Εγκρίθηκε το σχέδιο Καμίνη για «λίφτινγκ» του εμπορικού τριγώνου

«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα»


Καθοριστική για την αλλαγή της εικόνας στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας αποτελεί σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του σχεδίου αποκατάστασης που έχει καταρτίσει ο δήμος Αθηναίων για την περιοχή.

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι παρουσιάστηκε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αφορά την αποκατάσταση του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της πόλης, στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι.

Θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά σε μια έκταση 110 στρεμμάτων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς.

Η παρέμβαση, που παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων τον περασμένο Νοέμβριο, δεν περιορίζεται σε τεχνικές και αισθητικές επεμβάσεις αλλά περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων, με αιχμή την τήρηση των κανόνων χρήσης του δημόσιου χώρου, της αποκομιδής των απορριμμάτων, των ωραρίων τροφοδοσίας, των όσων ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και τον εν γένει περιορισμό της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενώπιον του συμβουλίου, «πρόκειται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και όπου μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικές παρεμβάσεις. Με συστηματική διαβούλευση με τους κατοίκους, του επαγγελματίες τους φορείς της περιοχής, ό,τι γίνεται, δηλαδή, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι σκοπός του δήμου Αθηναίων είναι η αποκατάσταση να επεκταθεί και στο υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, όπως την Πλάκα και το Θησείο.

«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα», σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε από ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσουμε την ισορροπία μεταξύ της ιστορικότητας και της ισορροπημένης βιώσιμης ανάπτυξης».

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πεζοδρόμων, την ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα και επισκευή πεζοδρομίων, μικρές επισκευές, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ενίσχυση φύτευσης και οδοφωτισμού, ανανέωση αστικού εξοπλισμού, χωροθέτηση στάθμευσης ποδηλάτων και εικαστικές παρεμβάσεις.

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!