«Δεν έχω οξυγόνο»: Τα ανατριχιαστικά ηχητικά του 112 και το μαζικό κύμα οργής για την τραγωδία στα Τέμπη – «Δύο χρόνια και ακόμα παλεύουμε για δικαιοσύνη»


Μία γροθιά έγιναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή (26/1), γεμίζοντας δεκάδες πλατείες, για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Έπειτα από την δημοσιοποίηση των ανατριχιαστικών ηχητικών ντοκουμέντων του 112, οι πολίτες, για ακόμη μία φορά, βρέθηκαν στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών, σχεδόν δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα, που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, ζητώντας δικαιοσύνη.

«Δεν έχω οξυγόνο», η φράση των παιδιών λίγο πριν καούν ζωντανά, έτσι όπως αποτυπώθηκε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Μία φράση που έγινε σύνθημα στα χείλη όλων. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από όλες τις κοινωνικές ομάδες ένωσαν τις φωνές τους και απαίτησαν να ριχτεί φως στα αίτια της τραγωδίας.

Λαοθάλασσα πλημμύρισε την πλατεία Συντάγματος, όπου στην πορεία έδωσαν το παρών συγγενείς των θυμάτων. Οι ίδιες εικόνες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα, σε πάνω από 100 περιοχές συνολικά, με τους πολίτες να φωνάζουν «Δεν έχω οξυγόνο», ζητώντας τη δικαίωση των 57 ψυχών που έχασαν τη ζωή τους όταν πήραν το μοιραίο τρένο.

Παύλος Ασλανίδης: «Έχει γίνει παγκόσμιο θέμα»

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, θύματος της τραγωδίας των Τεμπών μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” σχετικά με τις συγκεντρώσεις της Κυριακής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Μιλώντας για την τραγωδία που συνέβη πριν από περίπου δύο χρόνια και για το γεγονός ότι δεν ήταν κομματοποιημένες οι συγκεντρώσεις ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα τρένα ήταν κάτι που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. «Αυτό που έγινε στα Τέμπη ήταν από τις κυβερνήσεις 30 και πλέον χρόνων. Δεν τους ενδιέφερε για το ξεχαρβαλωμένο σύστημα που υπήρχε».

Συμπλήρωσε ότι «οι υδρογονάνθρακες τραβήξανε το οξυγόνο. Αέρας υπήρχε αλλά όχι οξυγόνο γι’ αυτό 3 λεπτά μετά τα παιδιά μας χάσανε την ζωή τους». Επίσης επεσήμανε ότι «έχει ξεφύγει το θέμα από τους συγγενείς, πλέον αφορά όλους, έχει γίνει παγκόσμιο θέμα».

Αναστασία Πλακιά: Δύο χρόνια και ακόμα παλεύουμε για δικαιοσύνη

Η Αναστασία Πλακιά, της οποίας οι δύο αδελφές και η ξαδέλφη της έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

«Δύο χρόνια ζητάμε δικαίωση. Είναι δυνατόν 2 χρόνια μετά να ζητάμε ακόμα δικαίωση;» αναρωτήθηκε η Αναστασία και ανέφερε για τον χαμό των 3 κοριτσιών ότι «ήταν και οι 3 αδελφές μου. Είχαμε μόνο 3 χρόνια διαφορά. Μαζί κάναμε όνειρα».

«Έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές και εγώ τρένο. Πλέον δεν πρόκειται να ξαναμπώ σε τρένο στην Ελλάδα και φωνάζουμε να μην το χρησιμοποιούνε καν επειδή δεν υπάρχουν οι δομές για τρένα» ανέφερε επίσης.

Αντώνης Ψαρόπουλος: Η όποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανάκρισης δεν έγκειται στα πολλαπλά αιτήματα των συγγενών

Για την κακή διαχείριση της ανάκρισης για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και τα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης, που έχασε τη ζωή της στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

«Τέτοια συμμετοχή δεν την περιμέναμε, ωστόσο είμαστε πολύ συγκινημένοι, διότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ήταν αυθόρμητη και νομίζω πέρασε πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε στο MEGA.

Ο κ. Ψαρόπουλος αναφέρθηκε στα ηχητικά ντοκουμέντα από την κλήση επιβάτη στο 112, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. «Υπάρχει άσχημη διαχείριση από την πλευρά της ανάκρισης στον εντοπισμό και διάθεσης σε όλους τους παράγοντες της δίκης των στοιχείων που έπρεπε να υπάρχουν από πολύ νωρίς στη δικογραφία. Τα ηχητικά παραδόθηκαν στους συγγενείς έπειτα από έναν χρόνο μετά από αίτημά τους και θα έπρεπε να τα γνωρίζαμε πιο μπροστά».

«Έπρεπε να υπάρχουν πιο νωρίς στη δικογραφία. Η όποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανάκρισης δεν έγκειται στα πολλαπλά αιτήματα των συγγενών. Αυτά που οδηγούν στην καθυστέρηση της δίκης οφείλεται στη ροή των στοιχείων και τη μεγάλη καθυστέρηση και υλοποίηση πολλών ερευνητικών και ανακριτικών πράξεων, σε πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε από εμπλεκόμενους φορείς, από ημιτελείς ή καθόλου απαντήσεις».

Ο κ. Ψαρόπουλος ανέφερε επίσης πως πολλοί ήταν οι συγγενείς που δεν ήθελαν να ακούσουν τα ηχητικά ντοκουμέντα, ενώ η οικογένεια του θύματος που ακούγεται στο ηχητικό δεν επιθυμούσε βγει δημοσίως. «Με την οικογένεια πήγαμε, όταν έγινε αντιληπτό το ηχητικό, στη Λάρισα και δηλώσαμε ότι ο άνθρωπος που μιλάει είναι δικός μας άνθρωπος. Το γνώριζαν οι δικαστικές αρχές πιο νωρίς», σημείωσε.

Λυσίμαχος Παπάζογλου: Υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται στην κοπτοραπτική των ηχητικών ντοκουμέντων και διαφεύγουν από διώξεις

Κατά της δημοσιοποίησης των ηχητικών ντοκουμέντων είναι και ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, πατέρας του 22χρονου Γιώργου, ενώ τόνισε πως η μαζική συγκέντρωση των πολιτών θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στην πολιτεία.

«Κι εγώ το ήξερα τότε που μας το είχαν πει, εδώ και μήνες. Νομίζω πως δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω», είπε αναφερόμενος στα ηχητικά ντοκουμέντα.

Ο πατέρας του 22χρονου φοιτητή τίμησε τη μνήμη του γιου του, που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, κάνοντας δωρεά στο ΑΠΘ.

«Είχαμε σκεφτεί την ημέρα της κηδείας του αντί για στεφάνια, να κατατεθούν χρήματα για να ενισχυθεί ο εργαστηριακός τομέας Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ. Όλοι το ακολούθησαν αυτό, μαζεύτηκε ένα μεγάλο ποσό και αγοράστηκαν όργανα για τους φοιτητές και τους καθηγητές του τμήματος».

Όπως είπε ο κος Παπάζογλου, υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται στην κοπτοραπτική των ηχητικών ντοκουμέντων και διαφεύγουν από διώξεις.

Τέμπη Τέμπη Τέμπη Τέμπη Τέμπη Τέμπη

Κώστας Λακαφώσης: Οι γονείς στα ηχητικά, ακούν εκείνη την ώρα τα παιδιά τους

«Δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει φορέας. Είναι ο άνθρωπος που καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Ο απλός άνθρωπος δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αυτό φαίνεται», είπε στο MEGA o ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, αναφερόμενος στη λαοθάλασσα που συμμετείχε στην πορεία.

Στη συνέχεια ο Κώστας Λακαφώσης αναφέρθηκε στα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν είναι σύμφωνος με τη δημοσιοποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων. «Το ηχητικό του 112 ήταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Το είχαμε εξετάσει από την πρώτη στιγμή, είχαμε αντιληφθεί ποιοι ακούγονται. Ακούγονται δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Αυτοί έπρεπε να ταυτοποιηθούν με ιδιαίτερο και διακριτικό τρόπο, γιατί δεν ήταν – κατά τη γνώμη μας – για λαϊκή κατανάλωση. Ήταν δύο άτομα που χάθηκαν στη φωτιά και έχουν συγγενείς. Οποιαδήποτε δημοσιοποίηση έπρεπε να γίνει κατόπιν συνεννόησης και άδειας».

«Η μία φωνή ανήκει σε οικογένεια εντολέων μας. Αμέσως ενημερώσαμε πολύ διακριτικά τον Αντώνη Ψαρόπουλο, τον πατέρα θύματος, να μπορέσει να μιλήσει με τον Δημήτρη Μπέζα, που είναι η κόρη του η Φραντζέσκα που ακούγεται στο ηχητικό. Ο Δημήτρης αποφάσισε όλο αυτό να μην το πει ούτε καν στον κλειστό του κύκλο».

«Αυτοί οι άνθρωποι ακούν εκείνη την ώρα τα παιδιά τους. Αν θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να ακουστεί για να αφυπνιστεί η κοινωνία, καταλαβαίνω το σκεπτικό, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς άδεια».

«Εάν δεν υπήρχαν τα εύφλεκτα υγρά, κάποιοι επιβάτες θα είχαν διασωθεί»

Όπως είχε γράψει το enikos.gr, στην τελική έκθεση του κ. Βασίλειου Κοκοτσάκη, ειδικό πραγματογνώμονα πυρκαγιών και τεχνικό σύμβουλο οικογενειών θυμάτων, αναλύονται καρέ καρέ τα βίντεο που απεικονίζουν την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, η πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε, καθώς και ο συσχετισμός των ηχητικών από τις μαγνητοφωνήσεις του 112, με τα βίντεο και τον τελικό θάνατο των διασωθέντων της σύγκρουσης, αλλά απανθρακωθέντων σε δεύτερο χρόνο από τη φωτιά που προκλήθηκε από «αρωματικούς υδρογονάνθρακες».

«Μεγάλος αριθμός επιβατών δεν έχασαν την ζωή τους από την σύγκρουση»

«Είναι σαφές πλέον ότι ο θάνατος των διασωθέντων επιβατών δεν προήλθε από φυσιολογική καύση οχημάτων (τρένων) μετά την σύγκρουση, ούτε όμως από αυτή καθ’ αυτή την πυρόσφαιρα, αλλά από το είδος της καύσης που προκλήθηκε από συγκεκριμένα μεταφερόμενα υλικά (χημικοί διαλύτες-υδρογονάνθρακες) αφού μόνο αυτά τα υλικά θα μπορούσαν λόγω της φυσιολογίας και των συστατικών τους, να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα» αναφέρεται στην σχετική έκθεση, και συμπληρώνεται πως:

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι μεγάλος αριθμός επιβατών δεν έχασαν την ζωή τους από την σύγκρουση, αλλά από την παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση, δηλαδή εάν στον χώρο δεν υπήρχαν τα εύφλεκτα υγρά τα οποία διέρρευσαν και ανεφλέγησαν, οι επιβάτες αυτοί θα είχαν διασωθεί. Η πιθανότητα επιβίωσης όμως στις συνθήκες αυτές με την συμμετοχή των συγκεκριμένων εύφλεκτων ουσιών, ήταν αδύνατη, και δυστυχώς για πολλούς από αυτούς η κλιμάκωση των φαινομένων σε βάρος τους, ήταν αρκετά χρονοβόρα, επώδυνη και εν πλήρη συνείδηση για τους τραγικούς επιβάτες που τα υπέστησαν».

Τα 6 συμπεράσματα από την προσαρμογή του ήχου πάνω στην εικόνα

Παράλληλα, η τοποθέτηση καταγεγραμμένου ηχητικού της κλήσης του κινητού τηλεφώνου προς το 112 με τους αναπτυχθέντες διαλόγους, πάνω στην ροή της εικόνας από βιντεοληπτικό υλικό, επίσης ενισχύει και αποδεικνύει την αιτία, καθώς και τον μηχανισμό θανάτου των διασωθέντων από την σύγκρουση επιβατών, σύμφωνα με τον κ. Κοκοτσάκη.

  1. «Με απόλυτη βεβαιότητα πλέον διαπιστώνεται ότι στον χώρο που διαδραματίζονται τα τραγικά γεγονότα, ευρίσκονται: Οι 2 κάτοχοι των δύο κινητών που εξέπεμψαν σήμα γεωεντοπισμού, τα 2 κορίτσια που αναφέρονται και 1 άνδρας. Ασφαλώς επειδή υπάρχουν περιοδικά κραυγές, μακρύτερα των συσκευών, οι ευρισκόμενοι στο σημείο επιβάτες, είναι πολλοί περισσότεροι.
  2. Η ανάλυση εικόνας και διαλόγων αποδεικνύει ότι βαθμιαία και κλιμακωτά η κατάσταση των διασωθέντων από την σύγκρουση επιβαρυνόταν, και ιδιαίτερα μετά από κάθε αναζωπύρωση.
  3. Επιβάτες του τρένου αποδεικνύεται πλέον ότι και είχαν διασωθεί της σύγκρουσης και είχαν πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που βρισκόταν, ζούσαν δε με αγωνία την σε βάρος τους κλιμάκωση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της.
  4. Η πρωταγωνιστής των διαλόγων επιβάτης, περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση που προκύπτει από την καύση, αφού οι κλήσεις της για βοήθεια ταυτίζονται στην εικόνα με την κλιμάκωση του φαινομένου, όπως προκύπτει από την προσαρμογή του ήχου πάνω στην εικόνα. Η δε αναφορά της για έλλειψη οξυγόνου οφείλεται στην προκύπτουσα μεγάλη αναζωπύρωση της της καύσης υλικών τέτοιων που προκαλούν τοπικά και άμεσα την καύση (οξείδωση) μεγάλων ποσοτήτων αέρα.
  5. Τέλος η μοιραία διαπίστωσή της για το επερχόμενο τέλος και ο αποχαιρετισμός στην φίλης της, ταυτίζονται στο βίντεο με την μεγάλη αναζωπύρωση της εστίας φωτιάς στο σημείο εγκλωβισμού τους, εικόνα για την οποία είχε πλήρη συναίσθηση.
  6. Ο συνολικός χρόνος των δραματικών συνθηκών που βίωσαν οι επιβάτες αυτοί, ήταν μεν τραγικά μεγάλος και εφιαλτικός, αλλά πολύ μικρός για φυσιολογική επέκταση φωτιάς η οποία θα έκαιγε συμβατά με τα τρένα υλικά, οι δε συνεχείς αναζωπυρώσεις με τον ρυθμό και την εικόνα που είχαν, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία ιδιαίτερα εύφλεκτων καυσίμων σε υγρή μορφή».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!