Αίτημα για νομιμοποίηση της πορνείας στη Βουλγαρία
Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να μπουν κανόνες
Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να μπουν κανόνες
Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να μπουν κανόνες
Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να μπουν κανόνες
Τη νομιμοποίηση της πορνείας ζήτησαν εκπρόσωποι της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Θα πρέπει να υπάρχουν εθνικοί κανόνες για τις σεξουαλικές υπηρεσίες» δήλωσε ο επικεφαλής του Τουριστικού Επιμελητηρίου της Βάρνας Μαρίν Νέσκοφ και τη θέση του στήριξαν και οι άλλοι συμμετέχοντες στο φόρουμ. Σημειώνεται ότι η πορνεία στη Βουλγαρία δεν υπόκειται σε κάποια νομική ρύθμιση, που να την καθιστά νόμιμη ή μη.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε συνάντηση εκπροσώπων του τουρισμού στη Βάρνα, σε μία εκδήλωση που επικεντρώθηκε στο αλκοόλ, το σεξ και τα ναρκωτικά, τρία ζητήματα που απειλούν, όπως τονίστηκε, τον παραδοσιακό τουρισμό.
Ο διευθυντής της τοπικής τουριστικής σχολής Στόγιαν Μαρίνοφ δήλωσε ότι το περασμένο καλοκαίρι, θέρετρο της Βάρνας φιλοξένησε περίπου 500.000 τουρίστες, οι μισοί εκ των οποίων νεαρής ηλικίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε ένας από αυτούς ξόδεψε κατά τη διάρκεια της παραμονής του 100 ευρώ -ή περισσότερα- για αλκοόλ και τουλάχιστον διπλάσιο ποσό για ναρκωτικά ενώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαρίνοφ, δεν αποτελεί μυστικό ότι τα ξενοδοχεία χρεώνουν ένα αντίτιμο για να προσφέρουν ερωτικές υπηρεσίες από ιερόδουλες στους πελάτες τους. Η δε «ταρίφα» κυμαίνεται από 30 έως 50 λέβα (15 έως 25 ευρώ) ανάλογα με την κλάση του ξενοδοχείου, ενώ ο πελάτης αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος της συνεύρεσής του με την ιερόδουλη.
Σύμφωνα με υπολογισμούς οι τουρίστες ξόδεψαν περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ για ποτά, ναρκωτικά και σεξ σε συγκεκριμένο θέρετρο της Βάρνας, αλλά μόνο για μέρος αυτού του ποσού αποδόθηκαν φόροι, σημείωσε ο κ. Μαρίνοφ.
Πρόσθεσε, δε, ότι η απειλή από το τρίπτυχο «αλκοόλ- σεξ -ναρκωτικά» είναι σοβαρή καθώς βγάζει από το τοπίο τους τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας, τα αιτήματα για επισκέψεις σε μουσεία, τα συμβόλαια για θεματικά ταξίδια και διαδρομές, αυξάνει την εγκληματικότητα και «διώχνει» το εξειδικευμένο προσωπικό ωθώντας το σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών καριέρας στο εξωτερικό, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο κ. Μαρίνοφ επισήμανε, επίσης, ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές για τη Βουλγαρία στον τομέα του τουρισμού, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, έχουν νόμους που ρυθμίζουν το ζήτημα της παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βάρνας Κίριλ Γιορντάνοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία τηρεί υποκριτική στάση επί του συγκεκριμένου θέματος, αφού η πορνεία δεν νομιμοποιείται αλλά η παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών αφθονεί. Όπως είπε, η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μία ξεκάθαρη θέση: εάν υπάρξει απαγόρευση να τιμωρούνται οι παραβάτες, ενώ εάν δεν υπάρξει απαγόρευση θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες.