Εργασιακή διέξοδος για την ελληνική νεολαία η ναυτιλία
Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί η αιτία, γράφει η Wall Street Journal
Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί η αιτία, γράφει η Wall Street Journal
Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί η αιτία, γράφει η Wall Street Journal
Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί η αιτία, γράφει η Wall Street Journal
Στην επιστροφή ολοένα και περισσότερων νέων Ελλήνων στη θάλασσα και, συγκεκριμένα, στις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, εξέλιξη, την οποία αποδίδει στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς που έχουν νομοθετηθεί για τους νέους.
Βάσει του δημοσιεύματος, πολλοί νέοι επιστρέφουν στο επάγγελμα των πατεράδων τους, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελούσε επιλογή μόνο για τους αλλοδαπούς μιας και η άλλοτε ισχυρή ελληνική οικονομία παρείχε πιο εύκολες και πιο άνετες δουλειές στην ξηρά.
Πλέον, χιλιάδες νέοι υποβάλλουν αιτήσεις για τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, δείχνει πως η κατάρρευση της αγοράς εργασίας ωθεί τους Έλληνες να αναζητήσουν δουλειά σε τομείς που κάποτε απέρριπταν.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στα αρνητικά στατιστικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, καθώς όπως υπογραμμίζει η οικονομία βρίσκεται για έκτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση ενώ η ανεργία, η οποία έχει φτάσει στο 26,8%, ανέρχεται σχεδόν στο 60% για τους νέους έως 25 ετών.
Επιπλέον, σημειώνει η Wall Street Journal, ο ελάχιστος μισθός για τους νέους έχει διαμορφωθεί στα 510 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερο για κάποιον που δουλεύει στη θάλασσα.
«Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων Ελλήνων που αναζητούν μια θέση εργασίας στη θάλασσα, διότι στην ξηρά δεν υπάρχουν δουλειές και επειδή δεν πρόκειται να βρεις πουθενά αλλού αυτούς τους μισθούς» λέει στη Wall Street Journal ο Χάρης Βαφιάς, επικεφαλής του Ομίλου Βαφιάς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αιτήσεις για τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού έχουν τουλάχιστον τετραπλασιαστεί από το 2007, όταν και άρχισε η κρίση. Σήμερα μόνο ένας στους τέσσερις γίνεται αποδεκτός από τους ακαδημίες, όταν για παράδειγμα την περίοδο 2007-2008 όλοι οι υποψήφιοι είχαν γίνει δεκτοί.