Φάρμακο στην πρόληψη κατά του AIDS

Εγκρίθηκε!


Εγκρίθηκε!

Εγκρίθηκε!

Εγκρίθηκε!

Το «πράσινο» φως έδωσε η επιτροπή ειδικών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων για την εμπορία του Truvada, ενός φαρμάκου για την πρώτη προληπτική θεραπεία για το AIDS.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων έδωσε την έγκρισή της για την εμπορία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada επισημαίνοντας όμως πως το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές προστασίας ενώ η διάθεσή του αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το χάπι Truvada, προστατεύει από το AIDS και μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ισχυρό προληπτικό όπλο  κατά της προσβολής από τον ιό του HIV.

Η Επιτροπή, μάλιστα,  συνιστά την καθημερινή χορήγηση του, στα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το χάπι Truvada χορηγείται και στους οροθετικούς που ακολουθούν αντιρετροϊκή αγωγή.

Το Truvada ,σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης σε υγιείς ομοφυλόφιλους και σε υγιείς ετεροφυλόφιλους συντρόφους ατόμων θετικών στον ιό, σε ποσοστό 44% και 73% αντίστοιχα.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος σε αυτά και συγκεκριμένα εκτός από την υψηλή του τιμή, μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση του AIDS, υποστηρίζουν ότι όσοι το λαμβάνουν ενδέχεται να αρκεστούν μόνο σε αυτό και να σταματήσουν να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις κατά τις σεξουαλικές επαφές τους.
Το Truvada όμως πρέπει να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τη χρήση κι άλλων πρακτικών προστασίας από “μόλυνση”, όπως το προφυλακτικό σημειώνει η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!