Γενέθλια σήμερα για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.


Τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1966.

Μαθήτευσε στο Εθνικό Ωδείο και το 1976 “μπαίνοντας” στη Νομική Αθηνών, συμμετείχε ως συνθέτης σε παραστάσεις του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου όπως “Οιδίππους Τύραννος”, “Φαύστα”, “Η Βεγγέρα” και άλλες.

Οι πρώτες του συνθέσεις ως επαγγελματίας μουσικός ήταν έργα για πιάνο, βιολί, για βιολί και πιάνο, μια συμφωνική σουίτα για μπαλέτο, το “θεατρικό τρίο” για πιάνο ,τσέλο και βιολί, σπουδές για κλασσική κιθάρα και μια ηλεκτρονική μετασυμφωνική σουίτα.

Το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις τον πρωτοπαρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ως έναν από τους έξι νέους συνθέτες του δικού του “Τρίτου Προγράμματος” ενώ ο Μιχάλης Κακογιάννης τον τίμησε με τη συνεργασία του στο Θέατρο, στα έργα “Άμλετ” και “Βυσσινόκηπος”.

“Κοίτα Κοίτα” σε λόγια της Λίνας Νικολακοπούλου με τη φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη

http://www.youtube.com/watch?v=hXGQhHCbg7Q

Από τον κινηματογραφικό “Ηλεκτρικό Άγγελο” του Θανάση Ρετζή το 1979, τα δισκογραφικά “Τοπία” το 1981, το θεατρικό “Ψηλά σπό τη γέφυρα” του Άρθουρ Μίλερ το 1986 και την τηλεοπτική “Αναστασία” της Μιρέλλας Παπαοικονόμου το 1994 ξεκίνησαν τέσσερεις παράλληλες ολοκληρωμένες πορείες που στέφθηκαν με επιτυχία.

“Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια” σε λόγια Μιχάλη Γκανά με τη φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου

Μέχρι σήμερα μεσολάβησαν 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 18 βραβεία κινηματογραφικής μουσικής, από τα οποία 12 είναι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 4 από το Υπουργείο Πολιτισμού και 2 διεθνή.

Στην “προσωπική του δισκοθήκη” συναντούμε 21 δίσκους με τη μουσική του σε όλα τα είδη που υπηρέτησε εκ των οποίων 3 έχουν γίνει πλατινένιοι και 2 χρυσοί.

Στο θεατρικό σανίδι έχει “ντύσει” συνολικά 20 θεατρικές παραγωγές ενώ στην τηλεόραση 12 σήριαλ και του έχουν απονεμηθεί 2 τηλεοπτικά βραβεία της εφημερίδας “Έθνος”.

“Το παράπονο” σε λόγια Οδυσσέα Ελύτη με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

Δική του ήταν η σύνθεση του μουσικού σήματος έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 με την Φωτεινή Δάρρα, το αντίστοιχο διεθνές τηλεοπτικό μουσικό σήμα του ΑΟΒ και η μουσική για την τελετή έναρξης της Eurovision της Αθήνας την ίδια χρονιά.

Μέχρι το 2010 διηύθυνε επί επτά χρόνια το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και από τότε είναι Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας.

“Ό,τι κι αν γίνει” σε λόγια Λίνας Νικολακοπούλου με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου

“Κεραυνός κι αστραπή” σε λόγια του Δημήτρη Φασουλά με τη φωνή του Παντελή Θαλασσινού



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!