Φωτιές στην Αττική: Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


Όλο το βράδυ θα παραμείνουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές τόσο στη Σταμάτα όσο και στην Κερατέα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι όποιες αναζωπυρώσεις, μετά τις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή (30/6) και κατέκαψαν εκτάσεις δάσους, αλλά και περιουσίες.

Τις τελευταίες ώρες, η εικόνα στη Σταμάτα είναι πολύ καλύτερη και δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η φωτιά στη Σταμάτα απείλησε σπίτια, ενώ ένας 45χρονος άνδρας έχασε την ζωή του μετά από ανακοπή που υπέστη.

Στην Κερατέα, μέχρι και αυτή την ώρα, οι πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με μικρές αναζωπυρώσεις, που δεν φαίνεται να προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Οι κάτοικοι όμως μετρούν τις πληγές τους, καθώς σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες χάθηκαν στις φλόγες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν και στις δύο περιοχές της Αττικής όλο το βράδυ, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Εξαιρετικά δύσκολη η φωτιά στη Σταμάτα – Ένας νεκρός από ανακοπή

Η φωτιά στη Σταμάτα, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, έκαιγε δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθρακογιάννης, σε σχετική ενημέρωση.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στη Σταμάτα, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, καθώς υπάρχουν πολλοί οικισμοί στην περιοχή (Σταμάτα, Άνοιξη, Δροσιά, Ροδόπολη) άρα και πολλά σπίτια.

Επίσης, η πυρκαγιά έκαιγε σε κομμάτι δάσους που δεν έχει καεί στο παρελθόν. Στόχος ήταν να καταφέρουν να την περιορίσουν τα εναέρια μέσα μέχρι το βράδυ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει δραματική. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr την φωτιά εντόπισε drone της Πυροσβεστικής.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της φωτιάς, ένας 45χρονος υπέστη ανακοπή και έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισέπνευσε καπνό και έγιναν προσπάθειες ανάταξης από τους διασώστες κατά τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Ωστόσο, ο άνδρας δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε νωρίτερα στο enikos.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, Ιωακείμ Αμπαρτζίδης, ο άνθρωπος αφού είδε το σπίτι του να καίγεται, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος, ενώ οι διασώστες προσπάθησαν να τον επαναφέρουν.

Νωρίτερα, λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Σταμάτα Αττικής, εκκενώθηκε προληπτικά η κατασκήνωση του ΤΥΠΕΤ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, ενώ εστάλη sms στους γονείς να τα παραλάβουν από το ΟΑΚΑ.

Επίσης, εκκενώθηκαν τρεις περιοχές με τους κατοίκους να ενημερώνονται με μηνύματα από το 112 ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, εκκενώθηκε η Αμυγδαλέζα, η Γαλήνη και η Ροδόπολη.

Μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους του Διονύσου να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους  και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, καθώς οι καπνοί κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Βίντεο από το γήπεδο της Σταμάτας:

Κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Σταμάτα «υπήρξαν μικροτραυματισμοί εθελοντών». Δείτε το βίντεο:

Ε

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο αναγνωστών του enikos.gr:

Σταμάτα Φωτιά

Σταμάτα Φωτιά

Σταμάτα

Σταμάτα

Σταμάτα

 

Σταμάτα

Κάηκαν σπίτια στην Κερατέα – Μάχη με μικρές αναζωπυρώσεις

Στην Κερατέα η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ανά διαστήματα σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις και το μεγάλο στοίχημα είναι οι φλόγες να μην κατευθυνθούν προς τον εθνικό δρυμό.

Μια αναζωπύρωση έγινε και το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή Δημουλάκι, όπως είπε ο δήμαρχος  Λαυρεωτικής στο enikos. Η φωτιά έκαιγε απέναντι από τον οικισμό.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από την περιοχή της Πλάκας, όπου κάηκαν 3-4 σπίτια, και κατευθύνθηκε προς τον Άγιο Κωνσταντίνο. Λόγω της μεγάλης φωτιάς εκκενώθηκε ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι περιοχές Μαρκάτι, Άγιος Γεώργιος Θωρικού, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 52 πολιτών από τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι της Κερατέας μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά φαίνεται πως είτε έκαψε είτε προκάλεσε σοβαρές ζημιές, σε τουλάχιστον 12 με 15 σπίτια.

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι και τα αυτοκίνητα που έγιναν στάχτη.

Κερατέα

Κερατέα Σπίτια

Επιπλέον, οι κάτοικοι που στάθηκαν τυχεροί και δεν είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, δήλωσαν στο Mega ότι απόψε δεν ξέρουν πού να πάνε για να μείνουν καθώς δεν έχουν ούτε ρεύμα, αλλά ούτε και νερό.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές:

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την φωτιά στην Κερατέα:

φωτιά Κερατέα φωτιά Κερατέα φωτιά Κερατέα

 

 

 

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!