Ένα μάθημα με την Ντίνα Νικολάου και την λάβα του Βινσάντο Σαντορίνης
Άλλο ένα μάθημα το οποίο κατακτά τον ουρανίσκο μας με την βασίλισσα στο είδος της Ντίνα Νικολάου.
Οι απίθανες γεύσεις της αυτή την φορά έγιναν με λίγο βινσάντο Σαντορίνης και μας έκαναν να απολαύσουμε το φαγητό μας με τον καλύτερο τρόπο.
Η πολυετής εμπειρία της αγαπημένης σε όλους μας, (αλλά ιδιαιτέρως και σε εμένα) Ντίνας Νικολάου στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και στην παράλληλη διάδοση αυτής διεθνώς, αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύλληψη της ιδέας των μαθημάτων μαγειρικής.
Έτσι λοιπόν κάθε βδομάδα, οι φίλοι των ελληνικών γεύσεων έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μοναδικά προϊόντα μικρών παραγωγών, εκλεκτούς συνοδευτικούς οίνους αλλά και πρωτότυπες και δημιουργικές συνταγές, πάντα υπό την καθοδήγηση και τις συμβουλές της σεφ.
Χτές ήταν μια βραδιά με βινσάντο Σαντορίνης…
Είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης).
Χρωματικά σκούρο μπρούτζινο, λευκό, κόκκινο ή ροζέ και πολύ μεγάλη αρωματική διάρκεια,
από υπερώριμα σταφύλια.
Γεμάτο με πλούσια σύνθετα αρώματα ωρίμανσης ξεχωρίζει άλλωτε το σύκο, η σταφίδα,
η κανέλα, ο καφές, το πορτοκάλι, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, το μέλι και οι ελαφρές νότες βανίλιας.
Με έντονη γλυκύτητα αλλά και έντονη οξύτητα οπου λειτουργεί εξισορροπητικά.
Το Βινσάντο στην Κουζίνα
Το Βινσάντο ταιριάζει απόλυτα σε συνταγές με ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαριού, γλυκά με ξερά φρούτα,
σοκαλάτα, ζαμπαγιόνε και κρέμες και γενικά όπου θα βάζατε ένα γλυκό αρωματικό κρασί!
Στόχος της Yoleni’s, όπου και γίνονται τα μαθήματα σε αυτόν τον εξαιρετικό χώρο στo κέντρο της Αθήνας, είναι η εξερεύνηση, ανακάλυψη και διάδοση των γεύσεων και αρωμάτων που απλόχερα μας προσφέρει η ελληνική γη σε όλον τον κόσμο.
Όλοι οι καλεσμένοι μοιράζονται τις γνώσεις αυτές, μαγειρεύουν μαζί με την γλυκιά μας Σέφ Ντίνα Νικολάου αλλά και δοκιμάζουν τα υπέροχα πιάτα της.
Οι Συνταγές της Ντίνας Νικολάου δικές σας !!!
Ψαρονέφρι με Vinsanto και σάλτσα ξερών φρούτων
Προετοιμασία: 15´
Μαγείρεμα: 30´
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
700 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε φετούλες πάχους 1 εκατοστού
½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι Vinsanto
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
3-4 μπαχάρι, σε κόκκους
100 γρ. σύκα ξερά, κομμένα στα τέσσερα
100 γρ. ξερά βερίκοκα, κομμένα στη μέση
1 σφηνάκι πετιμέζι
2 ποτήρι ζωμό λαχανικών ή νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλευρώνω καλά τα φιλετάκια και τα τινάζω να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βάζω σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ροδίζω τα φιλετάκια. Τα μεταφέρω σε ένα πιάτο και αδειάζω το ελαιόλαδο.
Επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά και ξαναβάζω μέσα τα φιλετάκια. Ρίχνω το Vinsanto και μόλις πάρει βράση, ρίχνω τα σύκα και το ζωμό. Αλατοπιπερώνω και αφήνω το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά.
Ραντίζω με το πετιμέζι και μόλις πάρει ξανά βράση αποσύρω από τη φωτιά.
Σερβίρω με το άγριο ρύζι.
Πίτα σε φόρμα με πικάντικα τυριά και ξερά σύκα
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 1 ώρα
Ποσότητα: 10-12 μερίδες
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
70 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
1 κουτ. σούπας σουσάμι ή μαυροσούσαμο
Για τη γέμιση
200 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
200 γρ. κασέρι πικάντικο, χοντροτριμμένο
200 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, χοντροτριμμένη
200 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά, όλα τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνω καλά μια μεγάλη, στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση και πασπαλίζω με το σουσάμι ή το μαυροσούσαμο τον πάτο και τα τοιχώματα.
Απλώνω στη φόρμα τα μισά φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνω ένα ένα φροντίζοντας να καλύπτω καλά τα τοιχώματα αφήνοντας να εξέχουν αρκετά από την φόρμα.
Αδειάζω τη γέμιση και τη στρώνω καλά με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία επίσης λαδώνω ένα ένα και τα κόβω, χαράζοντάς τα μ’ ένα μαχαιράκι στο σημείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρμας. Αφαιρώ το κυκλάκι της ζύμης που κόβω και «στριμώχνω» τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα.
Αλείφω με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ψήνω για 1 ώρα. Την αφήνω για 15 λεπτά να κρυώσει και την αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
Αρωματική γκανάζ με Vinsanto
Προετοιμασία: 5´
Μαγείρεμα: 5´
Υλικά
300 γρ. κουβερτούρα με 72% κακάο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 ξύλο κανέλας
1 σφηνάκι Vinsanto
50 γρ. μέλι
Διαδικασία
Σπάω την κουβερτούρα σε ένα μπολ και προσθέτω το μέλι και το Vinsanto.
Βάζω την κρέμα γάλακτος και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και την αφήνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνετε. Δεν την αφήνω να βράσει γιατί θα μυρίσει άσχημα.
Πετάω το ξύλο κανέλας, ρίχνω την κρέμα γάλακτος μέσα στο μπολ με την σοκολάτα και την αφήνω για 1 λεπτό. Ανακατεύω με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή κρέμα.