ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: Η πιο κρίσιμη ημέρα του πολέμου!

Με την άρνηση των Γερμανών να δεχτούν το αίτημα παράτασης της Ελλάδας πριν καν γίνει το Eurogroup και την κρισιμότητα της μέρας ασχολούνται τα ξένα μέσα ενημέρωσης.


Άλλοι μιλούν για θετική έκβαση στο Eurogroup και άλλοι ακόμη και για Grexit. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για να δουν τι θα γίνει τελικά στην ευρωζώνη.

FT: Οι Γερμανοί αποκρούουν τον Δούρειο Ιππο

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως εξακολουθεί να προκαλεί η αρνητική απάντηση των Γερμανών στο αίτημα των Ελλήνων ενώ ο Economistμιλά για «μοναδική ευκαιρία» που έχασε η Ελλάδα.

Στο άρθρο το οποίο συνοδεύεται από ένα σκίτσο με το Γιάννη Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο έτοιμος  να… πυροβολήσει το ευρώ και αντίστροφα. «Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα», αναφέρει ο τίτλος, ενώ στο κείμενο αναλύονται οι τελευταίες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζεται πως έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά στις διαρροές των τελευταίων ημερών, πιθανότατα λόγω μικρής εμπειρίας.

«Η Γερμανία καθυστερεί το αίτημα της Ελλάδας για δανειακή παράταση», αναφέρει το Reuters στον τίτλο του. Στο κείμενο αναφέρεται στην άρνηση των Γερμανών ως προς το κείμενο γιατί σε αυτό δεν υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας για τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο Πολ Μέισον, ο δημοσιογράφος του Channel 4, ο οποίος είχε φέρει στο φως και το έγγραφο Μοσκοβισί , έκλεισε τη βραδιά του με μια φράση στο twitter ενδεικτική για το τι πιστεύει για την έκβαση του Eurogroup.
«Αύριο (Παρασκευή) θα μάθουμε εάν την Ευρωζώνη την κυβερνούν η γερμανική δεξιά, η βαλτική δεξιά και η ισπανική δεξιά, ή οι χώρες μέλη.»

Με το ενδεχόμενο ενός Grexit καταπιάνεται η Telegraph. «Μην πανικοβάλλεστε: Ο ουρανός δεν θα πέσει εάν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ», αναφέρεται στον τίτλο του δημοσιεύματος.

Στο κείμενο του ο δημοσιογράφος είναι ακόμη πιο επιθετικός καθώς αναφέρει: «Δεν θα υπάρξει παγκόσμια ήττα, ούτε κραχ εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ – Είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία», τονίζει.

«Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο Eurogroup – αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα απ’ ότι παλαιότερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει. Οι Έλληνες και οι Γερμανοί αρνούνται να κάνουν πίσω και αυτό σημαίνει πως μια πλήρης ρήξη είναι πολύ πιθανή», αναφέρει και τονίζει πως αν και στην αρχή οι αγορές θα αντιδράσουν λίγο ανήσυχα τελικά «δεν θα τελειώσει ο κόσμος».

Ο Guardian παίρνει μια εντελώς αντίθετη θέση δείχνοντας να μην συμφωνεί με την απόφαση της Γερμανίας να πει όχι το πρωί της Πέμπτης στο αίτημα της Ελλάδας.

«Η Γερμανία αρνείται στην Ελλάδα μια τιμητική παράδοση για χάρη της λιτότητας», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο αναφέρεται πως ουσιαστικά ο «Τσίπρας έχει το ηθικό και το πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες», γράφει ο Guardian.

Μιλά για υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για το γεγονός ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τα αιτήματά της – όπως λέει το κείμενο – να είναι λογικά. «Μια διαφορετική τακτική ως προς το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί εδώ και καιρό. Όμως η απάντηση της Γερμανίας ήταν απλή: Μείνετε στο υπάρχον πρόγραμμα ότι και να θέλουν οι ψηφοφόροι».

Καταλήγει το δημοσίευμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να κάνει πίσω και πως πρέπει να σκληρύνει τη στάση του. «Θα πρέπει να αρνηθεί τις διακοσμητικές υποχωρήσεις που θα του δοθούν και να πει πως η συμφωνία δεν γίνεται αποδεκτή από τον Ελληνικό λαό. Πολιτικά δεν είναι και μεγάλο ρίσκο. Εάν όμως δεχθεί μια Καρχηδονιακή ειρήνη τότε είναι τελειωμένος».

Οι New York Times στέκονται στην άρνηση της Γερμανίας, όπως και η Wall Street Journal.

Το BBC αναφέρει ότι όλα είναι έτοιμα για ζωτικής σημασίας συνομιλίες

 

Τέσσερα ρεπορτάζ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα έχει στη σελίδα της η Globe and Mail οικονομική εφημερίδα του Καναδά.

Στο αφιέρωμα τονίζεται και επισημαίνεται «η σκληρή διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς και οι προσπάθειες ανεύρεσης συμβιβασμού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Λιου αλλά και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Ρέντσι.

Επισημαίνεται ότι τυχόν Grexit θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη συνοχή της ΕΕ και αναφέρεται ότι ενώ οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το Grexit, είναι πιο κοντά στην εκτίμηση εξεύρεσης συμβιβασμού.

Αναφέρεται στον Σόιμπλε και στο ότι είχε διεκδικήσει την ηγεσία του CDU αλλά απέτυχε επειδή ήταν αναμειγμένος σε οικονομικό σκάνδαλο, αλλά και στο Γ. Βαρουφάκη ο οποίος – όπως λέει – δεν έχει την ίδια πολιτική ιστορία με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά είναι ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός.

thetoc.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!