Χαλκιδική: Νέες αποκαλύψεις για το λούνα παρκ όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος – Τα έγγραφα, οι προειδοποιήσεις και οι έρευνες


Έναν εφιάλτη ζει τα τελευταία 24ωρα η οικογένεια του 19χρονου Γιάννη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όταν αποκολλήθηκε το κάθισμά του και βρέθηκε στο κενό.

Σήμερα, Τετάρτη (21/08), συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στον 19χρονο, στην Βέροια, απ’ όπου και καταγόταν.

Αντί στεφάνων, η οικογένεια του αδικοχαμένου νέου ζήτησε από όσους το επιθυμούν να κάνουν μια δωρεά στην εκκλησία της ενορίας που επιθυμούν στην μνήμη του 19χρονου. Το προαύλιο της εκκλησίας σήμερα το πρωί ήταν γεμάτο, με όλους τους παρευρισκόμενους να ζητούν απαντήσεις για το θάνατο του νέου αυτού παιδιού.

«Ήταν το τρίτο εγγόνι μου, είχε το όνομά μου»

Το παρών έδωσε φυσικά και ο παππούς του 19χρονου Γιάννη ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τον άδικο χαμό του εγγονού του και τα όσα δήλωσε χθες η δήμαρχος Κασσάνδρας.

«Βλέπετε την κατάσταση από μόνοι σας, βγήκε η δήμαρχος στην τηλεόραση και μας λέει όλα καλά. Μας λέει όλα καλά ενώ δεν έχει άδεια, έχει σάπια καρεκλάκια, χωρίς να υπάρχει έλεγχος. Βγάλτε την στα κανάλια να σωθούν κι αλλά παιδιά. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Κρίμα στους γονείς. Χάσανε ένα παιδάκι με όνειρα, ένα παιδάκι που αύριο έφευγε για τη σχολή του. Κρίμα δεν είναι; Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τι να την κάνω τη δικαίωση; Αν ο πατέρας θέλει δικαίωση ας την πάρει.. εμείς σαν παππούδες τι να πούμε; Ήταν το τρίτο μου εγγόνι, είχε το όνομά μου. Ήταν ένα παιδί μάλαμα. Δείτε τι γίνεται γύρω σας (αναφερόμενος στον κόσμο που βρίσκεται στην κηδεία), από αυτό θα κρίνετε από μόνοι σας».

Δίχως τέλος οι αποκαλύψεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το εν λόγω λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει την λειτουργία του τον τελευταίο χρόνο. Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος Κασσάνδρας και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ριχθεί σε «πινγκ πονγκ» για το ποιος έχει την ευθύνη της εποπτείας. Αφού και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η ΕΡΤ, έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο με το οποίο το ΑΤ Κασσάνδρας, στις 9 Ιουλίου 2024, ειδοποιούσε τον δήμο ότι η επιχείρηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης. Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.

Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού

Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, αμέσως μετά το περιστατικό είχε τραπεί σε φυγή και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς, το μεσημέρι της Τρίτης 20/08. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα όμως με το MEGA, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 21χρονος απασχολεί τις Αρχές καθώς όπως φαίνεται είχε βαρύ ποινικό παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και για πολλές κλοπές αυτοκινήτων. Μάλιστα, είχε συλληφθεί στο παρελθόν έπειτα από έκδοση εντάλματος, ενώ έχει προσαχθεί συνολικά 6 φορές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 21χρονος ζούσε στο Κιλκίς και πήγε στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από ανθρώπους που τον κυνηγούσαν.

«Υπήρχε είτε αστοχία υλικού, είτε μη σωστή συντήρηση, είτε το σύστημα ήταν σάπιο»

Ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες μίλησε στην ΕΡΤ για τους ελέγχους και την ασφάλεια στα λούνα παρκ, ενώ έκανε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ έχει ακόμη μία ίδια επιχείρηση στην περιοχή.

«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι κάτι δεν πήγε καλά όσον αφορά στην ασφαλή έδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Δηλαδή αποκόλληση σημαίνει μη σταθερή στήριξη. Κάτι έγινε και έφυγε το κουβούκλιο» τόνισε θυμίζοντας ένα αντίστοιχο συμβάν στον Αλμυρό, όταν ένα 14χρονο κορίτσι σκοτώθηκε.

Εξήγησε ότι για τέτοια παιχνίδια χρειάζονται πιστοποιητικά από μηχανολόγο ή άλλο επιστήμονα ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο, υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας όλων των μηχανημάτων ένα προς ένα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Διότι μετά το τραγικό συμβάν αυτό το οποίο έγινε στον Αλμυρό, όπου η νομοθεσία είχε κάποια κενά, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις που πλησιάζουν την ασφαλή λειτουργία. Και εννοώ το εξής ότι ενώ υπήρχε ο νόμος 44/42/16, ο οποίος ήταν το πλαίσιο της άσκησης ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ακολούθως μετά το συγκεκριμένο συμβάν έγινε η μία υπουργική απόφαση του 2020, η οποία προβλέπει τον Κανονισμό ασφάλειας και ελέγχου του εξοπλισμού και ακολούθως και μία ΚΥΑ που είναι ο καθορισμός της διαδικασίας για την ασφαλή λειτουργία. Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον τηρείται, πλησιάζουμε πολύ στο να έχουμε ασφαλή παίγνια τέτοιου είδους» σημείωσε.

«Από το συγκεκριμένο βλέπω εκ του αποτελέσματος ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο κάθισμα. Εκεί υπήρχαν κάποια καθίσματα τα οποία περιστρέφονταν. Άρα λοιπόν υπάρχει μία αυξομείωση της επιτάχυνσης της βαρύτητας και τα υλικά αλλά και το σύστημα της λειτουργίας του μηχανήματος αυτού θα έπρεπε να ανταποκρίνονται ασφαλώς όσον αφορά την επιτάχυνση και την άμεση επιβράδυνση» εκτίμησε ο κ. Δέδες.

«Οι διορισμένοι πραγματογνώμονες θα συντάξουν το πόρισμά τους και θα καταδείξουν ποιο ήταν το αίτιο το οποίο προκάλεσε την αποκόλληση του συγκεκριμένου καθίσματος που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. Υπήρχε είτε αστοχία υλικού, είτε μη σωστή συντήρηση, είτε το σύστημα εκεί πέρα ήταν σάπιο» σημείωσε.

Οι οδηγίες και οι προειδοποιήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας για το παιχνίδι

Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι, αν δεν συντηρηθεί σωστά το συγκεκριμένο μηχάνημα, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για τη ζωή εκείνων που το χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, τον Απρίλιο του 2017 η κατασκευάστρια εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο παιχνίδι, το crazy dance, όπου αναφέρει πως παρουσιάζονται ρωγμές στην κύρια δομή της μεταλλικής κατασκευής που συγκρατεί τα οχήματα.

Επίσης, αναφέρει πως η αστοχία σε οποιοδήποτε από αυτά τα δομικά στοιχεία είναι επικίνδυνα για τους πολίτες ενώ επιπλέον, αναφέρει πως ο χρόνος λειτουργίας του μηχανήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35.000 ώρες, δηλαδή περίπου 4 χρόνια.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν πως στα 15 χρόνια λειτουργίας του το μηχάνημα θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται, ενώ το μηχάνημα στο Πευκοχώρι, όπου έγινε το δυστύχημα είναι πολλών δεκαετιών.

Τέλος, αναφέρονται 16 σημεία για συντήρηση του οχήματος, και τονιζόταν ότι χρειάζεται ειδική προσοχή στον χώρο στήριξης του καθίσματος, ώστε να μην εκτοξευτούν τα παιδιά. Από αυτά τα 16 σημεία φαίνεται πως δεν είχε ελεγχθεί κανένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Το χρονικό

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας (19/8), με τον 19χρονο να χάνει τη ζωή του μπροστά στα μάτια των αδελφών και της μητέρας του.

Όπως περιγράφεται στην αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., ενώ βρισκόταν σε παιχνίδι μαζί με τον αδελφό του, έσπασε ένα από τα καθίσματα του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο κεφάλι.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 19χρονο στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπίστωσαν οι γιατροί ότι ήταν ήδη αργά και πως ο άτυχος νεαρός είχε καταλήξει.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!