Φαράγγι της Σαμαριάς: «Η καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα» – Το χρονικό της τραγωδίας και οι μαρτυρίες που συγκλονίζουν


Στο Λιμάνι Σφακίων μεταφέρθηκαν στις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης (17/09), οι περιπατητές που διέσχιζαν το Φαράγγι της Σαμαριάς, όταν μια ισχυρή νεροποντή προκάλεσε την πτώση βράχου και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μιας 32χρονης τουρίστριας.

Οι επισκέπτες έφτασαν στο λιμάνι των Σφακίων συγκλονισμένοι, μη μπορώντας να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί. Σύμφωνα με το creta24.gr, όπως τονίζουν, δεν υπήρχαν ενδείξεις για βροχόπτωση και όταν ξεκίνησαν την πεζοπορία τους ο καιρός ήταν καλός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ξαφνικά ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα.

Τότε αποκολλήθηκε ο βράχος και καταπλάκωσε το πόδι της νεαρής περιπατήτριας, η οποία λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία. «Είδα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τραυματίστηκε θανάσιμα μια νέα γυναίκα», δήλωσε ένας άνδρας.

Όπως τονίζουν, όσοι βρίσκονταν εκεί προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια να επαναφέρουν τη γυναίκα, ωστόσο είχε ήδη καταλήξει.

«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είχε σπάσει το πόδι της, ήταν χωρίς αισθήσεις, δυστυχώς. Η διασωστική ομάδα ήρθε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», ανέφερε περιπατητής.

«Πρέπει να ήταν εκεί για πάνω από δέκα λεπτά. Δεν ξέρω ποιος ήταν μαζί της, εγώ ήμουν με την οικογένειά μου και περνούσαμε από το σημείο, είδαμε τους νοσηλευτές να είναι εκεί.», τόνισε ένας άλλος.

«Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ. Την είδαμε την γυναίκα, όταν ήταν όλοι τριγύρω και προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Όταν μπήκαμε στο Φαράγγι είχε καλό καιρό», δήλωσε μια περιπατήτρια.

Κλείνει προληπτικά το Φαράγγι της Σαμαριάς – Αυτοψία του Ευθύμη Λέκκα την Πέμπτη

Προληπτικά κλειστό θα παραμείνει το Φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θανάσιμο τραυματισμό της 32χρονης τουρίστριας. Μάλιστα, αύριο Πέμπτη (19/9), ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο σημείο.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει κινδύνους».

Αναφερόμενος σε τυχόν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών, ο καθηγητής τεκτονικής υπογράμμισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να παρέμβουμε στο φαράγγι, καθώς πρόκειται για περιοχή Natura».

«Παρακολουθούμε κάθε φορά τι γίνεται, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια φαινόμενα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι η 32χρονη τουρίστρια έχασε τη ζωή της στο σημείο Πόρτες, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όταν σημειώθηκε πτώση βράχου, έπειτα από βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στο σημείο την ώρα της κατολίσθησης, ενώ παριστάμενος γιατρός επιχείρησε να παρέχει στην 32χρονη τις πρώτες βοήθειες.

Η γυναίκα εξέπνευσε σχεδόν μισή ώρα αργότερα, λόγω της ακατάσχετης αιμορραγίας που δεν μπορούσε να σταματήσει με κανέναν τρόπο, παρά τις προσπάθειες που έκαναν όσοι βρέθηκαν στο σημείο.

Ελικόπτερο προσγειώθηκε στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, όπου πρόκειται να παραλάβει τη σορό της 33χρονης και να τη μεταφέρει στο Νοσοκομείο Χανίων. Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης αναφέρουν, πως από τον Αύγουστο κι έκτοτε, δεν υπάρχει γιατρός στο χωριό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, που η άτυχη 33χρονη άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από 45 λεπτά και πλέον, ακατάσχετης αιμορραγίας.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ προκειμένου να μεταφέρουν τους δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο φαράγγι, για να μην εγκλωβιστούν.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για κακές καιρικές συνθήκες, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους η ισχυρή βροχόπτωση.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Aλλαγής για το περιστατικό

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό εξέδωσε και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία αναφέρει:

«Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας.

Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς.

Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.

Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Τσατραφύλλιας: «Η περιοχή δέχτηκε περισσότερο νερό από αυτό που πέφτει όλο το μήνα»

Στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή «δέχτηκε περισσότερο νερό από το νερό που πέφτει όλο το μήνα», προσθέτοντας ακόμη πως «η περιοχή είναι ευάλωτη σε κατολισθήσεις μετά από τους πρόσφατους σεισμούς».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!