Γιάννης Μπέζος: «Το να φτάνεις στα όρια της ύβρις δεν είναι σάτιρα»


Για την σάτιρα και την καλή κωμωδία, την οποία και προτιμάει, μίλησε ο Γιάννης Μπέζος την Πέμπτη (26/09) στη νέα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Mega, «Πάμε Δανάη».

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τα όρια της σάτιρας και εάν τελικά θα πρέπει να υπάρχουν. Ο ηθοποιός παρέθεσε αναλυτικά την δική του γνώμη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι εύκολο το να σατιρίζει κανείς κοινωνικές ομάδες, εμένα δεν με συγκινούν, ούτε με ελκύουν τέτοια πράγματα».

«Τα έργα του Μολιέρου είναι μεγάλα και έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και όχι με συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν είναι δηλαδή ένας συγγραφέας – ποιητής που σατιρίζει, καταδεικνύει κάτι, μία συμπεριφορά. Γελάμε με τα χάλια μας, δεν γελάμε με τους ήρωες. Όλοι μας έχουμε αυτά τα προβλήματα μέσα μας. Η σάτιρα δεν έχει καμία σχέση με την θεατρική πράξη, έτσι όπως την εννοούμε στο θέατρο, μπορεί να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα του καιρού. Η μεγάλη κωμωδία έχει να κάνει με συμπεριφορές και μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του σε αυτά, που βλέπει. 

Δεν τρελαίνομαι με την σάτιρα. Βέβαια, εάν δω από κάποιον να σατιρίζει με γούστο και αυτός που σατιρίζει να μην παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, να μην κάνει τον δάσκαλο, αυτό μου αρέσει μερικές φορές. 

Συνήθως όμως, προτιμώ την καλή κωμωδία. Πάντα έχουμε την αίσθηση, ότι αυτός που καυτηριάζει τα πράγματα, τα ξέρει όλα. Για να γίνει η σάτιρα, πρέπει να είσαι και εσύ έτοιμος να δεχθείς την κριτική, την σάτιρα, να μην παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά και να μην κάνεις μάθημα. Νομίζω, ότι δεν μπορούν να σατιριστούν τα πάντα.

Πρώτα – πρώτα η σάτιρα είναι αμιγώς πολιτική. Αν δεν σατιρίζεις την πολιτική, δεν έχει νόημα, αλλά κι αυτό έχει ένα μέτρο και τρόπο για το πως γίνεται. Το να φτάνεις στα όρια της ύβρις δεν είναι σάτιρα. Είναι εύκολο το να σατιρίζει κανείς κοινωνικές ομάδες, εμένα δεν με συγκινούν, ούτε με ελκύουν τέτοια πράγματα», είπε ο Γιάννης Μπέζος.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!