Γενέθλια σήμερα για τον Τόλη Βοσκόπουλο
Πόσων χρόνων γίνεται σήμερα ο γνωστός τραγουδιστής;
Πόσων χρόνων γίνεται σήμερα ο γνωστός τραγουδιστής;
Πόσων χρόνων γίνεται σήμερα ο γνωστός τραγουδιστής;
Πόσων χρόνων γίνεται σήμερα ο γνωστός τραγουδιστής;
Ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι ηθοποιός και τραγουδιστής, . Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά) και είναι το δωδέκατο παιδί της οικογένειας έχοντας άλλες 11 αδερφές.
Θεωρείται από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του . Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στησίματος του στο πάρκο, στο τρόπο ερμηνείας κι στο τρόπο ντυσίματος οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν “πρίγκιπα” . Ένας καλλιτέχνης που έχει φανατικούς θαυμαστές κι φανατικούς εχθρούς, όπως λένε χαρακτηριστικά “τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή θα τον μισείς”.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε μεγάλος σταρ των περασμένων δεκατιών γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει “ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης”.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: “Ο Τόλης γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνει σου λέει, φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος”.
“Το φεγγάρι πάνω Θέε μου” σε μουσική Μίμη Πλέσσα και λόγια Λευτέρη Παπαδόπουλου
http://www.youtube.com/watch?v=fnOOKj852g0&feature=related
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, “Ξεκινώντας το τραγούδι, “πήρα” μαζί μου τον ηθοποιό Βοσκόπουλο” . Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη”‘ Μαρινέλλα”‘ “Εγώ κι Εσύ” το 1974.
Ακόμα κι σήμερα σχεδόν 50χρόνια από την εμφάνιση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα ο Τόλης Βοσκόπουλος συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο μουσικό κεφάλαιο για το λαϊκό τραγούδι.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 και τον κινηματογράφο το 1963, μπήκε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Βλήμα βλήμα» του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου και Μαλέα. Η καθιέρωσή του στο “πεντάγραμμο” ήρθε με τη “Άγωνία” το 1968 (σύνθεση Γ. Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.
Έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών ερμηνεύοντας τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τοκα, Γιάννη Πάριου, Πλέσσα, Κατσαρού, Βασιλειάδη,Δερβενιώτη, Βίρβου Λυμπερόπουλου, Πυθαγόρα, Φοίβου και πολλών άλλων.
“Πριν χαθεί το όνειρό μας” σε μουσική του ίδιου και λόγια Μίμη Θειόπουλου
Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Διονυσίου τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί 17.000 θαυμαστές.
Το 2011 έπειτα από μακρά απουσία από την Αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Α.Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα.
Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός κι παρτενέρ της αλλά και με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ “Εραστές του ονείρου” .
Έχει κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα την Στέλλα Στρατηγού, την Μαρινέλλα, την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (εκκρεμεί δικαστική διαμάχη για την πατρότητα της από την πλευρά του Τόλη Βοσκόπουλου) και την πρώην ηθοποιό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα Άντζελα Γκερέκου . Με την Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.
Στις 17 Μαΐου 2010 ξέσπασε σκάνδαλο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει στην ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, για φοροδιαφυγή κατά την περίοδο 1993-1997. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Άντζελα Γκερέκου από υφυπουργός τουρισμού στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επικαλούμενη λόγους ευθιξίας. Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 το Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο του επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ παράλληλα του έδωσε τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με πέντε ευρώ ημερησίως: ή με τραγούδι στην ΙΓ’ Πολεοδομία Αττικής. Στα πλαίσια της δίκης έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του Βοσκόπουλου ότι αίτηση του τραγουδιστή προς το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή σε ρύθμιση που θα του έδινε το δικαίωμα να τύχει έκπτωσης 100% επί των προσαυξήσεων, δεν έγινε δεκτή.] O ίδιος με επιστολή του στα ΜΜΕ δήλωσε “Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ, τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως “εισοδήματά μου” υπολογίστηκαν.”
“Οι άντρες δε μιλούν πολύ” σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη και λόγια Γιώργου Γιαννόπουλου
Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που χουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Διονυσίου, Ρέμος, Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού Αδέλφια μου αλήτες πουλιά το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο “Αποκοιμήθηκα” το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του 1985.
“Γαλανομάτα μάγισσα” σε μουσική Στέλιου Ζαφειρίου και λόγια Σόφης Παππά
Έχει πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε “ιερά τέρατα” της ηθοποιίας όπως Αυλωνίτη, Βλαχοπούλου, Βασιλειάδου,Χατζηχρήστο κ.ά. Απο τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: “Οι εραστές του ονείρου” (1972 μαζί με την Ζωή Λάσκαρη), “Τραγούδα θεατρίνε” (1978 μαζί με την Μαρία Αλιφέρη), “Ήρθες σαν όνειρο” (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.
“Απόψε” σε μουσική και λόγια του Φοίβου