GReat, το μακαρόνι που τσιμπολογάς [εικόνες]
Οι μακαρονάδες απέκτησαν το δικό τους αγαπημένο σνακ, γράφει: Ελένη Μπεζιριανόγλου.
Κυριακή βράδυ, τελευταία μέρα του φετινού Fistiki Fest στην Αίγινα, οι συμμετέχοντες έχουν αρχίσει να μαζεύουν τα πράγματα και εγώ κάνω βόλτες βγάζοντας φωτογραφίες. Φτάνοντας στο τέλος της έκθεσης πετυχαίνω το φίλο Δημήτρη που με φωνάζει να δοκιμάσω τα σνακ που είχε και ξεπούλησαν. Πλησιάζω και παθαίνω σοκ διότι ο πάγκος του ο οποίος νωρίτερα ήταν γεμάτος και γινόταν το αδιαχώρητο, έχει αδειάσει και έχει μείνει ένα μοναδικό σακουλάκι σε ένα ράφι το οποίο είναι και κρατημένο για μια κυρία.
«Ένα σακουλάκι έμεινε» μου λέει, «αλλά έλα να δοκιμάσεις αν θες, είναι σνακ ζυμαρικών». Αν και μακαρονού του δε μπόουν, κοιτάω δύσπιστα το στριφογυριστό ζυμαρικό, το μυρίζω και μετά δαγκώνω διστακτικά. Έλα όμως που είναι πεντανόστιμο και κρατσανιστό και το τσακίζω κατευθείαν ενώ τον ρωτάω τι ωραίο πράγμα είναι αυτό και ζητάω να μάθω περισσότερα.
Ο φίλος Δημήτρης, ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ Caps Lock, μου εξηγεί ότι ήταν μια ιδέα που του ήρθε εντελώς ξαφνικά -όπως έρχονται όλες οι καλές ιδέες μάλλον- και αποφάσισε να το δοκιμάσει.
«Το σκέφτηκα, αποφάσισα να το δοκιμάσω, μπήκα στην κουζίνα και βγήκα 10 μέρες μετά. Αλλά άξιζε ο κόπος», μου λέει ο Δημήτρης ενώ μασουλάμε τα τελευταία μακαρονοσνακ με γεύση πάπρικα και τζίντζερ, κοιτώντας τον άδειο πάγκο.
Και τί ακριβώς είναι αυτά; Εν ολίγοις, είναι μακαρόνια φουσίλι βρασμένα με μπαχαρικά και άλλα αγνά υλικά -αναλόγως τη γεύση- και μετά ψημένα σε φούρνο. Ούτε συντηρητικά ούτε προσθετικά γεύσης. Για αρχή έφτιαξε πέντε γεύσεις: Φιστίκι Πέστο, Ντομάτα με Βασιλικό, Πάπρικα με Τζίντερ, Μέλι με Κανέλα και σε Ολικής Άλεσης Ταχίνι με Μέλι!
Μια φευγάτη σκέψη, μια δοκιμαστική παρασκευή, ένα τέλειο σνακ. Νομίζω κάθε μακαρονάς έχει σκεφτεί τι ωραία που θα ήταν εκτός από πατατάκια και μπισκότα, να υπήρχαν και σνακ ζυμαρικών για τις απογευματινές ή μεταμεσονύκτιες λιγούρες. Να που ο Δημήτρης το πήγε ένα βήμα παραπέρα και τα κατάφερε. Ο κόσμος τα λάτρεψε και γι’ αυτό εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt.
Όσο για το όνομα, το «GReat» προέκυψε από το λογοπαίγνιο του GReece και του eat, αφού όπως λέει “It’s Greek _ It’s Great!”.
Ξέρω ότι σας κίνησα την περιέργεια και θα αναρωτιέστε που μπορείτε να τα βρείτε για να τα δοκιμάσετε, θα πρέπει όμως να κάνετε υπομονή γιατί το επόμενο βήμα δεν έχει γίνει ακόμα. Έγινε όμως η αρχή κι αυτό είναι το καλύτερο. Φανατικοί μακαρονάδες και μη, θα σας ενημέρωσω πάραυτα μόλις έχω νεότερα. Μέχρι τότε, φάτε μάτια ψάρια…
Το διαβάσαμε στο athensvoice.gr