H πρόωρη εκσπερμάτιση στους άντρες: Πότε το «γρήγορα» είναι όντως γρήγορα;


Ο έλεγχος και το σεξ είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να καταλήξει καταστροφικός. Πάνω στην ένταση και τον ενθουσιασμό της διαδικασίας, είναι εύκολο τόσο ένας άντρας όσο και μία γυναίκα να ‘φύγουν’ από την απόλαυση που λαμβάνουν με τις αισθήσεις τους, και το μυαλό τους να αρχίσει να δημιουργεί σκέψεις αρνητικές σχετικά με τον εαυτό τους, το σώμα τους, τη σχέση με τον σύντροφό τους, ακόμη και την κακή σχέση που έχει με τον προϊστάμενό του στη δουλειά. Πράγματα που φαινομενικά θα συμφωνούσαμε πως είναι άσχετα με οτιδήποτε αισθησιακό και σεξουαλικό, αλλά που ο εγκέφαλός μας φαίνεται με κάποιον τρόπο να θεωρεί χρήσιμα να τα αναφέρει ακριβώς τη στιγμή του σεξ.

Αναφορικά με την ταχύτητα των αντρών στην εκσπερμάτιση, είναι γεγονός πως υπάρχουν διαταραχές, καθώς μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα ένας άντρας να εκσπερματίζει όταν το θέλει αλλά αυτό να συμβαίνει νωρίτερα (πρόωρη εκσπερμάτιση) ή αργότερα (ανεσταλμένη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση). Στην πρώτη περίπτωση, δεν υπάρχει η δυνατότητα ο άντρας να επιλέξει τη στιγμή που θέλει να κορυφώσει τη διέγερση και την απόλαυση που παιρνεί από τη διείσδυση και ακούσια η εκσπερμάτιση έρχεται προτού το θελήσει και χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει. Πρόκειται για μία αμήχανη στιγμή που μετά από επαναλήψεις αρχίζει να γίνεται δυσάρεστη και σύντομα μπορεί να καταλήξει να κάνει το ζευγάρι να αποφεύγει το σεξ.
Τι είναι τελικά η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Είναι η αδυναμία να υπάρχει έλεγχος και μία μορφή επιλογής της στιγμής που θα πραγματοποιηθεί η κορύφωση. Ανεξάρτητα με το άν το θέλουν ή όχι εκείνη την ώρα, η εκσπερμάτιση έρχεται ακούσια όταν υπάρχει μεγάλη διέγερση ή/και ένταση στη σεξουαλική πράξη. Αυτή η ακούσια φύση της εκσπερμάτισης είναι και το προβληματικό σημείο της σεξουαλικής λειτουργίας του άντρα με προωρότητα.  Τα άτομα που εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους πρόωρη εκσπερμάτιση, κατά βασή είναι αγχώδη, πιεσμένα, τελειομανή ή/και εμμονικά. Συνεπώς, δυσκολεύονται να διαχειριστούν έντονες καταστάσεις ή καταστάσεις στις οποίες θα υπάρχει πιθανότητα αρνητικής κριτικής (όπως από τη νέα σύντροφο στο σεξ).

Πιο συγκεκριμένα, τα κριτήρια που χρειάζεται για τη διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι:

·         Η ακούσια εκσπερμάτιση, η απώλεια του ελέγχου και η αδυναμία καθυστέρησής της, παρά την επιθύμια του άντρα

·         Η συχνότητα εμφάνισης είναι (σχεδόν) σε όλες τις σεξουαλικές επαφές στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών

·         Χρονικά, η εκσπερμάτιση έρχεται περίπου 1 λεπτό μετά τη διείσδυση στο 70% των σεξουαλικών επαφών (υπάρχουν όμως περιπτώσεις που άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζουν τον χρόνο ως και στα 3 λεπτά, οπότε δεν είμαστε απόλυτοι)

·         Όταν ο άντρας, ή και οι δύο σύντροφοι, έχουν ανησυχία και απογοήτευση αναφορικά με το σεξ, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε σημείο ακόμη και να αποφεύγουν τόσο το σεξ όσο και τις όποιες σχετικές συζητήσεις.

Γιατί κάποιος να παρουσιάσει πρόωρη εκσπερμάτιση;

Αρχικά, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι το ποσοστό των αντρών που δεν θα έχουν ποτέ πρόωρη εκσπερμάτιση είναι σχεδόν μηδενικό. Έτσι εξηγείται και η ποικιλία αιτιών που προκαλούν τη συγκεκριμένη σεξουαλική διαταραχή. Πρόκειται κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αλλά υπάρχουν και οργανικοί παράγοντες που έχουν σημασία.

Αναφορικά με τα ψυχολογικά αίτια:

·         Άγχος (σχετικό με το σεξ, με τη σύντροφο, με την καθημερινότητα)

·         Τραματικές ή/και δυσάρεστες προηγούμενες εμπειρίες

·         Κακή σχέση με τη σύντροφο

·         Αρνητική εικόνα εαυτού

·         Άλλα σεξουαλικά προβλήματα

Αναφορικά με τα οργανικά αίτια:

·         Παθήσεις του προστάτη

·         Υπερθυροειδισμός

·         Χρήση ουσιών

Υπάρχει τρόπος διαχείρισης;

Σε περίπτωση που η πρόωρη εκσπερμάτιση προκύπτει από οργανικά αίτια, χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ειδικό ανδρολόγο-ουρολόγο ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και θεραπεία.

Εάν όμως το πρόβλημα έχει πιο συναισθηματικές ρίζες, η ψυχοθεραπεία και το sex therapy είναι ο δρόμος που θα κάνει την πρόωρη εκσπερμάτιση και κατανοητή και διαχειρίσιμη αλλά και παρελθόν. Πρόκεται για θεραπεία εκλογής, αφού αποτρέπει και τη μελλοντική επανεμφάνιση του προβλήματος. Επιπλέον, είναι δυνατό να υπάρχει παράλληλα μία φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βοηθά τη θεραπεία επικουρικά, καθώς υπάρχουν ειδικά φάρμακα που στοχεύουν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι των ερωτικών μας σχέσεων και συνδεδεμένο με τις πιο εσωτερικές πεποιθήσεις αλλά και συναισθήματα μας, η όποια δυσκολία μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ευάλωτοι και αδύναμοι. Συνεπώς, χρειάζεται να ξέρουμε πως τα όποια προβλήματα προλαμβάνονται και θεραπεύονται.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

(Photo by chester wade on Unsplash)

 

 

 

The post H πρόωρη εκσπερμάτιση στους άντρες: Πότε το «γρήγορα» είναι όντως γρήγορα; appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!