Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο από τις Επιτροπές
Με την κλασική, τυπική αν και εξαιρετικά κατεπείγουσα διαδικασία, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας των Βρυξελλών, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το μεσημέρι, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Με την κλασική, τυπική αν και εξαιρετικά κατεπείγουσα διαδικασία, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας των Βρυξελλών, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το μεσημέρι, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Τώρα, τα βλέμματα όλων στρέφονται σε μια από τις κρισιμότερες, στην πρόσφατη πολιτική ιστορία, συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, που αναμένεται να αρχίσει νωρίς το απόγευμα.
Τις ως τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες, σημάδεψε η Πρόεδρος της Βουλής, καθώς με άκρως αντιπολιτευτικό λόγο, στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση ζητώντας ευθέως από το Κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές. Την ίδια στιγμή και με την κυβέρνηση να επιδιώκει ολοκλήρωση της ψηφοφορίας από την Ολομέλεια πριν από τα μεσάνυχτα απόψε –κάτι το οποίο εξαρτάται από τις διαθέσεις της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, βάσει των εξουσιών που της διδει ο Κανονισμός της Βουλής- οι συζητήσεις συνεχίζονται μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται βαθύτατα διχασμένη, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποιούν εξαιρετικά επιθετικού χαρακτήρα ομιλίες, ενώ ο κ. Γ. Βαρουφάκης που έκανε λόγο για αποτυχία των διαπραγματεύσεων και για μια συμφωνία που είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, συγκεντρώνει τα πυρά σφοδρής κριτικής κυρίως από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Η παρέμβαση Κωνσταντοπούλου.
Αιφνιδιάζοντες άπαντες, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ρόλο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (ως εκείνη την ώρα αντίθετοι είχαν εμφανιστεί μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ) τόνισε χωρίς περιστροφές:
«Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες (κατεπείγουσες) διαδικασίες. Ως Πρόεδρος της Βουλής και με πλήρη επίγνωση της σημασίας και της κρισιμότητας των στιγμών, θεωρώ πως είναι υποχρέωση της Βουλής και θεσμικών εγγυητών να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός να ολοκληρωθεί» είπε μεταξύ άλλων και εν μέσω διαμαρτυριών κυρίως από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ –για το χαρακτήρα της παρέμβασής της σε συνεδρίαση Επιτροπών- η κα Κωνσταντοπούλου.
Αρθρώνοντας εμφανέστατα αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο, η Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε ότι ο επιχειρούμενος «εκβιασμός, καταγράφεται διά του υπουργού (ενν. τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο) και των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Θέλουν μέσα από αυτόν, να αντλήσουν επιχειρήματα δικαίωσης μιας πολιτικής αντιδημοκρατικής και αντιλαϊκής, είπε. «Αισθάνθηκα» συνέχισε, «πραγματική αγανάκτηση όταν άκουσα την κα Μέρκελ να ανακοινώνει τί και πότε θα ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτό τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα». Η Πρόεδρος της βουλής, αναφερόμενη σε χθεσινή Εκθεση του ΔΝΤ έκανε λόγο για την ύπαρξη «νέων στοιχείων που κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να λάβουν υπόψη. Να ενημερώσουμε πλήρως τον λαό, και συγκροτημένα να ζητήσουμε από λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους: το σεβασμό στη Δημοκρατία και κοινοβουλευτική λειτουργία. Κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό αυτές τις συνθήκες», κατέληξε.
Ως εκείνη τη στιγμή, η συζήτηση ήταν επί της διαδικασίας και αφορούσε μόνο το θέμα του «κατεπείγοντος». Σημαδεύτηκε δε από χλευαστικά σχόλια Χρυσαυγιτών προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, και από θορυβώδη παρέμβαση της Ραχήλ Μακρή, την ώρα που μιλούσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Βίτσας.
Ομιλίες.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση εξελίσσεται μέσα σε ένα εξαιρετικά ηλεκτρισμένο περιβάλλον.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μια «επώδυνη αλλά αναγκαστική συμφωνία» και για «συνθηκολόγηση» που επελέγη, προκειμένου να «αποφευχθεί μια νέα ανθρώπινη κρίση, μια ανθρώπινη τραγωδία». Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη να στηριχθεί η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα, απέναντι στην οποία υπάρχει, όπως είπε, «το σχέδιο Σόιμπλε για την ανατροπή της». Τέλος, σημείωσε ότι «στο έδαφος αυτής της υπό έγκριση συμφωνίας, η δημοκρατία δεν πρέπει να επιτρέψει να σηκώσουν κεφάλι οι νεοναζί».
Για «επώδυνη συμφωνία που πρέπει να ψηφιστεί» έκανε λόγο ο κ. Χρ. Σταϊκούρας». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, «αλλά την ανάγκη ψήφισής του». Και συνέχισε: «Πρέπει να αντιταχθούμε στην προσπάθεια απ’ έξω και από το εσωτερικό, να είναι η σημερινή κυβέρνηση μια παρένθεση. Στις μάχες, μερικές φορές, επιτρέπεται να υποχωρήσεις ή και να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς».
«Η Αριστερά φέρνει το επαχθέστερο των μνημονίων», είπε από την πλευρά του ο Ηλ. Παναγιώταρος (ΧΑ).
«Τα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, δεν θα είναι τα τελευταία», υποστήριξε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
Γνωστός για τη διαφωνία του, ο κ. Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι λέει ένα μεγάλο «Οχι» στην κατάπτυστη συμφωνία, αν και –κατά τ’ άλλα- δήλωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πουν «όχι» σε αυτό τον εκβιασμό» είπε και πρόσθεσε: «Το «όχι» δεν είναι χτύπημα στην κυβέρνηση». Με τον τρόπο αυτό, κατέστησε και με τη σειρά του σαφές ότι οι αρνητικές ψήφοι εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αποψινή ψηφοφορία κάθε άλλο παρά λίγες θα είναι. Ενόψει των αναμενόμενων διαρροών, ο κ. Ν.Μηταράκης μίλησε για «πολιτικά δειλούς».
Στην παρέμβασή του ο κ. Γ.Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), ανέφερε ότι «ο λόγος της κας Κωνσταντοπούλου, θυμίζει τον πατροκτόνο που ζητάει επιείκια επειδή είναι ορφανός».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης (που εξ αρχής ήταν στόχος διαρκούς και από πολλές πλευρές κριτικής) είπε μεταξύ άλλων: «Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή οι δανειστές αρνήθηκαν να συζητήσουν το μόνο ζητούμενο: το δημόσιο χρέος. Η 5ετής καταστροφική δήθεν λογική ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έρθει μετά την αποτυχία του προγράμματος, επιβλήθηκε άλλη μια φορά. Σήμερα, με το νέο πακέτο επιβάλλεται η ίδια λογική, αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Απλώς με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε: «Είναι οικονομικά βιώσιμη η συμφωνία αυτή; Θεωρώ ότι βάσει των προτεινόμενων μέτρων υπό τις παρούσες συνθήκες, θα καταγραφεί απώλεια ΑΕΠ 20 δις στα επόμενα τρία χρόνια. Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Το ποσό μαμούθ υποδηλώνει ακύρωση αναδιάρθρωσης χρέους».
Χρονοδιάγραμμα.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα απόψε, τόνισε σε παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των μελών των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κατά την διάρκεια συνεδρίασης που συνεχίζεται από τις 10.30 πμ σήμερα.
Την παρέμβαση του κ. Βούτση προκάλεσε προσπάθεια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ, να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 81 βουλευτές που ζήτησαν να μιλήσουν επί του σχεδίου νόμου. Σε ψηφοφορία που έγινε, απορρίφθηκε η πρόταση για μη σφιχτά χρονοδιαγράμματα, και έτσι αποφασίστηκε η εν εξελίξει συνεδρίαση να ολοκληρωθεί στις 14:30, με στόχο να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια νωρίς το απόγευμα (περίπου στις 17.00).
Ακριβώς στις 2:30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.
Δεν απομένει παρά να διαφανεί αν η κα Κωνσταντοπούλου θα επιλέξει να κάνει με καθυστέρηση χρήση του γράμματος του Κανονισμού -που προβλέπει αποκλειστική της αρμοδιότητα στο να συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων για την τυπική επικύρωση της ειδικής Ημερήσιας Διάταξης της Ολομέλειας-, έχοντας ως στόχο να προκαλέσει εμπόδια στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Πηγή: kathimerini.gr