Φόρος τιμής στα θύματα του μακελειού της Νίκαιας

Εκδηλώσεις και τελετές μνήμης στη Γαλλία

Εκδηλώσεις και τελετές μνήμης στη Γαλλία


Φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού στη Νίκαια απέτισαν εκατοντάδες άνθρωποι την Κυριακή τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 84 νεκρών, μεταξύ αυτών 10 παιδιά και έφηβοι, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και θρησκευτικών τελετών που έλαβαν χώρα στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα υπάρχουν έντονοι φόβοι για αύξηση του απολογισμού των νεκρών, καθώς εκ των 85 ανθρώπων που παραμένουν υπό νοσηλεία στα νοσοκομεία, η κατάσταση 18, ανάμεσά τους ένα παιδί, είναι κρίσιμη.

«Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ», «Θα σκέφτομαι εσάς το υπόλοιπο της ζωής μου», «γιατί εμάς;», είναι μερικά μόνο από τα σημειώματα που άφησε ο κόσμος στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια, σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο που έχει στηθεί εκεί όπου ο 31χρονος έσπειρε τον θάνατο με το φορτηγό του. Πολλά είναι στο μνημείο και τα λουλούδια, τα κεριά, τα λούτρινα ζωάκια που αφήνει ο κόσμος στη μνήμη των θυμάτων.

«Επιδεικνύουμε με τον τρόπο αυτό την ελάχιστη ενότητα που θα μπορούσαμε να επιδείξουμε, παρά αυτό το μακελειό» είπε ο 49χρονος Ερίκ Λεμέτρ, που πήγε με τη γυναίκα του και το μωρό τους να αποθέσουν λίγα άνθη.

Μικρή ομάδα στελεχών μιας μουσουλμανικής οργάνωσης πήγε για να αφήσει ένα μεγάλο πανό: «αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν» αναγράφεται στα γαλλικά και τα αραβικά.

Στο Καμπρέ, στη βόρειο Γαλλία, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής ενώ στο Ρονκ, κάτοικοι ανήρτησαν μια αφίσα «προσευχηθείτε για τη Νίκαια».

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο Περιγκέ, 84 κεράκια άναψαν, ένα για κάθε θύμα του μακελάρη, στον καθεδρικό ναό της πόλης.
Νοτιότερα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε μια εκδήλωση των θυμάτων ρατσιστικών και αντισημιτικών εγκλημάτων, στο Καμπ ντε Μιλ, κοντά στο Εξ αν Προβάνς.

Στο Σεν Ντενίς στο Ρευνιόν, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Γάλλοι αναμένεται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή τη Δευτέρα στη 13:00 ώρα Ελλάδας για τα θύματα της Νίκαιας.

© PHOTO: EPA/OLIVIER ANRIGO



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!