Εφαρμογή μαθαίνει τις «συνήθειες» του κινητού για να το προστατεύει καλύτερα
Η εφαρμογή της εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο ονομάζεται zIPS (IPS: Intrusion Prevention System, σύστημα πρόληψης εισβολής) και χρησιμοποιεί τεχνολογία machine learning για να σχηματίσει «εικόνα» σχετικά με τον φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας του
Λογισμικό το οποίο «μαθαίνει» το πώς «συμπεριφέρεται» υπό φυσιολογικές συνθήκες το smartphone στο οποίο είναι εγκατεστημένο, προκειμένου να αντιλαμβάνεται και να αντιμετωπίζει καλύτερα απειλές ασφαλείας αποκάλυψε η Zimperium.
Η εφαρμογή της εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο ονομάζεται zIPS (IPS: Intrusion Prevention System, σύστημα πρόληψης εισβολής) και χρησιμοποιεί τεχνολογία machine learning για να σχηματίσει «εικόνα» σχετικά με τον φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας του. Αυτό του επιτρέπει να «αντιλαμβάνεται» παράξενες αλλαγές σε αυτήν, κάτι που, με τη σειρά του, διευκολύνει τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση επιθέσεων – περιλαμβανομένων απειλών που προέρχονται από μη προστατευμένα δίκτυα Wi-Fi.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού σε PC, αλλά η χρήση της ήταν δύσκολη σε smartphones, καθώς εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό ασυρμάτων δικτύων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα ζητήματα ασφαλείας.
Η εφαρμογή zIPS προορίζεται αρχικά για εταιρική χρήση, ωστόσο αναμένεται κυκλοφορία μίας καταναλωτικής έκδοσής της στο κοντινό μέλλον. Σημειώνεται ότι, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας, Ιτζάκ Άβραχαμ, το συγκεκριμένο λογισμικό λειτουργεί είτε ο χρήστης είναι online είτε offline, και μπορεί να παρέχει προστασία απέναντι σε «ύποπτες» εφαρμογές (που μπορούν να προβούν σε αλλαγές στον εαυτό τους), καθώς και σε διάφορα είδη επιθέσεων μέσω δικτύων.
Όπως είπε στο MIT Technology Review ο Άβραχαμ (πρώην ερευνητής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και «white hat» χάκερ για τη Samsung), επιθέσεις σαν τις «man-in-the-middle» (όπου ο χάκερ «αναχαιτίζει» δεδομένα που αποστέλλονται από έναν χρήστη σε έναν άλλον) δεν γίνονται αντιληπτές από τα περισσότερα antivirus συστήματα για φορητές συσκευές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι σχεδιασμένα να αναζητούν ενδείξεις αρχείων που παραπέμπουν σε γνωστό κακόβουλο κώδικα. Το zIPS από την άλλη, είναι «εκπαιδευμένο» να αναγνωρίζει επιθέσεις τόσο μέσω χρήσης γνωστού malware, όσο και γνωστών τεχνικών.
Η Zimperium, μεταξύ των συμβούλων της οποίας περιλαμβάνεται και ο διάσημος χάκερ Κέβιν Μίτνικ, ελπίζει ότι το λογισμικό της κάποια στιγμή θα φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται σε πληθώρα μηχανημάτων, φτάνοντας ακόμα και στις «έξυπνες» οικιακές συσκευές («έξυπνες» τηλεοράσεις, ψυγεία κ.α.)
Πηγή: naftemporiki.gr