Φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα ο Αστακός του Λάνθιμου – Μια αποθέωση της αγάπης στις Κάννες

Με μεγάλο και ελληνικό ενδιαφέρον το φετινό διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Καννών!


Εάν οι πρώτες εντυπώσεις όσων, εκ των στενών συνεργατών, έχουν δει την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ο Αστακός» δεν είναι προϊόν συναισθηματικής εμπλοκής αλλά αντικειμενικής κρίσης, τότε η νέα παραγωγή του Έλληνα σκηνοθέτη βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για κάποιο από τα βραβεία του 68ου Φεστιβάλ Καννών. «Είναι η καλύτερη ταινία του, η πιο συναισθηματική, η λιγότερο αποστασιοποιημένη. Μια αποθέωση της αγάπης», μας είπε ένας εκ των πρώτων θεατών της.

Αύριο, Παρασκευή, το πρωί είναι η δημοσιογραφική προβολή και το βράδυ, στην επίσημη πρεμιέρα, ο Γ. Λάνθιμος μαζί με τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου  και τους πρωταγωνιστές του, Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Γουάις, Τζέσικα Μπάρντεν, Oλίβια Κόλμαν, Αριάν Λαμπέντ, Aγγελική Παπούλια, Τζον Ρέιλι, Λεά Σεϊντού, θα ανέβουν το «κόκκινο χαλί» του Παλαί ντι Φεστιβάλ.

Ο ανταγωνισμός, φέτος, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι οξύς: Τοντ Χέινς, Ζακ Οντιάρ, Χου Χσιάο Χσιεν, Νάνι Μορέτι, Ματέο Γκαρόνε, Γκας Βαν Σαντ κ.ο.κ έως και τον πρωτοεμφανιζόμενο Ούγγρο σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, βοηθό ως τώρα του Μπέλα Ταρ. Όμως, πρόεδροι της κριτικής επιτροπής είναι οι αδελφοί Κοέν και το απρόβλεπτο των δικών τους επιλογών μπορεί να μην απέχει από το απρόβλεπτο, ελλειπτικό και αινιγματικό, του κινηματογραφικού ύφους του Γ. Λάνθιμου. Το επόμενο Σάββατο (25 του μηνός), στην απονομή των βραβείων, όλα θα είναι πλέον σαφή.

«Ο Αστακός» είναι συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας, τέταρτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα», που συμμετείχε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» των  Καννών το 2009 αποσπώντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής  και τις «Αλπεις»,  βραβείο σεναρίου στη Βενετία). Περιγράφεται ως μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον. Όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος.

Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο, στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα ενάντια στους κανόνες… Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Θύμιου Μπακατάκη και το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη. Ο Γ. Λάνθιμος σημειώνει: «Είναι μια ιστορία για την αγάπη, δίχως να είναι μια συμβατική ερωτική ιστορία. Παρατηρεί τους τρόπους και τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου να πεθάνεις μόνος, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και πάνω απ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας να αγαπήσει κάποιον είναι ένα είδος βασανιστηρίου. Το να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον να αγαπήσουμε είναι ένα διαφορετικό είδος βασανιστηρίου. «Ο Αστακός» προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη σε λέξεις όπως φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, συγχρονικότητα, αφέλεια, ευημερία, ψέματα».

lanthi_b2

Η ελληνική παρουσία στο 68ο Φεστιβάλ περιλαμβάνει το σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα»  (πέρσι η ταινία του «Xenia» είχε κάνει εδώ την πρεμιέρα της), με πρόεδρο την Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Ο Ελληνο-Ιρανός  Σιαμάκ Ετεμάντη συμμετέχει με το «Pari»  στο Atelier της φετινής Cinefondation, μαζί με 15 σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, των οποίων τα πρότζεκτ «γεννούν εξαιρετικές προσδοκίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή.

Στο «Pari» ο  ήρωας , ένας Ιρανός σπουδαστής στην Ελλάδα, δεν  εμφανίζεται για να υποδεχτεί τους γονείς του στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, και η μητέρα του, η Παρί, αναγκάζεται να ξεκινήσει μια αναζήτηση που θα την οδηγήσει πολύ μακρύτερα από την αναζήτηση μιας μητέρας για τον εξαφανισμένο γιο της.

Τέλος, από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Φεστιβάλ, το «Cannes Classics» που παρουσιάζει κάθε χρόνο αποκατεστημένα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, έχει φέτος τιμώμενο πρόσωπο τον Κώστα Γαβρά. Ο διεθνής σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην προβολή του αποκατεστημένου «Z», 36 χρόνια μετά την πρεμιέρα και βράβευσή του στις Κάννες.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!