Χανιά: Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές – Ο ρόλος του σωφρονιστικού υπαλλήλου, η κρυψώνα και οι κωδικές ονομασίες


Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, ανάμεσα τους ένας σωφρονιστικός υπάλληλος του Καταστήματος Χανίων αλλά και δύο έγκλειστοι, προχώρησαν οι Αρχές, καθώς διαπιστώθηκε ότι διακινούσαν ναρκωτικά και τηλέφωνα εντός των φυλακών, ενώ κατείχαν και παρανόμως όπλα και φυσίγγια.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις συλληφθέντες – αναζητούνται ακόμα 5 – αφού οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, παράνομη κατοχή όπλων και φυσιγγίων, ηθική αυτουργία σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε κατάστημα κράτησης, παράνομη κατοχή όπλων εντός φυλακής και προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Κρυψώνα στα μαγειρεία

Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη της εγκληματικής οργάνωσης, όταν έλαβαν πληροφορίες ότι ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος μαζί με άλλους συναδέλφους του, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και κινητές συσκευές εντός των φυλακών έναντι αμοιβής. Μάλιστα, τα έκρυβαν στον χώρο του μαγειρείου, από όπου και τα παραλάμβαναν οι έγκλειστοι.

Από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, επισκόπηση βιντεοληπτικού υλικού, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της αστυνομίας κλπ.), διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή εγκληματική δράση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών προσώπων, τα μέλη της οποίας, από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τον Μάιο του έτους 2024, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και εντός του πλαισίου δράσης της, προέβαιναν στην εισαγωγή και διακίνηση στο Σ.Κ. Χανίων (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση κ.λπ.) ναρκωτικών ουσιών.

Ο τρόπος δράσης και οι ρόλοι

Ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή, μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων, καθ’ υπόδειξη των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, ο 58χρονος λάμβανε τις απαραίτητες οδηγίες από τους κρατούμενους, τόσο κατά το χρόνο που εκτελούσε υπηρεσία φύλαξης εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, όσο και τηλεφωνικά επικοινωνώντας μαζί τους στις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν οι ίδιοι εντός του χώρου κράτησής τους και ακολούθως επικοινωνούσε ο ίδιος με τους διακινητές για να κανονίσει να παραλάβει τις ποσότητες ναρκωτικών, ως ακριβώς είχαν «παραγγείλει» οι κρατούμενοι.

Για την παράνομη αυτή δραστηριότητά του, ο 58χρονος αποκόμιζε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για να εισάγει «μικρή» ποσότητα ή 1.000 ευρώ για «μεγάλη» ποσότητα.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος, παραλάμβανε τις ναρκωτικές ουσίες, από τρίτα άτομα που δεν γνώριζε και οι οποίοι έφθαναν ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι των Χανίων, αποκλειστικά για το λόγο αυτό. Στη συνέχεια, αφού παραλάμβανε τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κατά το χρόνο που βρισκόταν σε υπηρεσία φύλαξης εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, τις εισήγαγε, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως σωφρονιστικός και τις απέκρυπτε κυρίως στο χώρο των μαγειρείων του Σ.Κ. Χανίων.

Από εκεί τις παραλάμβαναν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι εργάζονταν στα μαγειρεία. Ειδικά, ένας εργαζόταν ως αρχιμάγειρας του Σ.Κ. Χανίων και άλλος ως υπεύθυνος καντίνας της Πτέρυγάς του.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές (VIBER, WHATS ΑΡΡ, SIGNAL, MESSENGER, κτλ), προκειμένου με αυτό τον τρόπο να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών (Ghostphones), πάγια τακτική που ακολουθούν τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

Επιπλέον, τα μέλη της Οργάνωσης χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους διαδικτυακές εφαρμογές και πλατφόρμες μεταφοράς χρημάτων (PaySafe, MoneyGram κλπ) προκειμένου να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση μετρητών και να διατηρείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ανωνυμία τους.

φυλακή

Κωδικοποιημένες φράσεις

Στις επικοινωνίες, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τις ακόλουθες κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους: (α) ναρκωτικές ουσίες: «άλλο», «πράγματα», «ΛΑΙΚ», «ΜΠΟΥΤ», «ΛΙΚ», «ΜΠΑΤ», «καπνός», «μαύρο», «καφέ», «πράσινο», (β) ποσότητα ναρκωτικής ουσίας: «μικρό», «μεγάλο» (γ) χρήματα: «χαρτιά».

Από την διερεύνηση των καταγγελλομένων διαπιστώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως και μέσα Σεπτεμβρίου του 2024, ο 58χρονος παρέλαβε από άτομα που του υπέδειξαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, τουλάχιστον έξι φορές, άγνωστες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες εν συνεχεία εισήγαγε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων για λογαριασμό τους.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα ο 58χρονος παρέλαβε από άτομα που του υπέδειξαν οι άλλοι 3 κατά περίπτωση, τουλάχιστον τρεις φορές, χρηματικά ποσά ύψους τουλάχιστον πεντακοσίων ευρώ έκαστη για ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που είχε εισάγει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων για λογαριασμό τους.

Επίσης, ο 58χρονος διατηρούσε τηλεφωνική επαφή με σύντροφο κρατουμένου του Σ.Κ. Χανίων, την οποία ενημέρωνε αναφορικά με τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων από τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους, καθώς και για την έκτακτη μεταγωγή του συντρόφου της δίνοντάς της παράλληλα οδηγίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να αποφύγει να μεταχθεί σε συγκεκριμένα Σωφρονιστικά Καταστήματα.

φυλακή

Αστυνομική Επιχείρηση

Όπως προέκυψε κατά την αστυνομική έρευνα, απογευματινές ώρες της Τρίτης 17-09-2024, ένας εκ των κατηγορουμένων υπέδειξε στον 58χρονο να μεταβεί σε κατάστημα με ιδιοκτήτη Πακιστανικής καταγωγής προκειμένου να προμηθευτεί νέα συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση τον αριθμό κλήσης της οποίας του υπαγόρευσε. Στη συνέχεια, ο Α58χρονος παρέλαβε την προαναφερόμενη τηλεφωνική σύνδεση, ενημέρωσε τον κατηγορούμενο για τα ωράρια εργασίας του τις επόμενες ημέρες και του δήλωσε ότι προτίθεται να παραλάβει στις προσεχείς ημέρες ναρκωτικές ουσίες, με σκοπό την εισαγωγή τους στο Σ.Κ. Χανίων.

Πρωινές ώρες της 21-09-2024 ο 58χρονος εντοπίστηκε με Ι.Χ.Ε. ιδιοκτησίας του στο Λιμάνι των Χανίων και επιβιβάστηκε στο όχημά του άγνωστο άτομο το οποίο μόλις είχε αποβιβαστεί από το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις προηγηθείσες ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις οδήγησαν τους Αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας στην ακινητοποίηση του οχήματος και τον έλεγχο αυτού και των επιβαινόντων του.

Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα ιδιοκτησίας του σωφρονιστικού υπαλλήλου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1) δέκα νάιλον συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ναρκωτική ουσία, κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 29,23 γραμμαρίων, 2) τρεις νάιλον συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ναρκωτική ουσία λευκού χρώματος και κρυσταλλικής μορφής, μεθαμφεταμίνη, συνολικού μεικτού βάρους 8,17 γραμμαρίων, 3) μία συσκευασία καπνού Marlboro Gold, η οποία περιείχε ναρκωτική ουσία, φυτικά αποσπάσματα άγνωστης ουσίας, συνολικού βάρους 22,65 γραμμαρίων 4) δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων και 5) ένα μπλοκάκι, τύπου σπιράλ, με χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατά τη σωματική έρευνα που διενεργήθηκε επί του συνοδηγού του ανωτέρω οχήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1) το χρηματικό ποσό των τριάντα ευρώ, 2) ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο για το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, 3) τρεις συσκευασίες καρτών κινητής τηλεφωνίας, 4) μία συσκευή κινητού τηλεφώνου και 5) ένα βραχάκι ναρκωτικής ουσίας ηρωίνη, βάρους 0,09 γραμμαρίων.

Κατά την κατ’ οίκον έρευνα παρουσία Δικαστικού Λειτουργού στην οικία του 58χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1) τρία πιστόλια, εκ των οποίων τα δύο  ειδικών αβολίδωτων φυσιγγίων-κρότου και 2) δώδεκα  αβολίδωτα φυσίγγια.

Πλοίο Λιμάνι

Πρωινές ώρες της 21-09-2024, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χανίων διενεργήθηκε έκτακτος έλεγχος εντός του Καταστήματος στους έγκλειστους που συνελήφθησαν και βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:

  1. Δέκα αυτοσχέδια σουβλιά διαφόρων μεγεθών,
  2. Δύο  αυτοσχέδια μαχαίρια,
  3. ένα αυτοσχέδιο πριόνι,
  4. ένα αυτοσχέδιο ξυράφι,
  5. μία λάμα σιδηροπρίονου,
  6. ένα ψαλίδι,
  7.  ένα αυτοσχέδιο πλαστικό πιπάκι καπνίσματος,
  8. τρία -3- USB-stick,
  9.  τρεις -3- αυτοσχέδιες νάυλον συσκευασίες που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 0,85 gr,
  10.  ένα στριφτό τσιγάρο που περιέχει ναρκωτικές ουσίες, κάνναβη, βάρους 0,51 gr,
  11. μία αυτοσχέδια συσκευασία από αλουμινόχαρτο που περιέχει ναρκωτικές ουσίες, αποσπάσματα άγνωστης φυτικής προέλευσης συνολικού βάρους 1,09 gr και 12) πλήθος ατζεντών τσέπης και τεμαχίων χάρτου που έφεραν χειρόγραφες σημειώσεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Υπηρεσίας μας, κατά τους τελευταίους έξι μήνες και σε έκτακτους ελέγχους που διενεργήθηκαν εντός του Σ.Κ. Χανίων, κατελήφθησαν οι δύο συλληφθέντες έγκλειστοι να κατέχουν απαγορευμένα είδη εντός του Σ.Κ. Χανίων, ήτοι αυτοσχέδια όπλα, συσκευή κινητού τηλεφώνου και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κατά περίπτωση για τις οποίες κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!