Έβρος, «17 ημέρες φωτιάς»: Η συγκινητική μαρτυρία φωτογράφου που κατέγραψε την πύρινη λαίλαπα, έναν χρόνο μετά – «Υπήρξαν αρκετές στιγμές που δάκρυσα»


Τίτλος «17 ημέρες» – όσες και οι ημέρες της μεγαλύτερης σε έκταση πυρκαγιάς της τελευταίας εικοσαετίας. Ένας βαθιά χαραγμένος αριθμός στην μνήμη κάθε Εβρίτη, και περίπου 200 φωτογραφικά καρέ, που παρουσιάστηκαν στην πρώτη ατομική φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Αλεξούδη, αποτυπώνουν την καταστροφή και το συλλογικό τραύμα που βίωσαν οι κάτοικοι του Έβρου, βλέποντας τον τόπο τους, να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

Της Μαρίνας Σίσκου

Στην διαδραστική έκθεση που φιλοξενήθηκε στην Αποθήκη Νο1 στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η οποία «γέμισε» με το πορφυρό κόκκινο της φλόγας και τα ξερά κλαδιά που περιβάλλονταν από τις φωτογραφίες που ξεχώρισε ο,  επί σειρά των συνεργάτης του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Δημήτρης Αλεξούδης, μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς την πορεία της πύρινης τραγωδίας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα.

Από τις 21 Αυγούστου μέχρι τις 25 Αυγούστου, ο φωτογράφος έβλεπε αρκετούς πολίτες να αποχωρούν με δάκρυα στα μάτια, συγκινημένοι, από την αίθουσα της φωτογραφικές έκθεσης. Κάποιοι από αυτούς, κινδύνευσαν πραγματικά, ενώ άλλοι ένιωσαν έναν πρωτόγνωρο φόβο, καθώς η Αλεξανδρούπολη ήταν ανάμεσα στα πύρινα μέτωπα, τόσο από τα ανατολικά, όσο και από τα δυτικά.

«Την στιγμή που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει φωτιά στον Έβρο, κλήθηκα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να την καλύψω. Στην παρακάτω φωτογραφία, βλέπουμε την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, όταν κανένας μας δεν φανταζόταν τι θα ακολουθήσει» θυμάται, μιλώντας στο enikos.gr ο κ. Αλεξούδης.

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και θλιβερή. Για 17 ημέρες, το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η πυρκαγιά. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στις φλόγες, ενώ περιουσίες και πάνω από 935.000 στρέμματα παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα και έγιναν στάχτη. «Δεν μιλούσε κανείς, σε κανέναν. Υπήρξαν αρκετές στιγμές που δάκρυσα, βλέποντας να καταστρέφεται από την μανία της φωτιάς, ο πανέμορφος τόπος που μεγάλωσα» λέει στο enikos.gr ο Δημήτρης Αλεξούδης.

«Συγκλονιστικός ήταν ο απεγκλωβισμός ενός ηλικιωμένου στο χωριό του Αβάντα, από το σπίτι του, όπου οι φωτιές είχανε φτάσει στα 10 μέτρα από αυτό».

«Η φωτογραφία με τους δύο ανθρώπους είναι από τον Άβαντα. Οι άνθρωποι εμβρόντητοι, κοιτούν το βουνό να καίγεται».

«Όταν ανεβήκαμε, επάνω στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία με την πανέμορφη θέα, το οποίο βρίσκεται στην Μάκρη, και ενώ έχουμε ζήσει τόσες όμορφες στιγμές, σε διάφορες εκδηλώσεις, τότε, αντικρίσαμε μία κόλαση. Έχουν καταστραφεί τα πάντα. Πλέον, αντί να βλέπεις το απέραντο πράσινο, βλέπεις ένα μαύρο τοπίο. Εκεί, πραγματικά λύγισα και είπα “δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, δεν το χωράει ανθρώπινος νους”», περιγράφει.

«Όταν φτάσαμε στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, το οποίο όλοι ξέραμε για την ομορφότερη θέα από τον λόφο του, αντικρίσαμε μια κόλαση».

Ανάμεσα στις πιο τρομακτικές στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι του Έβρου κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, ήταν εκείνη, που το πύρινο μέτωπο πλησίαζε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η εκκένωσή του. «Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο καράβι που ήταν αγκυροβολημένο λιμάνι της πόλης. Ήταν από τις πιο δύσκολες νύχτες που ένιωσα. Έβλεπα τα μάτια των πολιτών και αναγνώριζα την αγωνία και τον φόβο τους».

«Η χειρότερη κατάσταση ήταν όταν μπήκαμε στο καράβι που είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Τότε είχε γίνει η εκκένωση του νοσοκομείου και η μεταφορά των αρρώστων σε αυτό»

«Όταν επισκεφθήκαμε πριν από μερικές ημέρες, τις παραλίες των Δικέλων, που ήταν γεμάτος από κόσμο, χαμόγελα και παιδιά στην θάλασσα, αντικρίσαμε ένα ερημικό τοπίο, με φανερά τα σημάδια από στάχτες στην ακρογιαλιά. Εικόνες πολέμου», λέει στο enikos.gr ο γνωστός φωτογράφος.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα ο φωτογράφος Δημήτρης Αλεξούδης, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, καλύπτοντας την φωτιά που κανείς δεν θα ξεχάσει στον Έβρο, μαζί με τους κατοίκους, τους εθελοντές και τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε καταστροφές, και να μην έρθω ξανά σε αυτή την δύσκολη θέση. Να φωτογραφήσω τέτοια γεγονότα. Ο Έβρος είναι δυνατός, και μέσα από τις στάχτες θα ξαναγεννηθεί. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί».

Ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο

Δεξιά, ο Δημήτρης Αλεξούδης

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!