προαγωγή των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού».
«Για την εξάλειψη, όμως, των περιστατικών βίας κατά των γυναικών είναι αναγκαία η συνεργασία όλων μας, κοινωνίας και πολιτείας» τονίζει η Μαρία Συρεγγέλα και κλείνοντας αναφέρει: «Οφείλουμε όλοι και όλες να σταματήσουμε τη διαιώνιση των στερεότυπων ρόλων των φύλων και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή βίας».
Πηγή: newsbeast.gr