Γιατί οι τυφώνες έχουν γυναικεία ονόματα;

Όχι, δεν είναι φεμινιστικό το ερώτημα. Απλή περιέργεια!


Όχι, δεν είναι φεμινιστικό το ερώτημα. Απλή περιέργεια!

Όχι, δεν είναι φεμινιστικό το ερώτημα. Απλή περιέργεια!

Όχι, δεν είναι φεμινιστικό το ερώτημα. Απλή περιέργεια!

Η Catrina σκότωσε χιλιάδες στην Νέα Ορλεάνη. Η Ισαβέλλα είναι ο φόβος και ο τρόμος της Καραϊβικής. Η Ειρήνη (Irene) έχει κάνει τους Νεοϋρκέζους να παραμιλάνε. Εμείς εδώ δεν έχουμε εμπειρία σε τυφώνες, οπότε δεν ξέρουμε πώς είναι, αλλά σε εκείνη την μεριά του Ατλαντικού (και κυρίως περί την Καραϊβική και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες) έχουν τουλάχιστον 20 τέτοια περιστατικά κάθε χρόνο.
Ψάξαμε λοιπόν για να βρούμε πώς παίρνουν τα ονόματά τους οι καταιγίδες και ποιος είχε την φαεινή ιδέα να δώσει γυναικεία ονόματα και διαβάσαμε το εξής. Μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, οι καταιγίδες και οι τυφώνες έπαιρναν τα ονόματά τους από τους Αγίους της καθολικής εκκλησίας που γιόρταζαν την ημέρα που οι τυφώνες συνέβαιναν. Αν λοιπόν μία συγκεκριμένη μέρα γιόρταζε ο Άγιος Φελίπε, ο τυφώνας ονομαζόταν «Τυφώνας Άγιος Φελίπε». Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και το 1979, άρχιζαν να ονομάζουν τους τυφώνες με γυναικεία ονόματα. Ο λόγος δεν είναι γνωστός, αν και υποθέτουμε πως όλοι οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι υπέφεραν από το σύνδρομο του αντι-φεμινισμού.
Το 1979 οι μετεωρολόγοι άρχισαν να χρησιμοποιούν και ανδρικά ονόματα για τους τυφώνες και ανέπτυξαν ένα σύστημα. Κάθε 6 χρόνια, οι μετεωρολόγοι υποβάλλουν μία λίστα με 21 ονόματα για κάθε έτος, 21 ονόματα πιθανών καταιγίδων και η λίστα αυτή διατηρείται στα αρχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας. Τα ονόματα αυτά ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από 21 καταιγίδες μέσα σε ένα έτος, η 22η και οι υπόλοιπες, ονοματίζονται με γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου. Άρα, αν η 21η καταιγίδα του χρόνου είναι ο τυφώνας William πχ για το έτος 2012 και γίνει και επόμενη, αυτή θα ονομαστεί «Αλφα», η επόμενη «Βήτα» κ.ο.κ.
Οι λίστες με τα 21 ονόματα, που υποβάλλονται στην Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία κάθε έξι χρόνια, συχνά έχουν επαναλαμβανόμενα ονόματα, αν και κάποια ονόματα δεν χρησιμοποιούνται ξανά για ψυχολογικούς λόγους, κυρίως γιατί στο παρελθόν, τυφώνες που συνδέθηκαν με αυτά τα ονόματα είχαν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.
Σαν απάντηση λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα, από το 1940, ως το 1979 οι μετεωρολόγοι έδιναν αποκλειστικά γυναικεία ονόματα στους τυφώνες, αλλά φαίνεται πως από τότε αναγνώρισαν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποτελούν και ανδρικό προνόμιο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!